Przygotowanie i dojrzewanie:
Winobranie 2019 charakteryzowało się ekstremalną suszą w miesiącach poprzedzających zbiory, łagodną i łagodną zimą, mroźną wiosną i wczesnym pękaniem pąków.
Po raz kolejny zabiegi profilaktyczne przeprowadzone w winnicy, takie jak przerzedzanie grona i usuwanie liści, pozwoliły uzyskać winogrona wysokiej jakości.
W Aldea del Fresno znajdujemy się w rejonie Cuqueña, 1,3-hektarowej winnicy stuletniej Grenache w szkle, na glebach piaszczysto-gliniastych z rozkładem granitu. Młode wino Garnacha z Sierra de Gredos.
Zbiór przeprowadzono ręcznie i w skrzyniach w dniu 10 września 2019 r., w optymalnym momencie dojrzewania winogron, przy produkcji 5000 kg. Przed fermentacją alkoholową w kontrolowanej temperaturze przeprowadza się macerację na zimno przez 3 dni z 30% całych winogron, a resztę pozbawiono szypułek.
Fermentacja alkoholowa zachodzi spontanicznie, proces ten trwa miesiąc, pompując i usuwając w razie potrzeby. W listopadzie naturalnie rozpoczyna się fermentacja malolaktyczna, a po jej zakończeniu rozpoczyna się roczne dojrzewanie drobnego osadu, w którym 50% wina dojrzewa we francuskim dębie. Po kilku leżakowaniach i na podstawie degustacji zadecydujemy o momencie filtrowania i butelkowania. Tak kończy się rafinacja wina w butelce.
Dane techniczne
- Typ Wina
-
Wina Czerwone
- Styl Wina
-
Czerwone - Subtelna Nuta Owocowa
- Rodzaj Winogron
-
Garnacha negra
- Rodzaj Starzenia
-
Con crianza
- Zawartość Alkoholu
-
14.5%
- Temperatura Podawania
-
16
- Rocznik
-
2019
- Prezentacja
-
1 butelka
- Punkty AporVino
-
93
Do łączenia z
- Łączenie
-
Pasztety lub Foie Gras,
Drób,
Ryby,
Foie,
Makarony,
Potrawy ryżowe.,
Kaczka,
Mięso białe,
Sery,
Wędliny