Place your order today before 5pm
and we'll ship it today.
(Except in case of a temporal lack of stock)
Na terenach dzisiejszych Węgier tradycja produkcji wina ma ponad tysiącletnią historię. Trunki nierzadko produkowane były przez całe rodziny, a ich receptury były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Obecnie państwo podzielone jest na ponad 20 regionów winiarskich, w których wytwarza się wina czerwone, białe, różowe oraz o zróżnicowanej zawart...
Na terenach dzisiejszych Węgier tradycja produkcji wina ma ponad tysiącletnią historię. Trunki nierzadko produkowane były przez całe rodziny, a ich receptury były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Obecnie państwo podzielone jest na ponad 20 regionów winiarskich, w których wytwarza się wina czerwone, białe, różowe oraz o zróżnicowanej zawartości alkoholu.
Węgry leżą w Europie Środkowej. NIe mają dostępu do morza, a ich klimat jest ciepły, umiarkowany o cechach kontynentalnych. Jedynie w części południowej i zachodniej dają się zauważyć wpływy klimatu oceanicznego i śródziemnomorskiego. Krajobraz raczej nizinny - najwyższym punktem jest, leżący w rejonie Karpat, szczyt Kekes o wysokości 1014 m n.p.m. Na uwagę natomiast zasługują gleby Węgier - w dużej części są to bowiem niezwykle żyzne czarnoziemy.
Dwoma najbardziej znanymi gatunkami win węgierskich są Tokaj oraz Egri bikaver. Egri bikaver to trunek o czerwonej barwie, który produkowany jest w regionie winiarskim Eger. Jego nazwę tłumaczy się jako “bycza krew” i jest on najbardziej rozpoznawalną marką Węgier. Tokaj natomiast występuje w dwóch podstawowych kategoriach:
Szczególnie polecamy Państwu Oremus Aszu 5 Puttonyos 50 Cl 2007 - produkowane w winnicy Tokaj Aszu, jest szczytem doskonałości - to najszlachetniejsze wino słodkie na świecie, o pięknym słomkowym kolorze i zniewalającym smaku.
Węgierskie wina mają Państwu wiele do zaoferowania. Produkowane z najlepszych szczepów winorośli w sprzyjającym klimacie, i z największą pieczołowitością, zaspokoją nawet najbardziej wymagające podniebienie. Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą naszego sklepu AporVino.
Ma intensywny kolor bursztynowy. Jest to obfite wino z aromatem moreli, śliwki, daktyle i tosty. W ustach ma niezwykłą kwasowości i jest bardzo udziałem.
Oremus to węgierska winnica założona przez Vega Sicilia w 1993 roku. Produkcja tego Aszú (wino łzawe) jest możliwa tylko w specjalnych rocznikach i warunkach. Pochodzi z winnic wpisanych na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Do jego uzyskania od wieków stosuje się te same receptury. Delikatne i intensywne, a przy tym zrównoważone. Wystawne z aromatami...
Złoty żółty, jasny, gęsty rozdarcie na powolna. Aromaty dojrzałych owoców cytrusowych, delikatne nuty tosty dobrze wypolerowane, że wypełniają całą aromatyczny, delikatny, miodowy i wspomnienia z pigwy, ziół górskich, zaroślach, coś Terruno tło.
Z pomocą najbardziej zaawansowanych technologii i ważnym parkowych nowych dębowych beczkach otaczających wzgórz Zemplen w Oremus Tokaj Furmint jest suche Mandolas ..
Nocna zbiorów jest wybrany pod koniec klastrów dzwon, te klastry są zarówno zdrowych winogron przejrzałych winogron Botrytis co najmniej 40%. Wybór klastrów, które rozpoczęły się w winnicy wraz z wyborem na recepcji z winogron pochodzących z winnicy. Po długiej maceracji, wino fermentuje przez miesiąc w węgierskich dębowych beczkach.