Uwagi CATA:
- Kolor: Ciemny pręgierz z bordową krawędzią
- Nos: bardzo wyrazisty i o dobrej złożoności, bardzo dojrzałe czerwone i czarne owoce, prawie dżem, czekolada, przyprawy, kawa, nuty balsamiczne i mineralne.
- Usta: Kontrolowana moc, smaczna, z dominującą nutą dojrzałych owoców nad nutami tostowymi. Połączenie świeżego balsamiku z przyjemnymi przyprawami. Wypolerowane taniny, długi finisz i świetna trwałość.
Przygotowanie i dojrzewanie: Z działki pochodzą winogrona Casa Castillo Pie Franco
Solana gdzie jest plantacja
Monastrell z 1941 roku . Owoce są odszypułkowane bez rozgniatania i umieszczane w podziemnych tłoczniach, w których odbywa się fermentacja alkoholowa prowadzona przez rodzime drożdże. Proces ten trwa około 10 dni w temperaturze 26°C, podczas którego ćwiczy się ręczne bazuqueo. Następnie wino zostaje zdewastowane i trafia do
nowe beczki z francuskiego dębu , gdzie fermentacja malolaktyczna kończy się w kontakcie z osadem. Po
minimalny okres starzenia wynoszący 22 miesiące , ograniczona liczba butelek jest butelkowana bez filtrowania, ze względu na niski uzysk z działki.
Ciekawostki: Celem winnicy Casa Castillo jest produkcja win charakteryzujących się osobowością, smakiem i charakterem każdej działki. Promowanie jakości i poszanowanie tradycji obszaru, wina wyrażające cechy charakterystyczne terenu i mikroklimat, w którym znajdują się winnice, specyfikę odmian śródziemnomorskich, a także czynnik ludzki.
Dane techniczne
- Typ Wina
-
Wina Czerwone
- Styl Wina
-
Czerwone - Mocne
- Rodzaj Winogron
-
Monastrell
- Rodzaj Starzenia
-
Con crianza
- Zawartość Alkoholu
-
15.0%
- Temperatura Podawania
-
17
- Rocznik
-
2021
- Prezentacja
-
1 butelka
Nagrody i Wyróżnienia
- Robert Parker
-
99
- Nagrody i poprzednie oceny
-
99 Parker (2017) | 96 Peñín (2017)
- Punkty AporVino
-
100
Do łączenia z
- Łączenie
-
Mięso czerwone,
Wędliny,
Dziczyzna