Place your order today before 5pm
and we'll ship it today.
(Except in case of a temporal lack of stock)
Wino to jeden z elementów, bez którego nie sposób zdefiniować Hiszpanii. Z hiszpańskich tradycji winiarskich wyrosła jedna z głównych gałęzi przemysłu w kraju. Duża część produkcji przeznaczona jest na eksport, w związku z czym hiszpańskie trunki są fundamentalne dla ekonomicznego rozwoju państwa. Wina Murcji objęte są trzema uznanymi kategoriam...
Wino to jeden z elementów, bez którego nie sposób zdefiniować Hiszpanii. Z hiszpańskich tradycji winiarskich wyrosła jedna z głównych gałęzi przemysłu w kraju. Duża część produkcji przeznaczona jest na eksport, w związku z czym hiszpańskie trunki są fundamentalne dla ekonomicznego rozwoju państwa. Wina Murcji objęte są trzema uznanymi kategoriami Denominación de Origen: Jumilla, Yecla i Bullas oraz dwoma oznaczeniami geograficznymi: el Campo de Cartagena i Abanilla. Sprawia to, że Murcja jest regionem o silnie zakorzenionych tradycjach winiarskich.
Apelacja D.O. Jumilla obejmuje sześć gmin w Albacete i jedną w Murcji. W Jumilli znajduje się także Komitet Regulacyjny dla tej apelacji, obejmującej ponad 47 000 hektarów ziem przeznaczonych na uprawy winorośli oraz ponad 45 zgłoszonych winiarni.
Aby stworzyć dobre wino potrzebne są surowce najlepszej jakości. Region zawdzięcza je glebom, idealnym do upraw winorośli – suchym i ubogim, o dużej zdolności do retencji wody, co w dużej mierze wspomaga cykl wegetacyjny. W winach Jumilli dominują grona monastrell, na których uprawy przeznaczone jest 80% winnic. Występują tam także białe grona merseguera, airén, pedro ximénez i czerwone garnacha, tintorera i sensible. Z tych odmian w powstają w Jumilli wina czerwone, różowe, białe, clarete i słodkie.
Jakość trunków nie zależy jednak wyłącznie od gleby lub uprawianych winogron. Decydujący wpływ na dobre zbiory ma także strefa klimatyczna. Panujący w Jumilli klimat zapewnia duże nasłonecznienie oraz łagodne temperatury, które mogą czasem osiągać skrajne wysokości, spowodowane położeniem pomiędzy Morzem Śródziemnym na wschodzie, a wyżyną La Manchy na zachodzie. Temperatury te zapewniają około 3000 godzin słońca rocznie i minimalne, nieregularne opady, około 300 litrów rocznie. Dominują okresy suszy, przede wszystkim podczas długich i gorących lat. Niemniej jednak, we wrześniu i październiku charakterystyczne są ulewne deszcze, niezbędne z punktu widzenia potrzeb rolnictwa. Średnia temperatura roczna to zwykle 16°C. Wspomniane skrajne temperatury obserwowalne są podczas mroźnych zim, gdy temperatura spada poniżej zera, powodując znaczące przymrozki oraz bardzo gorące lata, gdy temperatury przekraczają 40°C.
Chcesz spróbować win z Jumilli? By poznać ich niepowtarzalną jakość sprawdź szeroką ofertę dostępną w naszym sklepie internetowym AporVino. Przedstawiamy rzetelne informacje na temat każdego wina, jesteśmy do dyspozycji, chętnie pomożemy w wyborze odpowiednie butelki najlepiej dostosowanej do gustów konsumenta.
Casa Castillo Pie Franco jest najbardziej charakterystycznym winem winiarni i Jumilli. Bardzo elegancki monastrel, który w 2017 roku uzyskał 99 Parker i 96 Peñín, a w 2015 roku 98 Parker points, które powtarza w 2018 roku. Śródziemnomorska czerwień, kompleks, o kontrolowanej mocy i przyjemnym połączeniu balsamicznej świeżości z pikantnymi akcentami....
Las Gravas to wino o bardzo śródziemnomorskim stylu. Najbardziej mineralny z winnicy, świeży i mocny. 96 Parker i 94 Peñín (2016).
Valtosca 2010 : Jednym z syrahs najwybitniejszy Hiszpański pochodzących z gleb szorstki wapiennych, które dają mu swoją nazwę. Wszedł działkę jak lubi nazywać Jose Maria Vicente Alma Mater Casa Castillo (Jumilla) Bo to wynika z odmian uprawianych na jednej działce. Jest znany z połączeniem czerni i tosty owoców i równowagi.
Molar jest już jednym z najbardziej zaskakujących i interesujących win Jumilli. Kolejny sukces winnicy Casa Castillo, która uzyskała 94 Parker i 94 Peñín po sukcesach już osiągniętych przez tę winnicę Jumilla z Pie Franco, Las Gravas i Valtosca. Jej 12-miesięczne dojrzewanie w starych krówkach pozwala na zachowanie aromatów zarośli i aromatycznych ziół z...
Castillo House Wine of Finca Jest to najnowszy dodatek do winnicy, ze starych winnic na tarasach osiedla, jest prawie w całości wykonany Monastrell z odrobiną grenache , Bardzo wino śródziemnomorski to nas zaskoczy elegancja i życzliwość , Druga rocznica tego nowego Jumilla , nagrodzony 93 Penin i 92 Parker , pełne owoców i smaków.
Wykonane wyłącznie z winogron Monastrell pochodzących z winnic mających ponad czterdzieści lat. Wyróżnia się dużą zawartością owoców, intensywnym smakiem i doskonałym stężeniem doskonale zintegrowanych garbników. Wino w zasięgu wzroku, intensywne w nosie i ponownie intensywne w jamie ustnej. Wśród najlepiej sprzedających się win.
Ten mały Casa Castillo przygotowane w 100% monastrell l od 15 działek ze średnią 25 lat. Penin: 92 punkty i 5 gwiazdek (doskonałe wino) - Parker: 91+ Monastrell, który dojrzewa w optymalnych warunkach i który tworzy idealne wino dla miłośników tej odmiany.
żółta etykieta to nowy referencyjny rodziny Gil doszła do zastąpienia Juan Gil 4 miesiące , wino Monastrell z stare winorośle ponad 40 lat z krótkim starzenia w beczkach. Bardzo owocowy nos, z bardzo ładnym ustach iz doskonałej trwałości.