SMAKUJĄCY:
W jego charakterze dominują tony kwiatowe, zmieszane z tonami cytrusowymi i miodowymi. Elegancki i delikatny nos, jego podniebienie jest bogate i trwałe. Delikatna kwasowość i słodki owocowy charakter tworzą idealną równowagę.
PRZYGOTOWANIE I DOSTARCZANIE:
Podczas zbioru przeprowadza się kilka przejazdów do winnicy, ale wybiera się tylko te grona, które zawierają co najmniej 50% botrytyzowanych jagód. Po odszypułkowaniu jagody maceruje się przez 4-12 godzin, a następnie wyciska, uwypuklając szlachetną pleśni. Late Harvest to interesująca mieszanka różnych odmian winorośli, która daje bardzo zrównoważone wino. Fermentacja odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej przez 20-30 dni. Następnie wino dojrzewa w beczkach o pojemności ok Dąb węgierski („Gönc” za 136 litrów i „Szerednye” za 220 litrów) przez trzy miesiące i jest rafinowany w butelce przez 10 miesięcy.
Wina z późnych zbiorów Tokaju konkurują z podobnymi winami słodkimi z reszty świata, ale wyróżnia je zawartość winogron aszú porażonych grzybem botrytis cinerea. To eleganckie, słodkie, ale świeże wina o cytrusowych i miodowych aromatach. Ta zawartość winogron aszú nadaje Tokajowi specyficzny charakter dzięki równowadze między cukrem a kwasowością, co sprawia, że wina te nigdy nie są ciężkie, ale żywe i świeże.
CIEKAWOSTKI:
Legenda Tokaju rosła i rosła w swojej czterystuletniej historii; ale dopiero w 1630 roku po raz pierwszy wspomniano o wielkości winnicy Oremus. Dziś cieszy się największym powszechnym uznaniem.
Dane techniczne
- Typ Wina
-
Słodkie
- Rodzaj Winogron
-
Furmint
- Rodzaj Starzenia
-
Con crianza
- Zawartość Alkoholu
-
11.5%
- Temperatura Podawania
-
10
- Rocznik
-
2020
- Prezentacja
-
1 butelka
Do łączenia z
- Łączenie
-
Przekąski i przystawki.,
Desery,
Ser Parmezan,
Foie,
Sery twarde