NOTATKI CATA
- Pogląd: Fioletowy z rubinową lamówką.
- Nos: Dojrzałe czerwone owoce, nuty orzechów, dębu, nuty lekkiego wędzenia i tostów, nuty mleczne i korzenne.
- Usta: Mocne, strukturyzowane i skoncentrowane, z wyraźnymi, ale jednocześnie eleganckimi taninami, utrzymuje dobrą kwasowość i długi finisz, który utrzymuje się w czasie.
OPRACOWANIE
Odmiany: Tinto Fino (81%), Cabernet Sauvignon (7%) i Merlot (12%).
Po wyczerpującym monitorowaniu podczas cyklu dojrzewania i po pierwszej selekcji w winnicy, zbiór odbywa się ręcznie w małych skrzynkach. Pęczki przechodzą przez komorę chłodniczą i stół selekcyjny, gdzie przeprowadzana jest druga kontrola grona i jedna trzecia samej jagody. Skrupulatne kadzenie i osobna produkcja w małych kadziach z francuskiego dębu ma na celu uwydatnienie osobliwości terroir. Starzenie odbywa się w nowych beczkach z francuskiego dębu o pojemności 600 sztuk litrów bardzo drobnego ziarna przez 12 miesięcy. Dla większej ochrony wino zawiera siarczyny. Rocznik El Anejón 2019 został zabutelkowany wiosną 2021 roku.
CIEKAWOSTKI
Jedna z najbardziej znanych i prestiżowych winnic w Ribera del Duero, Pago de Carraovejas, to marzenie restauratora José Maríi Ruiza, który po otwarciu słynnej restauracji noszącej jego imię w Segowii kupił swoje pierwsze dziewięć hektarów winnic w gminie Peñafiela (Valladolid) pod koniec lat 80-tych.
Dane techniczne
- Typ Wina
-
Wina Czerwone
- Styl Wina
-
Czerwone - Mocne
- Rodzaj Winogron
-
Cabernet Sauvignon,
Tempranillo,
Merlot
- Rodzaj Starzenia
-
Con crianza
- Zawartość Alkoholu
-
15.0%
- Temperatura Podawania
-
16
- Rocznik
-
2019
- Prezentacja
-
1 butelka
- Idealne na prezent
-
Tak
- Opakowanie Ozdobne
-
Tak
- Punkty AporVino
-
96
- Suckling
-
93
Nagrody i Wyróżnienia
- Robert Parker
-
93 Puntos (2018)
- Peñín
-
94 Puntos (2018)
Do łączenia z
- Łączenie
-
Kuchnia regionalna,
Zupy i gulasze,
Dziczyzna,
Wędliny,
Do wszelkiego rodzaju mięs