Place your order today before 5pm
and we'll ship it today.
(Except in case of a temporal lack of stock)
Na terenach dzisiejszych Węgier tradycja produkcji wina ma ponad tysiącletnią historię. Trunki nierzadko produkowane były przez całe rodziny, a ich receptury były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Obecnie państwo podzielone jest na ponad 20 regionów winiarskich, w których wytwarza się wina czerwone, białe, różowe oraz o zróżnicowanej zawart...
Na terenach dzisiejszych Węgier tradycja produkcji wina ma ponad tysiącletnią historię. Trunki nierzadko produkowane były przez całe rodziny, a ich receptury były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Obecnie państwo podzielone jest na ponad 20 regionów winiarskich, w których wytwarza się wina czerwone, białe, różowe oraz o zróżnicowanej zawartości alkoholu.
Węgry leżą w Europie Środkowej. NIe mają dostępu do morza, a ich klimat jest ciepły, umiarkowany o cechach kontynentalnych. Jedynie w części południowej i zachodniej dają się zauważyć wpływy klimatu oceanicznego i śródziemnomorskiego. Krajobraz raczej nizinny - najwyższym punktem jest, leżący w rejonie Karpat, szczyt Kekes o wysokości 1014 m n.p.m. Na uwagę natomiast zasługują gleby Węgier - w dużej części są to bowiem niezwykle żyzne czarnoziemy.
Dwoma najbardziej znanymi gatunkami win węgierskich są Tokaj oraz Egri bikaver. Egri bikaver to trunek o czerwonej barwie, który produkowany jest w regionie winiarskim Eger. Jego nazwę tłumaczy się jako “bycza krew” i jest on najbardziej rozpoznawalną marką Węgier. Tokaj natomiast występuje w dwóch podstawowych kategoriach:
Szczególnie polecamy Państwu Oremus Aszu 5 Puttonyos 50 Cl 2007 - produkowane w winnicy Tokaj Aszu, jest szczytem doskonałości - to najszlachetniejsze wino słodkie na świecie, o pięknym słomkowym kolorze i zniewalającym smaku.
Węgierskie wina mają Państwu wiele do zaoferowania. Produkowane z najlepszych szczepów winorośli w sprzyjającym klimacie, i z największą pieczołowitością, zaspokoją nawet najbardziej wymagające podniebienie. Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą naszego sklepu AporVino.
Ma intensywny kolor bursztynowy. Jest to obfite wino z aromatem moreli, śliwki, daktyle i tosty. W ustach ma niezwykłą kwasowości i jest bardzo udziałem.
Szczyt win z winnicy jest Tokaj Aszu, wino Tokaji Aszu Lagrima z Tokaj.El jest najszlachetniejszym słodkie wino na świecie, w których rozwój wywiera łagodny wpływ uszlachetniony.
Oremus to węgierska winnica założona przez Vega Sicilia w 1993 roku. Produkcja tego Aszú (wino łzawe) jest możliwa tylko w specjalnych rocznikach i warunkach. Pochodzi z winnic wpisanych na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Do jego uzyskania od wieków stosuje się te same receptury. Delikatne i intensywne, a przy tym zrównoważone. Wystawne z aromatami...
Szczyt win z winnicy jest Tokaj Aszu, wino Tokaji Aszu Lagrima z Tokaj.El jest najszlachetniejszym słodkie wino na świecie, w których rozwój wywiera łagodny wpływ uszlachetniony.
Tokaji Aszu 5 puttonyos Disznoko jest produkowany przez Bodegas Disznoko Tokaj, znajduje się na Węgrzech.
Złoty żółty, jasny, gęsty rozdarcie na powolna. Aromaty dojrzałych owoców cytrusowych, delikatne nuty tosty dobrze wypolerowane, że wypełniają całą aromatyczny, delikatny, miodowy i wspomnienia z pigwy, ziół górskich, zaroślach, coś Terruno tło.
Z pomocą najbardziej zaawansowanych technologii i ważnym parkowych nowych dębowych beczkach otaczających wzgórz Zemplen w Oremus Tokaj Furmint jest suche Mandolas ..
Nocna zbiorów jest wybrany pod koniec klastrów dzwon, te klastry są zarówno zdrowych winogron przejrzałych winogron Botrytis co najmniej 40%. Wybór klastrów, które rozpoczęły się w winnicy wraz z wyborem na recepcji z winogron pochodzących z winnicy. Po długiej maceracji, wino fermentuje przez miesiąc w węgierskich dębowych beczkach.