Place your order today before 5pm
and we'll ship it today.
(Except in case of a temporal lack of stock)
Andaluzja szczyci się, długą, tysiącletnią tradycją związaną z uprawą winorośli. Położenie geograficzne tej prowincji i cechy jej klimatu sprawiają, że region ten, w całej swojej rozciągłości, tj. 8 prowincji jest idealnym wręcz miejscem pod uprawę i produkcję tych wspaniałych trunków. Wina z Andaluzji należą do starodawnych rodów porównywanych ...
Andaluzja szczyci się, długą, tysiącletnią tradycją związaną z uprawą winorośli. Położenie geograficzne tej prowincji i cechy jej klimatu sprawiają, że region ten, w całej swojej rozciągłości, tj. 8 prowincji jest idealnym wręcz miejscem pod uprawę i produkcję tych wspaniałych trunków. Wina z Andaluzji należą do starodawnych rodów porównywanych z: Oportos lub Madeiras. Są one najbardziej charakterystyczne dla tegoż regionu jako wina wzmacniane i słodkie.
Klimat i położenie geograficzne tego regionu to dwa zasadnicze czynniki, które należy uwzględnić oceniając jakość wina z Andaluzji. Region ten zajmuje południową część półwyspu iberyjskiego, którą cechuje silny kontrast dużych wysokości pomiędzy linią wybrzeża a górami. Gleby tutaj są bardzo zróżnicowane i tym samym idealne, zarówno pod rozwój rolnictwa, jak i pod produkcję najlepszych win hiszpańskich. W całym tym regionie dominuje klimat śródziemnomorski z łagodnymi temperaturami, których roczna średnia przekracza 16°C. Większość winnic na terytorium Andaluzji posiada nasłonecznienie, które wynosi rocznie ponad 300 dni w ciągu roku, i dlatego, zbiory grona odbywają się zwykle wcześniej aniżeli w innych, nieco chłodniejszych rejonach półwyspu.
Swoją jakość, trunki andaluzyjskie zawdzięczają również wielu rzekom, które przepływają przez ten region i winnice odpowiednio nawadniając i użyźniając uprawy gron. Najważniejsza z nich i najdłuższa w Andaluzji- Gwadalkiwir ze swoim licznymi dopływami przepływa wzdłuż tego regionu przez całą jej północną część w kierunku zachodnim. Oczywiście, nie tylko rzeki mają wpływ na jakość wina z Andaluzji. Nie bez znaczenia pozostaje fakt, że zasolenie dostarczane winnicom dzięki ich bliskiej lokalizacji od morza, ma również ogromny wpływ na jakość trunków
Ponad 70% win pochodzących z prowincji Andaluzji jest produkowanych w 6 apelacjach. Oprócz tych formalnie uznanych występuje jeszcze 16 innych winnic, w których istnieje prawo do używania apelacji regionalnej "Vinos de la Tierra".
Geograficzne granice tej apelacji obejmują terytorium 8 gmin przylegających do Kadyksu i jednej znajdującej się w sąsiedztwie Sewilli. Uprawa winorośli kończy się na obrzeżach miejscowości Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María y Sanlúcar de Barrameda. Wina pochodzące z tego obszaru to najczęściej wzmacniane, likierowe i naturalne słodkie.
Geograficzne granice tej apelacji są ograniczone do aglomeracji Sanlúcar de Barrameda, w której mikroklimat panujący przy ujściu Gwadalkiwiru użyźnia grunt pod uprawę winorośli z apelacji D.O. Jerez nadając winom z Jerez zróżnicowane walory smakowe dzięki procesowi starzenia się zwanego bajo el velo de flor (w trakcie którego powstaje kożuch pleśni zwany „la flor” separujący wino od dalszego utleniania się). Trunki wytwarzane w bodegach Sanlúcar Manzanilla to najczęściej wina wzmacniane (generosos). Jedno z nich, o którym warto wspomnieć to Amontillado Principe, wykonane ze szczepu palomino.
To region położony na południu prowincji Kordoba w Andaluzji znany zarówno z krótkiej i intensywnej zimy oraz długiego i gorącego lata, jak również z produkcji wina z gron wyłącznie białych szczepów winorośli zwanej Pedro Ximénez, jak również pojedynczych typów win, takich jak z apelacji D.O Montilla Moriles. Podobnie jak trunki z apelacji D.O. Manzanilla de Sanlúcar, tamtejsze wina są wzmacniane poprzez dodanie spirytusu winnego w ramach systemu „craderas y solera” D.O. Montilla Moriles słynie z produkcji trunków wzmacnianych, likierowych wzmacnianych alkoholem oraz słodkich.
