UWAGI KATA
- Kolor: intensywny i błyszczący rubin.
- Nos: aromaty niskiego bonte, niebieskich kwiatów, czyste i przenikliwe.
- Usta: energiczny, silny świeże taniny. Wino z rasą.
OPRACOWANIE
Winnice położone w San Martín de Unx (Navarra), na wysokości ponad 600 metrów. Winnice działały poprzez uprawę winorośli zintegrowaną ze środowiskiem. Gleby gliniasto-wapienne. Pogoda pozwoliła na długie zbiory, co pozytywnie wpłynęło na jakość zbiorów w 2016 r. Średni plon 4000 kilogramów z hektara. Zbiór ręczny w skrzyniach po 15 kg. Wybór pęczków i jagód. Jest przeprowadzany po procesie uprawy winorośli z maksymalnym poszanowaniem środowiska i przy braku pestycydów i herbicydów. Zintegrowana uprawa winorośli.
Winifikacja w otwartych zbiornikach z zimną maceracją przez 48 godzin i fermentacją przez 10-12 dni z dwoma codziennymi krojeniami i małymi przepompowaniami. Fermentacja malolaktyczna w beczkach.
Leżakowanie przez 12 miesięcy w 500-litrowych beczkach z dębu francuskiego. Butelkowane w lipcu 2019.
CIEKAWOSTKI
Bodegas Artadi to w rzeczywistości nazwa, pod którą znana jest spółdzielnia Cosecheros Alaveses, wspólny projekt na najwyższym poziomie, w ramach którego różni partnerzy zajmujący się uprawą winorośli obstawiają, aby pokazać, że wino ze żniw może również stać się wspaniałym winem. I udało im się to dzięki żniwiarzom i wszystkim wytwarzanym przez nich winom, które osiągnęły najwyższy poziom prestiżu zarówno w kraju, jak i za granicą.
Dane techniczne
- Typ Wina
-
Wina Czerwone
- Styl Wina
-
Czerwone - Mocne
- Rodzaj Winogron
-
Garnacha negra
- Zawartość Alkoholu
-
14.5%
- Temperatura Podawania
-
17
- Rocznik
-
2016
- Prezentacja
-
1 butelka
- Organiczne
-
Uprawa Organiczna
- Punkty AporVino
-
95
Nagrody i Wyróżnienia
- Robert Parker
-
92
- Peñín
-
93