Uwagi CATA:
- Kolor: różany.
- Nos: bardzo intensywne aromaty kwiatów i orzeźwiających czerwonych owoców.
- Usta: Jego aromaty zapowiadają delikatne i eleganckie wejście, z płynną konsystencją i nerwem, który rozciąga się do końca podniebienia.
Produkcja i starzenie: Na wysokości 1000 metrów, w ukrytym miejscu w Valle de las Iruelas – w Sierra de Gredos – mała winnica Garnacha o powierzchni zaledwie 1,5 hektara produkuje wspaniałe winogrona, z których Daniel Gómez Jiménez-Landi tworzy jedno z najbardziej żywych win czerwonych Półwyspu. Gleba, która jest granitowa i zawiera składniki łupkowe, sprzyja głębokiej pracy korzeni. Orientacja wschodnia – osłonięta przed późnym upałem – i wysokość nadają mu świeżości.
Wykonane w puszce
dąb francuski z miękkimi maceracjami, unikając stosowania pomp i agresywnych procesów. Winogrono z szypułką 100%. Drożdże rodzime. Czas maceracji około 60 dni.
Dojrzewało przez 14 miesięcy w 300-litrowej beczce. Nieklarowane i niefiltrowane.
ciekawostki: Pochodzący z rodziny winiarzy,
Daniel Landi Swoją solową przygodę rozpoczął w 2012 roku. Przy niewielkiej produkcji udało mu się wyprodukować wina wyróżniające się smakiem i oddające cechy terroir.
Dane techniczne
- Typ Wina
-
Wina Czerwone
- Styl Wina
-
Czerwone - Mocne
- Rodzaj Winogron
-
Garnacha negra
- Rodzaj Starzenia
-
Con crianza
- Zawartość Alkoholu
-
14.5%
- Temperatura Podawania
-
18
- Rocznik
-
2020
- Prezentacja
-
1 butelka
- Organiczne
-
Uprawa Organiczna
Nagrody i Wyróżnienia
- Robert Parker
-
96
- Peñín
-
93
Do łączenia z
- Łączenie
-
Grzyby,
Kuchnia regionalna,
Foie,
Potrawy ryżowe.,
Sery,
Dziczyzna,
Jagnięcina,
Przekąski i przystawki.,
Wędliny,
Do wszelkiego rodzaju mięs