Winnice znajdują się w San Martín de Unx (Nawarra), na wysokości ponad 600 metrów. Winnice pracowały przy pomocy zintegrowanej ze środowiskiem naturalnym uprawy winorośli. Gleby gliniasto-wapienne. Klimat umożliwił długie zbiory, które korzystnie wpłynęły na jakość rocznika 2016. Średnia wydajność 4 000 kilogramów na hektar. Ręczny zbiór w 15-kilogramowych pudełkach. Klaster i wybór jagód. Odbywa się to po przeprowadzeniu procesu uprawy winorośli z maksymalnym poszanowaniem środowiska naturalnego oraz przy braku pestycydów i herbicydów. Zintegrowana uprawa winorośli.
Winifikacja:
Winifikacja w otwartych zbiornikach z zimną maceracją przez 48 godzin i fermentacją przez 10-12 dni z dwoma bieżnikami dziennie i małym pompowaniem. Fermentacja malolaktyczna w beczkach.
Starzenie się przez 12 miesięcy w 500 litrowych beczkach z francuskiego dębu. Butelkowane w lipcu 2019 roku.
Dane techniczne
- Typ Wina
-
Wina Czerwone
- Styl Wina
-
Czerwone - Mocne
- Rodzaj Winogron
-
Garnacha negra
- Zawartość Alkoholu
-
14.5%
- Temperatura Podawania
-
17
- Rocznik
-
2016
- Prezentacja
-
1 butelka
- Organiczne
-
Uprawa Organiczna
- Punkty AporVino
-
95
Nagrody i Wyróżnienia
- Robert Parker
-
92
- Peñín
-
93