Zawęź wyszukiwanie

Winiarnia / Producent v
Łączenie v
Robert Parker v
Peñin Wartość jakości do ceny v
Rocznik v
Rodzaj Sprzedaży v
Prezentacja v
Idealne na prezent v
Opakowanie Ozdobne v

Najczęściej kupowane

Wina z Hiszpanii 

WINA Z HISZPANII

Hiszpania: ziemia doskonałych win

Hiszpańskie wina są doceniane na całym świecie. Tradycja i kultura winiarska zaszczepione przez Greków i Fenicjan już w V wieku przed naszą erą, połączona z doskonałymi warunkami klimatycznymi i geograficznymi Półwyspu Iberyjskiego, sprawiły, że Hiszpania jest jednym z najważniejszym producentów...

Więcej
  • Wina z Andaluzji

    Wina z Andaluzji: Tradycja szlachetnych win na południu Hiszpanii

    Dokonując objazdu po najlepszych winnicach hiszpańskich nie można nie zajrzeć do przestrzennych winnic andaluzyjskich. Andaluzja szczyci się bowiem, długą, tysiącletnią bez mała tradycją związaną z uprawą winorośli. Położenie geograficzne tej prowincji i cechy jej klimatu sprawiają, że region ten, w całej swojej rozciągłości, tj. 8 prowincji jest idealnym wręcz miejscem pod uprawę i produkcję tych wspaniałych win.

    Produkcja win andaluzyjskich jest nastawiona wyłącznie na produkcję win najwyższej jakości, które od zawsze znajdują się w ofercie najlepszych win hiszpańskich. Wina andaluzyjskie należą do starodawnych rodów porównywanych z takimi rodami jak: Oportos lub Madeiras i są one najbardziej charakterystyczne dla tegoż regionu jako wina wzmacniane i słodkie.

    Wina z Andaluzji: klimat i położenie upraw winorośli

    Klimat i położenie geograficzne tego regionu to dwa zasadnicze czynniki, które należy uwzględnić oceniając jakość win z Andaluzji. Region ten zajmuje południową część półwyspu iberyjskiego, którą cechuje silny kontrast  dużych wysokości pomiędzy linią wybrzeżową a górami. Gleby w Andaluzji są bardzo zróżnicowane i tym samym idealne, zarówno pod rozwój rolnictwa, jak i pod produkcję najlepszych win hiszpańskich.

    W całym tym regionie dominuje klimat śródziemnomorski ze swoimi łagodnymi temperaturami, których roczna średnia przekracza 16°C. Większość winnic na terytorium Andaluzji  posiada nasłonecznienie, które wynosi rocznie ponad 300 dni w ciągu roku, i dlatego, zbiory winogron odbywają się zwykle wcześniej aniżeli w innych, nieco chłodniejszych rejonach półwyspu.

    Swoją jakość, wina andaluzyjskie zawdzięczają również wielu rzekom, które przepływają przez ten region i winnice odpowiednio nawadniając i użyźniając uprawy winogron. Najważniejsza z nich i najdłuższa w Andaluzji- Gwadalkiwir ze swoim licznymi dopływami przepływa wzdłuż tego regionu przez całą jej północną część w kierunku zachodnim. Na wybrzeżu Morza Śródziemnego i na wschodzie, są inne główne rzeki, takie jak Natomiast woda z rzeki Guadalhorce (Malaga) służy do podlewania i użyźniania winnic zlokalizowanych wzdłuż wybrzeża Morza Śródziemnego i we wschodniej części półwyspu, z których produkuje się wino w apelacji D. O. Sierra de Álora.

