Uwaga degustacyjna:
Kolor czerwonawy z fioletowymi refleksami.
Aromat: ma roślinny akcent, który przynosi świeżość. Dąb jest postrzegany jako bardzo zintegrowany w nosie.
Usta: świetny klasyk z Ribera del Duero, z treściwością i strukturą, choć nie brakuje mu świeżości. Wino o wielkim bogactwie zrównoważonym przez swoją złożoność.
Produkcja i starzenie:
Z niektórych najstarszych winorośli w La Aguilera z certyfikatem ekologicznym, a niektóre z nich sprzed filoksery i ponad 100 lat. 95% Tempranillo, Garnacha, Bobal, Albillo.
Fermentacja jabłkowo-mlekowa na całym poletku w tym samym czasie prowadzona jest w zbiornikach ze stali nierdzewnej i przy użyciu własnych drożdży. Po długiej maceracji trafia do beczek z francuskiego dębu, gdzie przechodzi fermentację jabłkowo-mlekową, a następnie leżakuje przez 35 miesięcy.
ciekawostki
Domena Orła to winiarnia stworzona przez Jorge Monzóna i Isabel Rodero w 2010 roku. Jorge rozpoczął studia enologiczne w Bordeaux i kontynuował karierę zawodową w charakterystycznych winiarniach, takich jak Romanée-Conti Y Vega Sycylia dopóki nie wyląduje Winnice Arzuaga.
Ribera o klasycznym kroju, o dużej złożoności, z dużą ilością ciała i dobrą strukturą oraz odpowiednią ilością świeżości. Niektóre z najstarszych winnic w regionie La Aguilera, posiadające certyfikaty ekologiczne, a niektóre z nich sprzed filoksery, stanowią źródło tego wina, które oprócz Tempranillo zawiera w swojej produkcji niewielki udział innych mniejszościowych odmian czerwonych i białych, uprawianych w ta sama winnica.
Parker:
„Rok 2017 był rokiem słabych wyników, więc spróbowałem również Reserva 2018, ich flagowego czerwonego wina, które chce reprezentować miasto La Aguilera: dobre, poważne i eleganckie. To 95% Tempranillo z resztą winogron które rozsiane są w najstarszych winnicach na średniej wysokości 880 m n.p.m. na glebach wapiennych, gliniastych i piaszczystych. Wszystkie kiście fermentują rodzimymi drożdżami w betonie, gdzie są deptane, a fermentacja malolaktyczna przebiegała bardzo powoli (11 miesięcy ) w dębowych beczkach, w których wino dojrzewało łącznie 27 miesięcy. Ma nieco nieśmiały nos, ale jest bardzo elegancki. Wino zostało niedawno zabutelkowane, co może sprawić, że będzie nieco zamknięte i subtelne, a wyraźnie poprawia się wraz z powietrzem, gdy siedzi w kieliszku. Jest jeszcze młode, a podniebienie zdradza sporo energii; smaki są bardzo czyste, a wino precyzyjne i określone. Taniny są bardzo delikatne i zapewniają kredową konsystencję i niemal słony akcent na finiszu. Jest bardzo podobny do roku 2016. Wyprodukowano 15 250 butelek i 101 magnum. Wiem zabutelkowane w lutym 2021 r.”
Dane techniczne
- Typ Wina
-
Wina Czerwone
- Styl Wina
-
Czerwone - Lekko Pikantne
- Rodzaj Winogron
-
Albillo
- Rodzaj Starzenia
-
Reserva
- Zawartość Alkoholu
-
14.0%
- Temperatura Podawania
-
16
- Rocznik
-
2020
- Prezentacja
-
1 butelka
- Punkty AporVino
-
98
Nagrody i Wyróżnienia
- Robert Parker
-
96
- Peñín
-
96
Do łączenia z
- Łączenie
-
Sery twarde