Uwagi CATA:
- Kolor Intensywna wiśniowa czerwień z granatowymi obwódkami.
- Nos Jest delikatne i eleganckie, z aromatami dojrzałych owoców i kwiatów, wraz z dymnymi i pikantnymi akcentami wynikającymi z leżakowania w dębie.
- Usta Z dużą strukturą, jest bardzo mocne, smaczne i eleganckie, dobrze wchodzi w usta i jest bardzo trwałe. Z długim finiszem na podniebieniu zachowuje typową słodycz Monastrell.
Produkcja i starzenie:
Wykonane z Monastrell z winnicy, która ma ponad 40 lat. Wydajność z winorośli jest bardzo niska, uzyskując wysoce skoncentrowane winogrona o ogromnej złożoności organoleptycznej. Maceracja-fermentacja w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze. Po fermentacji jabłkowo-mlekowej i leżakowaniu we francuskim dębie, które zmienia się w zależności od charakterystyki zbiorów, w tym przypadku 12 miesięcy, pozostaje w zbiornikach ze stali nierdzewnej, aż do butelkowania.
ciekawostki: Wino to było wcześniej znane jako „Juan Gil 12 miesięcy”. Winiarnia Juan Gil to historyczna winnica w Jumilla, winiarnia zbudowana w 1916 roku przez Juana Gila Giméneza. Obecnie winiarnią zarządza czwarte pokolenie
Dane techniczne
- Typ Wina
-
Wina Czerwone
- Styl Wina
-
Czerwone - Lekko Pikantne
- Rodzaj Winogron
-
Monastrell
- Rodzaj Starzenia
-
Con crianza
- Zawartość Alkoholu
-
15.0%
- Temperatura Podawania
-
16
- Rocznik
-
2021
- Prezentacja
-
1 butelka
- Organiczne
-
Certyfikowane Organiczne
- Punkty AporVino
-
95
Nagrody i Wyróżnienia
- Robert Parker
-
93 Puntos (2020)
- Peñín
-
93
Do łączenia z
- Łączenie
-
Zupy i gulasze,
Kuchnia regionalna,
Potrawy z grila.,
Grzyby,
Wędliny,
Mięso grilowane,
Ryby,
Dziczyzna,
Drób,
Sery,
Jagnięcina,
Mięso czerwone,
Pasztety lub Foie Gras,
Wołowina duszona,
Potrawy ryżowe.