    Oczywiście, nie tylko rzeki mają wpływ na jakość Vinos de Andalucia. Nie bez znaczenia pozostaje fakt, że zasolenie dostarczane winnicom dzięki ich bliskiej lokalizacji od morza, co ma również ogromny wpływ na jakość wina w apelacji D.O. Sherry

    Wina z Andaluzji: Apelacje

    Ponad 70% win pochodzących z regionu Andaluzji jest produkowanych w 6 apelacjach.  Oprócz tych formalnie uznanych apelacji, występuje jeszcze 16 innych winnic, których wina mają prawo do używania apelacji regionalnej "Vinos de la Tierra". Istnieją jeszcze inne wina produkowane w tymże regionie, które nie posiadają żadnej z powyższych apelacji, jednakże należą do kategorii win: el Pajarete y el Moscatel de Chipiona,

    Wina z apelacji D.O. Jerez-Xérès-Sherry

    Geograficzne granice tej apelacji obejmują terytorium 8 gmin przylegających do Kadyksu i jednej znajdującej się w sąsiedztwie Sewilli. Uprawa winorośli kończy się na obrzeżach miejscowości Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María y Sanlúcar de Barrameda. Wina pochodzące z tego obszaru to najczęściej gęste wina wzmacniane, zawiesiste wina likierowe i naturalne wina słodkie.

    Wina z apelacji D.O. Manzanilla de Sanlúcar

    Geograficzne granice tej apelacji są ograniczone do aglomeracji Sanlúcar de Barrameda, w której mikroklimat panujący przy ujściu Gwadalkiwiru użyźnia grunt pod uprawę winorośli z apelacji D.O. Jerez nadając winom z Jerez zróżnicowane walory smakowe dzięki procesowi starzenia się zwanego bajo el velo de flor (w trakcie którego powstaje kożuch pleśni zwany „la flor” separujący wino od dalszego utleniania się). Wina wytwarzane w bodegach Sanlúcar Manzanilla to najczęściej wina wzmacniane (generosos). Jedno z nich, o którym warto wspomnieć to Amontillado Príncipe, wykonane ze szczepu palomino.

    Wina z apelacji Montilla Moriles

    To region winiarski położony na południu prowincji Kordoba w Andaluzji znany jest zarówno z krótkiej i intensywnej zimy oraz długiego i gorącego lata, jak również z produkcji wina z gron wyłącznie białych szczepów winorośli zwanej Pedro Ximénez, jak również pojedynczych typów win, takich jak wina z apelacji D.O. Montilla Moriles. Podobnie jak wina z apelacji D.O. Manzanilla de Sanlúcar, tamtejsze wina są również produkowane w ramach uprawy zwanej i są wzmacniane poprzez dodanie spirytusu winnego w ramach systemu „craderas y solera” 

    D.O. Montilla Moriles słynie z produkcji win wzmacnianych, likierowych wzmacnianych alkoholem oraz słodkich.

    Wina z apelacji Condado de Huelva

    Region winiarski Condado de Huelva obejmuje znaczną południowej prowincji Huelva. Duża jej część znajduje się na terenie parku narodowego Doñana.  Głównym szczepem używanym do produkcji wina w tym regionie jest odmiana zalema. Wina pomarańczowe z apelacji D.O. Condado de Huelva są produkowane w wyniku maceracji białego winogrona ze skórką pomarańczową.

    Do tej apelacji D.O. należą wina białe, wina wzmacniane (generosos) oraz wzmacniane alkoholem wina likierowe.

    Wina z apelacji Málaga

    Strefy, w kórych można produkować wino z tej apelacji D.O. Málaga to tereny rozciągające się wzdłuż wybrzeża Malagi, położone zarówno na wschód, jak i na zachód od tego miasta sięgając łańcuchów górskich. Hoduje się tam tradycyjne grona szczepów Moscatel i Pedro Ximénez. Wina w tej apelacji D.O. to wina likierowe i wina naturalnie słodkie.

    Jak widać, nasz sklep online AporVino posiada bogatą ofertę różnych rodzajów win, a zatem, nasi klienci mogą sami sprawdzić jakość win produkowanych w Andaluzji. Istnieje również możliwość złożenia zamówienia i skorzystania z 24godzinnej dostawy wina i delektowania się nim, już następnego dnia.

