Place your order today before 5pm
and we'll ship it today.
(Except in case of a temporal lack of stock)
Region winiarski D.O. Montilla-Moriles obejmuje obszar mocno powiązany z produkcją pszenicy, oliwek i winorośli, który został rozszerzony o kilka innych gmin położonych w południowej części prowincji Córdoba. Są to takie gminy jak: Aguilar de la Frontera i Moriles Montilla aż do Monturque, Baena i Puente Genil. Wina tej apelacji są również produ...
Region winiarski D.O. Montilla-Moriles obejmuje obszar mocno powiązany z produkcją pszenicy, oliwek i winorośli, który został rozszerzony o kilka innych gmin położonych w południowej części prowincji Córdoba. Są to takie gminy jak: Aguilar de la Frontera i Moriles Montilla aż do Monturque, Baena i Puente Genil. Wina tej apelacji są również produkowane w winnicach przylegających do stolicy prowincji, Córdoba. Apelacja ta skupia winnice rozciągające się do rzeki Genil i Guadajoz, oraz od rzeki Guadalquivir aż do jej północnego ujścia, przechodzące również przez górzysty teren Kordylierów Betyckich w kierunku południowym. Do wyrobu trunków z apelacji Montilla Moriles używa się gron białych szczepów winorośli takich jak: Airén, Montepila, Moscatel y Baladí-Verdejo, jednakże dominującym i podstawowym szczepem jest zdecydowanie Pedro Ximenez.
Klimat panujący w prowincji Córdoba obejmującej apelację D.O. Montilla Moriles jest pośredni, tzn. oscyluje pomiędzy klimatem kontynentalnym a śródziemnomorskim. Pora letnia jest, z reguły długa, sucha i bardo ciepła, a zimy - krótkie i łagodne. Ilość opadów jest bardzo zróżnicowana i może wynosić od 500 do 1000 litrów na metr kwadratowy w ciągu roku. Ze względu na intensywne słońce i wysokie temperatury, a także długi okres nasłonecznienia i susze panujące podczas cyklu wzrostu winorośli, grona osiągają optymalną zawartość cukrów już w porze letniej i winobranie w tymże regionie rozpoczyna się już w sierpniu. Ten bardzo specyficzny klimat dostarcza winogronom z apelacji D.O. Montilla Moriles wiele unikalnych cech, typowych wyłącznie dla tego regionu.
D.O. Montilla Moriles słynie z produkcji win wzmacnianych (generosos), PX, win białych oraz likierowych - wzmacnianych mocnym alkoholem. Cała kolekcja trunków z tej apelacja jest do nabycia w naszym internetowym sklepie online z winami. Zapewniamy trunki dostępne na każdą kieszeń o wybornym smaku i intensywnym aromacie.
Crianza (starzone):
Wino bez crianza (niestarzone):
Ruedos: są to wina lekkie, wytrawne, o słomkowym kolorze. Chociaż są produkowane bez dojrzewania, to aby móc je sprzedawać, należy je mieszać, przynajmniej w proporcji 10% z winami starzonymi.
Alkohole produkowane ze szczepu Pedro Ximénez w apelacji D.O. Montilla Moriles należą do podstawowych produktów w tym regionie. Trunki uzyskiwane ze szczepu grona Pedro Ximénez są bardzo słodkie, o smaku delikatnie rodzynkowym. Ich zdecydowanie ciemna barwa oscyluje pomiędzy ciemnym mahoniem a typowo czarnym kolorem, w zależności od wieku i długości leżakowania. Wina te posiadają podwyższoną zawartość cukru.
Wina z apelacji Montilla Moriles bez starzenia to młode trunki o blado słomkowym kolorze, w bukiecie smakowym przeważają aromaty owocowe. Starzone wina natomiast wzmacniane są przynajmniej 13% alkoholem
Najbardziej znane i funkcjonujące od wielu pokoleń winiarnie znajdujące na terenie Bodegas Montilla Moriles szczycą się bogatą i długą tradycją winiarską typową dla prowincji Córdoba. Wśród najpopularniejszych wyróżnia się:
Jest to tylko jedna z 100 bodeg należących do tzw. Bodegas de Oro założonych w XXI wieku. Wyprodukowany w tej winiarni „biały kruk” - Don PX Convento Selección 1946, to rocznik, którego wartość kolekcjonerską podkreśla przyznane przez Roberta Parkera 100 punktów. To prawdziwy rarytas i pierwsze słodkie wino, które reprezentuje najwyższą półkę na arenie międzynarodowej. Domy Bodegas Toro Albalá uczestniczyły w najbardziej prestiżowych imprezach europejskich jako jedyni przedstawiciele win z apelacji Montilla Moriles. Te, założone w 1922 roku, winnice znajdują się w takich gminach jak: Aguilar de la Frontera i Moriles.