Region winiarski Condado de Huelva obejmuje znaczną południowej prowincji Huelva. Duża jej część znajduje się na terenie parku narodowego Doñana. Głównym szczepem używanym do produkcji wina w tym regionie jest odmiana zalema. Wina pomarańczowe z apelacji D.O. Condado de Huelva są produkowane w wyniku maceracji białego grona ze skórką pomarańczową. Do tej apelacji D.O. należą wina białe, wzmacniane (generosos) oraz wzmacniane alkoholem likierowe.
Strefy, w których można produkować wino z tej apelacji to tereny rozciągające się wzdłuż wybrzeża Malagi, położone zarówno na wschód, jak i na zachód od tego miasta sięgając łańcuchów górskich. Hoduje się tam tradycyjne grona szczepów Moscatel i Pedro Ximénez. Wina w tej apelacji D.O. to wina likierowe i naturalnie słodkie.
Nasz sklep online AporVino zapewnia bogatą ofertę wina z Andaluzji. Chętnie pomożemy w wyborze najlepszej butelki dostosowanej do gustu Klienta. Istnieje możliwość złożenia zamówienia i skorzystania z 24-godzinnej dostawy wina i delektowania się nim, już następnego dnia. Zachęcamy do zakupów!
Brandy Doskonały wykonane w procesie wyjątkowy i system tradycyjny . Kolor mahoń z odcieniami starego złota. aromaty drewno szlachta , Dąb Y pachnący . Przyjemny oleistość, z połowa Struktura , Kontakt ciepły i równowaga gorycz . z winogron palomino .
Elegancki, korpulentny i bardzo wszechstronny. Hymn na cześć cudownej złożoności świata tradycyjnych win andaluzyjskich. Imponujące 25-letnie wino z 93 punktami Parkera.
Nieodparta osobowość, szczyt tradycyjnych hojnych win Ideał współczesnego amontillado, w którym spotykają się elegancja i złożoność, atrakcyjność zmysłowa i poczucie pochodzenia. Imponujące 25-letnie wino z 95 punktami Parkera.
Rey Fernando de Castilla, Bodegas
Ciemny mahoń, z głębokim aromatem spokoju.
Payoya Negra to wino o ogromnej osobowości. Zaskakuje swoją złożonością i ma duszę być wielkim winem. Celem projektu Finca La Melonera jest odzyskanie prawie wymarłych odmian autochtonicznych i tego dzikiego charakteru. Zaskakuje nutami podszycia i ziemi, jak również dobrą kwasowością i nutami owocowymi, które w niej przeważają.
Ciemny mahoń w kolorze wina, bardzo gęste. Miękkie, delikatne, i rodzynki z nutą dębu.
Pedro Ximenez 1927 , a klasyczny z piwnicy Cordovan prawie trzy wieki tradycji. A kupaż wina z Solera i pierwszy Criadera , znak tożsamości winnicy , Wykonane z winogron Namiętny wobec słońca , a także z hodowlą pięć lat w butach amerykański dąb ,
Rodzina Gonzalez Byass produkuje dobre wino od prawie 200 lat, a Finca Moncloa przestrzega zasady. Finca Moncloa została oceniona za pomocą penina 92 przez profesjonalnych przewodników i czasopisma.
kolor mahoń, stare złoto, jasny, żywy i przyjemny. Nos jest okrągła, głębokie, klasyczne odcienie do orzechów starych dębowych pachnące.
Ciemny, żywy i przejrzysty bursztyn. Nos daje stare, ostre, harmonijny, bardzo stary dąb i cienkie. Dzięki doskonałej aromat przypominający orzechy, suche i gładkie.
Energetyczne i otulające ciało, przyjemność z tekstury dań mięsnych. Według Roberta Parkera (92 punkty za to wino) „Podniebienie jest szerokie, aksamitne, o dobrej strukturze, bez rustykalności, którą niektórzy przypisują winom Montilla, i bardzo lekko wytrawne, co czyni je bardzo przystępnym”. Wspaniałe wino dojrzewające prawie 30 lat, o przyjaznym...
Wielki wioślarz Pedro Ximenez. Kanon XP 93 punkty Penin , 92 punkty Parkera The referencyjne wino słodkie , zwieńczenie przyjemności stołu