notatka degustacyjna
Wzrok : Bursztynowy z refleksami starego złota. Czyste i jasne.
Nos : Mocny i jednocześnie złożony, z aromatami orzechów, nutami stolarki, kawy, rodzynek i zauważalnymi akcentami soli.
Usta : Potężny, smaczny i otulający. Z doskonałą równowagą kwaśnych, słonych i gorzkich nut, wyraźnymi nutami orzechów i tostów, a także niektórych wypieków. Z długim finiszem, który pozostawia nam słone wspomnienia. Czysty luksus to wspaniałe amontillado.
Różnorodność i pochodzenie: 100% Pedro Ximénez z obszaru najwyższej jakości
DO (Sierra de Montilla i Moriles Altos).
Opracowanie: selekcja moszczów „żółtkowych”, naturalna fermentacja w temperaturze pokojowej
kontrolowane i bez potrzeby nagłówka. Podobny do tego z fino, bo ostatecznie
Jest to stare dobre wino, które podlega starzeniu oksydacyjnemu.
Starzenie: biologiczne pod zasłoną (>10 lat), a następnie starzenie oksydacyjne
(>15 lat). Oba procesy odbywają się w beczkach z amerykańskiego dębu o pojemności 500/600 l.
oraz poprzez system criaderas i soleras.
Dane techniczne
- Typ Wina
-
Wzmocnione
- Rodzaj Winogron
-
Pedro Ximénez
- Zawartość Alkoholu
-
19.0%
- Temperatura Podawania
-
12
- Rocznik
-
N/A
- Prezentacja
-
1 butelka
- Punkty AporVino
-
98
Nagrody i Wyróżnienia
- Robert Parker
-
95
- Peñín
-
92
Do łączenia z
- Łączenie
-
Sery twarde,
Foie,
Grzyby,
Pasztety lub Foie Gras,
Zupy i gulasze,
Wołowina duszona,
Sery,
Wędliny,
Ryby