UWAGI KATA
- Kolor: ciemna wiśnia.
- Nos: Złożone aromaty czarnych owoców z nutą wanilii.
- Usta: Na podniebieniu aksamitne, mięsiste, pełne, dobrze zbudowane z delikatnymi i eleganckimi taninami. Idealne połączenie drewna i wina. Długi posmak.
OPRACOWANIE Zbiór jest w 100% ręczny. W ostatnich latach połowa produkcji zbierana jest w 20-kilogramowych skrzyniach, winogrona są rozszerzane na tablice klasyfikacyjne. Daje to pewność, że do zbiorników fermentacyjnych trafiają wyłącznie całkowicie zdrowe, całe winogrona.
18 miesięcy w beczkach i
42 miesiące w butelce.
Ze względu na wielką troskę o jakość i dzięki silnym inwestycjom, Protos opracował unikalny program R+D+i, który nie tylko analizuje winogrona, ale także działa na beczkach zakupionych od różnych dostawców.
CIEKAWOSTKI
Filozofią pracy Protos jest „Jakość ponad wszystko”. Z tego powodu cały proces prowadzący do produkcji wina poddawany jest dogłębnej analizie. Winnice są dokładnie kontrolowane przez techników i ekspertów przez cały cykl wzrostu, uzyskując produkcję najwyższej jakości. Daje im to również szczegółowe informacje o wszystkich winogronach użytych w naparze, zanim przybędą na miejsce.
Dane techniczne
- Typ Wina
-
Wina Czerwone
- Rodzaj Winogron
-
Tempranillo
- Rodzaj Starzenia
-
Reserva
- Zawartość Alkoholu
-
15.0%
- Temperatura Podawania
-
16
- Rocznik
-
2017
- Prezentacja
-
1 butelka
Nagrody i Wyróżnienia
- Robert Parker
-
90
- Nagrody i poprzednie oceny
-
Rośliny strączkowe: fasola z kuropatwą i fasola pinto z ryżem.,
Mięso: szpadki z polędwicy, koźlęta pieczone, gulasz jagnięcy, policzek cielęcy, kotlety wieprzowe, kotlety jagnięce i cielęce z grilla, jagnięcina pieczona i świnia ssąca, kotlet, gulasz cielęcy, jagnięcina ssąca pieczona, język duszony, manita.,
Protos Selección 2001, nagrodzony za jakość.,
WINIARNIA PROTOS, MIĘDZYNARODOWA NAGRODA ZA ARCHITEKTURĘ 2009,
Sery: bardzo dobrze pasują do serów peklowanych: Manchego, Roncal, Zamorano...,
Zboża i makarony: makaron boloński .,
Protos - zwycięzca sekcji smaku w Condé Nast Innovation and Design Awards 2009,
Protos Crianza 2006 wybrał Najlepsze Wino Czerwone w Konkursie Mondial de Bruxelles 2009.,
Wystawa Powszechna w Barcelonie w 1929 r. przyznała winom złoty medal.,
Jaja: jaja smażone z ziemniakami.,
Drób: kurczak z ogórka, magia z grilla lub pieczonej kaczki, duszone uda z indyka, duszone lub nadziewane uda z kurczaka, pieczona kaczka, nadziewane indyki, słodko pachnąca truskawka z indyka, pieczona konfitura z kaczki, kurczak z ogórka i kurczak w sos,
Adriá i Protos, strażnik Muzeum Wina w dziesiątą rocznicę istnienia.,
PROTOS RESERVA OTRZYMUJE DIAMENTOWĄ NAGRODĘ W KONKURSIE WINIARSKIM I KOBIECYM,
Ryby: przekąski z sardeli i pomidorów.,
Gra: przepiórki smażone lub w sosie, królik duszony lub z aioli, jeleń gulaszowy, bażant z winogronami, gulasz z dzika, gołąb nadziewany, kuropatwa z czekoladą, gołębie z orzechami i pieczone jelenie.,
Protos, wybrana najlepszą czerwoną Crianzę w 2008 roku w Przewodniku po winachourmetycznych 2009.,
NAGRODY DLA PODRÓŻNYCH ZA ROK 2009 W DZIEDZINIE INNOWACJI I WZORNICTWA,
Zupy: zupa kastylijska.,
Zimne mięso: cekina, peklowana szynka i peklowany schab.,
Złoty Medal dla Protos w mieście Porto.,
Protos wybrał najlepsze czerwone wino z Crianzą w Gourmetach 2009.,
PROTOS RESERVA, ZŁOTY MEDAL NAJLEPSZY W SWOJEJ KLASIE W MIĘDZYNARODOWYCH KONKURSACH WINIARSKICH I SPIRYTUSOWYCH
Do łączenia z
- Łączenie
-
Wędliny,
Do wszelkiego rodzaju mięs,
Kuchnia regionalna,
Dziczyzna