  • Wina z Balearów

    Wina z oznaczeniem geograficznym Vinos de la Tierra de Baleares

    Wiele bardzo prestiżowych cech można przypisać winom hiszpańskim znanym na całym świecie. Ale co tak naprawdę wiemy o winach z apelacji balearskiej?

    Wina wytwarzane Balearach objęte są 2 apelacjami oraz 6 oznaczeniami geograficznymi zwanymi indicaciones geográficas, o których opowiemy w dalszej części tego tekstu. Klimat śródziemnomorski pozbawiony jest nękających winorośl ekstremów: temperatura średnia wynosi bowiem 18´2ºC, pora letnia jest ciepła i sucha,, a zima chłodna i wilgotna.

    Wina z apelacji D.O. Islas Baleares

    Wina z apelacji Denominación de Origen Binissalem

    Wina te, zarówno czerwone, wytrawne, różowe, białe i musujące są produkowane w środkowej części wyspy Majorki. Są to wina, w których dominują szczepy autochtoniczne, takie jak Manto Negre y Moll. Wina czerwone to wina krzepkie, o dużym potencjale dojrzewania i dobrze skorelowanej relacji pomiędzy garbnikami, kwasowością i owocowością. Wina białe są lekkie i bardzo owocowe.

    Wina z apelacji Denominación de Origen Pla i Llevant

    Ośrodek produkcji tych win znajduje się na Majorce i obejmuje 18 aglomeracji. Wina czerwone, wytrawne, różowe, białe i musujące, a także aperitify czyli likiery wytwarzane są głównie ze szczepów czerwonych winogron, takich jak: Callet Fogoneu, Tempranillo, Manto Negre, Monastrell, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah i Pinot Noir; natomiast do produkcji win białych używa się szczepów: Chardonnay, Macabeo, Moll, Parellada, Moscatel i Riesling.

    Oznaczenie geograficzne dla win Tierra Islas Baleares

    Wina z oznaczenia geograficznego Tierra Islas Baleares

    Wśród win z oznaczenia geograficznego Tierra Islas Baleares dominują wina czerwone wyprodukowane ze szczepu Cabernet Sauvignon, Callet y Merlot. Są to wina bardzo krzepkie, bogate w taninę i z wyraźną nutą aromatyczną czerwonych owoców.

    Wśród win białych należy bezwzględnie wyróżnić wina wyprodukowane z jednego tylko szczepu Chardonnay, które posiada wyraźną nutą aromatyczną owoców tropikalnych oraz Moscatel posiadający wyraźną nutą aromatyczną kwiatów.

    Wina z oznaczenia geograficznego Tierra de Ibiza

    Ibiza jest idealnym miejsce dla koneserów dobrego wina. Wina z tego oznaczenia geograficznego de Ibiza wyróżniają się charakterystyczną nutą zapachową, czyli aromatem pochodzącym od tymianku, który winiarze dodają do kadzi w celu zapobiegnięcia nieprzewidzianej fermentacji, i który bardzo wpływa na smak tegoż wina. Są to wina bardzo krzepkie, świeże, zaokrąglone i zrównoważone, o aksamitnym finiszu dojrzałych owoców.  Winogrady z oznaczeniem geograficznym Tierra de Ibiza są obsadzane najczęściej szczepem winogron Monastrell.

    Wina z oznaczenia geograficznego Tierra de Menorca

    Cieszące się największą renomą światową wśród win z tego oznaczenia geograficznego Menorca to wina czerwone czyli Cabernet Sauvigon, o kolorze wiśni mocno owocowo-ziołowym aromacie. Wśród win białych należy wyróżnić dwa rodzaje wyprodukowane z dwóch tylko szczepów, czyli wina Chardonnay ze swoim cudnym aromatem owoców tropikalnych oraz Malvasía z nutą kwiatowo-warzywną.

