Uwaga degustacyjna:
- Kolor: Bardzo intensywna wiśnia.
- Nos: Aromat o średniej intensywności, nuty dżemu i tostów.
- Usta: Mocne, mięsiste, pełne, bardzo dojrzałe i trwałe taniny, bardzo dobrze zmiksowane owoce i drewno.
Produkcja i starzenie: Wykonane z winogron zebranych z
winnice powyżej 30 lat sadzone w gospodarstwie, od którego pochodzi jego nazwa (Las Gravas). Winnica o powierzchni 22 hektarów, charakteryzująca się żwirowymi i kamienistymi glebami oraz kontynentalnym klimatem złagodzonym przez wpływy śródziemnomorskie. Po zbiorze owoce nie są odszypułkowane ani wyciskane.
Każda odmiana winogron fermentuje niezależnie w podziemnych prasach w kontrolowanej temperaturze około 29ºC. Powstałe wino
leżakowane przez 18 miesięcy w foudres Dąb aż do momentu jego złożenia i zabutelkowania (bez filtrowania).
ciekawostki
Casa Castillo znajduje się w
Wyżyny Jumilla . Ich ziemie zajmują zacieniony obszar Sierra del Molar, wznoszący się na stromych zboczach do 760 metrów nad poziomem morza. Gospodarstwo ma powierzchnię 402 hektarów, z czego tylko 150 jest przeznaczonych na winnice, reszta jest wykorzystywana do uprawy drzew migdałowych i oliwnych oraz do ochrony gór i lasów sosnowych. Rodzima odmiana Monastrell zajmuje 80% winnic, następnie 12% Garnacha i 8% Syrah.
Dane techniczne
- Typ Wina
-
Wina Czerwone
- Styl Wina
-
Czerwone - Mocne
- Rodzaj Winogron
-
Garnacha negra,
Monastrell
- Rodzaj Starzenia
-
Con crianza
- Zawartość Alkoholu
-
14.5%
- Temperatura Podawania
-
16
- Rocznik
-
2021
- Prezentacja
-
1 butelka
- Punkty AporVino
-
98
Nagrody i Wyróżnienia
- Robert Parker
-
98
- Peñín
-
94
Do łączenia z
- Łączenie
-
Mięso czerwone,
Potrawy ryżowe.,
Wędliny,
Mięso grilowane,
Potrawy z grila.,
Dziczyzna,
Mięso białe,
Jagnięcina,
Mięso grilowane,
Drób,
Wołowina duszona,
Do wszelkiego rodzaju mięs,
Kuchnia regionalna