Notatki smakowe:- Bigarreau wiśniowo-czerwony kolor z wysoką warstwą, dość ciemny i gęsty.
- Wysoka intensywność aromatu czarnych owoców confit, takich jak śliwki, jeżyny i jeżyny, pikantne aromaty, takie jak cynamon, pieprz i goździki, z dobrze zintegrowanymi nowymi nutami drewna.
- Doskonała struktura w ustach z dużą intensywnością, kremowa, z dużą ilością owoców dobrze zbalansowana z drobnymi i słodkimi taninami. Posmak jest długi, kremowy i bardzo trwały.
Praca i starzenie sięWyprodukowany z Tempranillo (90%), Graciano (5%) oraz odmian Viura i Malvasía (5%) od 60-letnich winorośli w średnim wieku. Innowacyjny system produkcji, który polega na wprowadzeniu do zbiornika torebki membranowej wypełnionej wodą, aby wycisnąć skórki, uwalniając w ten sposób 70% wina, które nadal zawierają i otrzymując wino z wyraźną ekspresją owoców w szczytowym momencie dojrzewania.
Kolejne 22 miesiące to 22 miesiące w nowych dębowych beczkach z francuskiego dębu.
CiekawostkiZałożony w 1989 roku, Bodegas Remírez de Ganuza urodził się jako osobisty zakład jego założyciela, Fernanda Remírez de Ganuza. Od samego początku idea była taka sama: dokonać wyczerpującej selekcji winogron i interweniować w proces produkcji wina w jak najmniejszym stopniu, aby być jak najwierniejszym zarówno rocznika, jak i winorośli.
Na przestrzeni lat do procesu produkcji i dojrzewania włączono elementy, które czynią Remírez de Ganuza pionierską winiarnią w zakresie stosowania nowych technik. Innowacje od samego początku były stałe, ponieważ z roku na rok wprowadzane są ulepszenia mające na celu podniesienie jakości win. Elementy takie jak stół selekcyjny, komory chłodnicze lub wykorzystanie nowych beczek do dojrzewania win mogą być dziś powszechne w innych prestiżowych międzynarodowych winnicach, ale nie były one w momencie ich stosowania. Inne elementy, takie jak torba używana do ekstrakcji Trasnocho lub maszyna używana do mycia winogron z własnym moszczem, są przykładami ciągłych innowacji i poszukiwań jakości prowadzonych w Remírez de Ganuza.
Dane techniczne
- Typ Wina
-
Wina Czerwone
- Styl Wina
-
Czerwone - Mocne
- Rodzaj Winogron
-
Malvasía,
Viura,
Graciano,
Tempranillo
- Rodzaj Starzenia
-
Reserva
- Zawartość Alkoholu
-
14.5%
- Temperatura Podawania
-
16
- Rocznik
-
2015
- Prezentacja
-
1 butelka
- Idealne na prezent
-
Tak
Nagrody i Wyróżnienia
- Robert Parker
-
94
- Nagrody i poprzednie oceny
-
94 Parker (2011) | 93 Peñin (2011),
94 Punkty Pińinowe
- Punkty AporVino
-
98
Do łączenia z
- Łączenie
-
Wędliny,
Dziczyzna,
Jagnięcina,
Zupy i gulasze,
Mięso czerwone,
Kuchnia regionalna