    Wina z oznaczenia geograficznego Tierra Sierra de Tramontana-Costa Norte

    To oznaczenie geograficzne obejmuje wina produkowane na północy Majorki, w 18 aglomeracjach. W ramach tego oznaczenia, należy wyróżnić dwa rodzaje win białych wyprodukowanych z jednego tylko szczepu: Malvasía, ze swoim żywym aromatem owoców i  bardzo przyjemny i zrównoważony w swoim charakterze, Chardonnay.

    Wina z oznaczenia geograficznego Tierra de Formentera

    To oznaczenie geograficzne chroni wina produkowane na wyspie Formentera, która specjalizuje się w produkcji win różowych i wytrawnych. Te ostatnie, są to zazwyczaj wina młode, bardzo gęste, zaokrąglone, z dużą ilością taniny i bardzo zrównoważone.

    Wina z oznaczenia geograficznego Tierra de Mallorca

    Wina produkowane na Majorce są klarowne, o świeżym, choć bardzo intensywnym smaku: słomkowy, blady żółty lub blado złoty kolor. W tych win obfitują Mallorca owocowe i kwiatowe nuty zapachowe. Są przestronne i bardzo świeże.

    • Wina białe z Majorki:charakteryzują się słomkowym lub bladożółtym lub bladozłotym pięknym i żywym kolorem. W winach z tego oznaczenia, czyli Majorki dominują wina z nutą zapachową owoców i kwiatów. Są to wina bardzo świeże, orzeźwiające i zrównoważone.
    • Wina różowe z Majorki:kolor tych win zmienia się od blado różowego do różowo-bursztynowego, które są czasami bardzo błyszczące. Wina te długo utrzymują swoje pierwotne nuty zapachowe i aromaty.
    • Wina wytrawne z Majorski:wina z pod tego znaku, na początku przytłaczają dużą zawartością taniny. Z czasem jednak mocno się to zmienia. Do głosu dochodzi zapach czerwonych owoców. Na podniebieniu, jest zaokrąglone i bardzo krzepkie. Wśród win z Majorki bardzo silnie rekomendowane jest wino Ánima Negra Callet 2012.

    Dowodem tej wielkiej i długoletniej tradycji winiarskiej istniejącej na Balearach są historyczne winnice zlokalizowane na Majorce, wśród których należy wymienić choćby te największe, czyli:  Bodegas Ribas, Bodegas Son Puig lub Bodegas Jaume de Puntiró.

    Stolica Balearów, Majorka oferuje nie tylko wiele ekscytujących atrakcji adresowanych dla miłośników wina, ale również, na całej wyspie znajduje się wiele specjalistycznych sklepów winiarskich, takich jak: "La Vinoteca" y "Vinámica".

  • Wina z La Rioja

    WINA Z LA RIOJA

    Rioja to jeden z najważniejszych ośrodków produkcji wina w Hiszpanii, w którym łączna powierzchnia winnic to ok. 63.942 hektarów. Podzielona jest na 3 strefy produkcji o zróżnicowanych właściwościach naturalnych, co związane jest z klimatem oraz glebą: 

    - Rioja Alta (Rioja Wysoka) to najbardziej wysunięta na zachód część tej autonomicznej wspólnoty. W tym regionie warto zwrócić uwagę na miejscowość Haro, która należy do jednej ze stref o największym skupisku wytwórni win, jak np. Muga y Ramón Bilbao.

    W strefie tej występuje klimat kontynentalny z dużymi wpływami kantabryjskimi. Wysokość na jakiej znajdują się winnice to 380-500 m nad poziomem morza.

    Gleby są gliniasto-wapienne, ale występują również gleby gliniasto-żelazawe i osadowe, bogate w wapień i żwir.

    Dominujący miejscowy gatunek wonorośli to Tempranillo, dzięki któremu otrzymuje się wina zrównoważone o owocowym posmaku.

