Uwagi CATA:
- Kolor: Jasnofioletowo-czerwony.
- Nos: DO Aromaty bardzo śródziemnomorskie: nuty kwiatowe, ziołowe i niuanse przypominające żywicę lub miód.
- Usta: Jego aromaty stanowią delikatny i elegancki początek, o płynnej konsystencji i nerwie rozciągającym się aż do końca podniebienia.
Przygotowanie i dojrzewanie: Na wysokości 1000 metrów nad poziomem morza, w ukrytym miejscu w dolinie Iruelas – w górach Sierra de Gredos – mała winnica Garnacha o powierzchni zaledwie 1,5 hektara produkuje wspaniałe winogrona, z których Daniel Gómez Jiménez-Landi tworzy jedną z najbardziej żywych czerwieni na Półwysep. Granitowa gleba z domieszką łupków zachęca korzenie do głębokiego wrastania. Orientacja wschodnia – chroniona przed późnym upałem – i wysokość nadają mu świeżości.
Wykonane w tonie
dąb francuski z delikatną maceracją, unikając stosowania pomp i agresywnych procesów. Winogrono ze 100% łodygami. Drożdże rodzime. Czas maceracji około 60 dni.
Dojrzewa 14 miesięcy w 300-litrowej beczce. Nieklarowane i niefiltrowane.
Ciekawostki: Pochodzący z rodziny winiarzy,
Daniela Landiego rozpoczyna swoją solową przygodę w 2012 roku. Przy niewielkiej produkcji udało mu się stworzyć wina wyróżniające się smakiem i oddaniem cech charakterystycznych terroir.
Dane techniczne
- Typ Wina
-
Wina Czerwone
- Styl Wina
-
Czerwone - Mocne
- Rodzaj Winogron
-
Garnacha negra
- Rodzaj Starzenia
-
Con crianza
- Zawartość Alkoholu
-
14.5%
- Temperatura Podawania
-
16
- Rocznik
-
2021
- Prezentacja
-
1 butelka
- Organiczne
-
Uprawa Organiczna
- Punkty AporVino
-
98
Nagrody i Wyróżnienia
- Robert Parker
-
97
- Peñín
-
93
Do łączenia z
- Łączenie
-
Jagnięcina,
Przekąski i przystawki.,
Wędliny,
Do wszelkiego rodzaju mięs,
Grzyby,
Kuchnia regionalna,
Foie,
Potrawy ryżowe.,
Sery,
Dziczyzna