Uwagi do degustacji:
- Kolor jasnoczerwony o dużej intensywności i jasności.
- W nos , oprócz czerwonych i dojrzałych owoców czarnych wyróżnia się charakter balsamiczny i aromatyczne zioła (tymianek, rozmaryn, lawenda, koper włoski). Pokazuje także charakter mineralny, na tle bardzo dobrze i dobrze zintegrowanych lasów.
- W usta jest cienki i potężny w tym samym czasie, poza tym, że jest bardzo nieporęczny. Podkreśla wielką równowagę między owocami a dębem. Postgusto długi i intensywny finał. Muymaduro i smaczne.
Opracowanie i starzenie się:
Aby przygotować licznik uwzględniła klimatyczne roku i stan dojrzałości winogron, wybierając winnice miał bukiety z optymalnych cech, szukając równowagi między kwasowość, alkohol i taniny. Jest wykonana z winogron odmian
Tempranillo, Graciano i
Mazuelo , Farm El Hoyo Barbera, El Bardallo, El Bosque, Hoyo Abalos, San Juan, Corrales, El Bombon, Murmuron i El Sauco, położony w gminach San Vicente de la Sonsierra, Labastida, Briones i Abalos Rioja Alavesa , które należą do DOCa. Rioja.
Zbierane ręcznie, przez żywych żniwiarzy, eksperci w starannym wycinaniu klastrów. Winogrona są transportowane do piwnicy w małych pudełkach. Gdy tylko tam rozpocznie się ręczny wybór klastrów i po zapełnieniu ręczny wybór ziaren, które są podnoszone do ust naczyń fermentacyjnych w małych pojemnikach. Fermentacja jest wytwarzana w kontrolowanej temperaturze w francuskich beczkach dębowych o pojemności 10.000 litrów. Opróżnianie zbiorników oraz napełnianie beczek odbywa się również poprzez grawitację. Wino wykonuje fermentację malolaktyczną i
starzenie się przez 18 miesięcy ,
w nowych dębowych beczkach francja . W tym okresie wykonuje się kilka regałów i wypełnień tygodniowych, aby zrekompensować straty w pomieszczeniu o umiarkowanym stopniu wilgotności (65%). Wszystkie ruchy wina odbywa się z uwzględnieniem cykli księżycowych.
Ciekawostki:
Wino, które dostaje nazwę z małego pomieszczenia, który znajduje się przy wejściu do jaskini, który był używany do liczenia skórki koziej, gdy wino było transportowane przez ramię. Aby umieścić wino i sprawiają, że wino było obliczyć pojemność każdej skórze znać wino, które poruszył, a kiedy sprzedawali użyto także liczyć wino one sprzedane, a pieniądze z transakcji. Gdy projekt jaskini dotrze do wieży zegarowej kościoła, logo wina jest dzwonkami zegara, ponieważ pod nią znajduje się jaskinia, w której urodziły się winnice Counter, a ponieważ jest również timerem. Jeden z najczęściej nagradzanych win Romeo B. a Rioja na specjalne okazje, wina, które nigdy się nie powiedzie, a tego nie można przegapić w każdym sklepie z winami.
Dla wielu
Benjamin Romeo jest
"kreator wina". Zaczął od uprawy winorośli, który pracował dla dużych winiarni, jako
Artadi , a po prawie 20 latach rozpoczęcia jego osobistego projektu z
Bodega Contador , osiągnęła, że jej wina znajdują się w listach najdroższych restauracji na świecie. W 1995 roku Benjamin nabywa stuletnią jaskinię pod zamkiem
San Vicente de la Sonsierra (La Rioja) . W 1996 r. Opracowuje pierwszy zbiór Cueva del Contador i zaczyna kupować vina. W międzyczasie, aby zwiększyć pojemność jaskini, garaż domu jego rodziców, Andres Romeo i Carmen Hilera, która poświęciła niektóre z jego win, została uwarunkowana. Jego międzynarodowe uznanie przychodzi przez amerykańskiego krytyka Roberta Parkera, który daje 100 punktów do zbiorów w 2004 i 2005 roku wina "Contador", wykonanego w garażu.
Jako najwyższe kwalifikacje przyznane wina Rioja, do tego czasu .