    - Rioja Baja (Rioja Niska) to część wschodnia współnoty autonomicznej. Najbardziej znane miejscowości z produkji wina to Aldeanueva de Ebro, Alfaro o Mendavia. Strefa ta pozostaje pod większym wpływem śródziemnomorskim niż La Rioja Alta a klimat jest bardziej suchy.

    Wysokość na jakiej znajdują się winnice to 260-380 m nad poziomem morza. Gleby w La Rioja Baja są pochodzenia rzecznego, choć spotyka się także gleby gliniasto-żelazawe.

    Uprawiana odmiana winorośli to la Garnacha, z której uzyskuje się wina aromatyczne i mniej cierpkie niż te wytwarzane z Tempranillo. Znaczący procent upraw to również Tempranillo.

    - Rioja Alavesa zlokalizowana jest na południu prowincji Álava.

    Miejscowości o największej produkcji wina to Laguardia, Labastida o Elciego.

    Klimat w tej strefie jest śródziemnomorski z wpływami Morza Kantabryjskiego, jest to szczególnego rodzaju mikroklimat, otoczony naturalną barierą jaką są Góry Kantabryjskie. Gleby tu występujące są gliniasto-wapienne, na wysokości między 400 a 700 m nad poziomem morza.

    Odmiana uprawianej tu winorośli to Tempranillo z którego, dzięki klimatowi oraz glebie, uzyskuje się wina wysokiej jakości, delikatne i wykwintne.

    Kilka innych odmian, które również są uprawiane w La Rioja, to czerwone Graciano y Mazuelo oraz białe Viura, Malvasía. Białe Tempranillo i białe Garnacha.

     

     Klasyfikacja Win z La Rioja

     

    Wina z La Rioja dzielą się na cztery kategorie wg. realizowanego procesu starzenia. Ponadto, różnią się z uwagi na cztery rodzaje numerowanych kontretykiet, które Rada Regulacyjna przyznaje winom, które przeszły kontrole jakości:   

    • Gwarancja Pochodzenia: gwarantuje pochodzenie i rocznik wina. Są to wina, które zachowują cechy świeżości i owocowy posmak czyli swoje nadrzędne cechy.
    • Crianza: to wina, które leżakowały co najmniej rok w dębowych beczkach. Dla win białych minimalny okres starzenia to sześć miesięcy.
    • Reserva: wina, które leżakowały co najmniej trzy lata w dębowych beczkach oraz w butelkach, przy czym co najmniej rok w beczkach. W przypadku win białych ten okres to dwa lata, w trakcie których sześć miesięcy wino leżakuje w beczkach.
    • Gran Reserva: wina, które leżakowały dwa lata w dębowych beczkach oraz minimum trzy lata w butelkach. Wina białe leżakują cztery lata, w tym sześć miesięcy w beczkach.

    Choć w La Rioja produkuje się również wina różowe i białe, to jednak to wina czerwone są uznane za najbardziej charakterystyczne dla tego winiarskiego regionu. Kilka ogólnych cech charakterystycznych win wg. ich typów to:

    • Wina czerwone młode są przeznaczone do konsumpcji w ciągu roku, zazwyczaj mają posmak owocowy i mocne taniny. W winach czerwonych Crianza, z uwagi na minimalny czas leżakowania w dębowych beczkach (1 rok), wyczuwa się duży wpływ drewna, taniny są słabsze a bukiety i smaki bardziej złożone. Wina czerwone Reserva mają bukiety korzennych przypraw, skóry i dojrzałych owoców. Wina Gran Reserva zazwyczaj mają bukiety korzennych przypraw, dymu, żywicy, natomiast w ustach są aksamitne i delikatne.
    • Wina białe wytwarza się z mieszanki odmian Viura i Malvasí Wina białe mogą być zarówno młode jak i fermentowane oraz leżakujące w beczkach. W ten sposób otrzymuje się cała gamę win, począwszy od win białych bardzo złożonych, będących efektem długiego leżakowania, a skończywszy na młodych winach o owocowym posmaku.
    • W przypadku win różowych, co najmniej 25% odmian winorośli wykorzystywanych do ich produkcji, to Tempranillo, czerwona Garnacha, Graciano, Mazuelo oraz czerwona Maturana. Niektóre wytwórnie postarzają te wina, niemniej najczęściej konsumuje się je jako wina młode.
  • Wina z Galicji