Winiarnie Alvear wywodzą się z maleńkiej winiarni założonej w 1729 roku przez Diego de Alvear y Escalera, następnie zostały przekształcone w dom win, który obecnie jest najstarszą bodegą w Andaluzji i jedną z 3 najstarszych bodeg w Hiszpanii.
Bodega ta należy do apelacji Montilla Moriles i pochodzi z 1902. Została założona przez komendanta armii Wojsk Lądowych Rafaela Cruz Conde po to, aby rozpocząć produkcję doskonałych win z tej apelacji: wzmacniane, białe, Pedro Ximénez i Brandy.
Bodega ta została założona 1906 i dziś cieszy ogromnym uznaniem ze względu na swoją długą tradycję, jak i ogromną wiedzę dotyczącą winiarstwa. Z tej bodegi wywodzą się takie wina jak: Fino Cobos, Moriles Cobos, Pale Cream Soldorado i Vega María.
Jeśli chcieliby Państwo spróbować wyśmienitych win z apelacji Montilla Moriles, serdecznie zapraszamy do skorzystania z oferty naszego sklepu internetowego. Zachęcamy również do konsultacji z nasza obsługą, która chętnie udzieli Państwu wszelkich informacji dotyczących tych doskonałych trunków, jak również będzie służyć fachową poradą.
Aby zacząć kochać grzywnę Stanowi idealną bramę do wejścia w świat tradycyjnych andaluzyjskich hojnych win. W poszukiwaniu równowagi znajdujemy wspaniałe fino
Elegancki, korpulentny i bardzo wszechstronny. Hymn na cześć cudownej złożoności świata tradycyjnych win andaluzyjskich. Imponujące 25-letnie wino z 93 punktami Parkera.
Autentyczne wino ze słoika Montilla Z tradycji leżakowania w słoikach powstaje najświeższe i najbardziej osobiste wino Młode i jednocześnie wspaniałe wino, preludium do hojnego, ale z całą świeżością i wyrazistością rocznika.
Fine Mythic Foreman, Jest to jedno z niewielu win, które znajdują się na subtelnej granicy, która oddziela stare grzywny od amontillado. Od solera z więcej wychowania z dobrze winnicy osobliwość wykonane z moszczu gronowego Pedro Ximénez bogaty w cukry, jego alkoholizacja nie jest konieczna w żadnej z faz jej opracowywania. To jest wino głęboki ze...
Miękkie i przyjazne podniebienie Otulający i przyjemny smak przez cały czas Słodkie wino towarzyszące chwilom rozkoszy oraz kuchnia pełna uroku i smaku.
Kara naszej emblematycznej marki. Mandat z "Pierwsza klasa". Finezja świeżości, elegancji i złożoności. Niezrównany towarzysz autentycznej gastronomii o czystych smakach. Wspomnienie tostów i orzechów z intensywnym posmakiem. Jest uznawane na świecie za jedno z najwspanialszych win dostępnych na rynku.
Najmłodsza i beztroska słodziutka. Według Roberta Parkera, który przyznaje temu winu 88 punktów, „„Ten rodzaj produkcji jest stosunkowo nowy, a rocznik PX z Pérez Barquero jest najbardziej polecany ze względu na lepszą równowagę między doznaniami słodko-kwaśnymi” Najbardziej świąteczny PX, czyli jak osłodzić najlepsze chwile.
Kara z Intensywność I Harmonia . Najbardziej żywe usta! Niezwykle wszechstronny , wzmacnia smaki i doznania równowaga i smak. okrągłe podniebienie , bez szorstkości, ale także długi i ostry z ostre smaki i a słony finisz.
Odrodzenie tradycyjnej wzmianki Łączy w sobie owoce i smakowite doznania i zachęca do codziennej przyjemności Wina pastwiskowe odnoszą się do win gatunkowych, o krótszym okresie dojrzewania, naznaczonych swoją tożsamością.
Wielki wioślarz Pedro Ximenez. Kanon XP 93 punkty Penin , 92 punkty Parkera The referencyjne wino słodkie , zwieńczenie przyjemności stołu
Energetyczne i otulające ciało, przyjemność z tekstury dań mięsnych. Według Roberta Parkera (92 punkty za to wino) „Podniebienie jest szerokie, aksamitne, o dobrej strukturze, bez rustykalności, którą niektórzy przypisują winom Montilla, i bardzo lekko wytrawne, co czyni je bardzo przystępnym”. Wspaniałe wino dojrzewające prawie 30 lat, o przyjaznym...
Ciemny, żywy i przejrzysty bursztyn. Nos daje stare, ostre, harmonijny, bardzo stary dąb i cienkie. Dzięki doskonałej aromat przypominający orzechy, suche i gładkie.