    Wina z Galicji

    Wina produkowane w Galicji  Cieszą się sławą i ogromnym powodzeniem, nie tylko w kraju swojego pochodzenia, ale i zagranicą przede wszystkim, ze względu na swoje bogactwo i różnorodność jego produkcji. Wina Albariño, nawet te klasyczne stanowią ważne odniesienie do kultury wina i jego niezaprzeczalnej jakości reprezentowanej przez wina z tej apelacji. Jednakże, nie są to jedyne wina, które stanowią o tradycji kulturowej winiarstwa w tym bogatym regionie.

    Odmiany winogrona wykorzystywanego najczęściej do produkcji wina z apelacji Galicji to grona autochtoniczne, czyli Albariño y Treixadura, choć do produkcji tych win dodawane są również inne szczepy, takie jak: Loureira, Caíño Blanco, Torrontés, Godella i Mencía.  Dodatkowo, w Autonomicznym Regionie Galicji, co roku, notowane są coraz to bardziej wydajne uprawy, które stawiają Galicję w światowej czołówce producentów wina.

    Tradycja winiarska w Galicji

    Tradycja winiarska dostarcza temu regionowi wiele unikalnych i niepowtarzalnych cech stanowiących o kulturze winiarskiej w Galicji. Istotny wpływ na trunki alkoholowe miało wykorzystanie cuncas, czyli tradycyjnych naczyń, w którym serwowano galicyjskie wina w tawernach tego regionu lub słynnych Queimadas.

    Queimada to typowy napój alkoholowy Galicji, który składa się głównie z brandy i cukru o smaku cytryny lub skórki pomarańczowej. Galicjskiej Queimada, przypisuje się również właściwości lecznicze, i według tradycji ludowej, po wypowiedzeniu zaklęcia, ten magiczny napój zaczyna działać jako skuteczna ochrona przed złymi czarami i złymi duchami. Tradycja ta jest kultywowana, zwłaszcza podczas licznych, tradycyjnych imprez winiarskich organizowanych w regionie, jak również, niezwykle często, w trakcie rodzinnych spotkań czy biesiad sąsiedzkich.

    Wina z apelacji Galicji: apelacja Denominaciones de Origen

    Poniżej, opowiemy krótko o najlepszych apelacjach win galicyjskich, po to aby mogli je Państwo później rozróżniać:

    Wina z apelacji Ribeira Sacra

    Wina z dzisiejszej apelacji Riberia Sacra w Galicji to głównie bardzo aromatyczne wina czerwone i doskonałej jakości wina białe. Najbardziej znane wina z apelacji Ribeira Sacra to wino czerwone Mencí i wina białe: Albariño i Godello.

    Wina z apelacji Ribeiro

    Wina z tej apelacji są bardzo często podawane z potrawami kuchni galicyjskiej. Wina białe Galicji z apelacji D.O Ribeiro charakteryzuj si niezwykłą świeżością, lekkością, bladym kolorem słomkowym i niezwykłą, aromatyczną amplitudą.

    Wina z apelacji Rías Baixas

    Większość produkcji wina w apelacji Rias Baixas skupia się na słynnym w tym regionie szczepie winogron Albariño, które mogą występować w winach odmianowych i inne kupaże ze szczepem Treixadura. Po to, aby wino zostało zaliczone jako Albariño, musi być wykonany w całości z winogron Albariño.

    W sklepie AporVino polecimy Państwu to nadzwyczaje wino Albariño z Bodegi Benito Santos: Pago de Xoan 2010, idealne w połączeniu z migdałami, pieczonymi rybami, daniami z kuchni wschodniej i foie. Wina w kolorze słomkowym, które odznaczają się niezwykłym bukietem owoców naturalnych z nutami owoców cytrusowych i pigwy, natomiast w podniebieniu bardzo kremowe, gęste i bardzo trwałe.

    Wina z apelacji Monterrei

    Wina białe z apelacji Monterrei są lekkie, bardzo aromatyczne o złoto żółtym lub słomkowym kolorze. Posiadają purpurowe odcienie czerwieni z aromatami owocowymi. Przemysł win z apelacji Monterrei to produkcja masowa wina z Galicji.

    Idealnym przedstawicielem win galicyjskich jest Monterrei, czyli białe wino Pazo de Monterrey 2014 produkowane z winogron Godello. W świetle czyste, jasne, o słomkowo-żółtym kolorze, kwiatowy aromat rumianku, dojrzałych owoców i cytrusów. W podniebieniu jest okrągły, gładki, delikatny i z długim i powolnym finiszem.

    Wina z apelacji Valdeorra

    Chociaż. W apelacji tej produkuje się również wina białe i inne wina czerwone, to wina te są wytwarzane przeważnie z jednego szczepu Mencia lub Godello. Szczep Mencia charakteryzuje się purpurowym kolorem z miękkim aromatem, natomiast Godello używany do win białych ma słomkowy zielonkawy kolor i aromat dojrzałych owoców.

    To doskonałe wino Mencía Valderroa 2014 skupia w sobie najlepsze cechy win z tej nazwy. To młody czerwone wino jest świeże, soczyste, z kwiatowymi tonami i dobrze zbilansowanymi składnikami mineralnymi.

    Czy chcieliby Państwo spróbować tanich win z apelacji Galicji? Najlepsze wina z Galicji i za bardzo niską cenę są dostępne w naszym sklepie z winami online. Tutaj, mogą Państwo skorzystać z szerokiej oferty win z apelacji Galicja, jak również z naszych specjalistycznych porad.

  • Wina z Extremadura

    Które wina pochodzą z Extremadury?

    Ten region, znajdujący się na zachodzie półwyspu, przy granicy z Portugalią, przedstawia najlepsze warunki do produkcji Cava oraz win wysokiej jakości. Certyfikat pochodzenia D.O Ribera del Guadiana skupia najlepsze wina w Estremadura, a miejscowość Almendralejo, w prowincji Badajoz, nazywana jest stolicą wina.

    Srebrna Droga (Vía de la Plata), przebiegająca przez cały region, pozwala dotrzeć do różnych winnic znajdujących w regionie, takich jak Winnice San Marcos, Winnice Vía de la Plata oraz Viña Extremeña. Naturalne wiejskie krajobrazy, historia oraz tradycja poprowadzą nas przez Almendralejo i jego bogatą historię wina, przedstawioną w sławnym Muzeum Nauki Wina.

    Na Srebrnej Drodze poznam historię wina w Extremadurze i wielkie smaki owoców tej ziemi. Nauczymy się rozpoznawać subtelne formy nadane przez naturę i techniki produkcji poszczególnych winnic. Poznamy historię i teraźniejszość wielkich win z Extremadury, czerwonych, różowych i białych, a również win Cava z Extremadury.

    Certyfikat pochodzenia D.O. Ribera del Guadiana: 5 wielkich win z Estremadury

    Pod tą nazwą pochodzenia z Extremadury znajdziemy wina białe, różowe i czerwone, pozyskiwane z lokalnych odmian winorośli, takich jak Airén, Cabernet Sauvignon, Garnacha, Macabeo i Merlot. Teraz, nasz sklep internetowy z winami, poleci pięć wielkich win z Extremadury, których nie możesz pominąć, dostępnych w dobrej cenie:

    Torre Julia Reserva 2008

    Czerwone wino uzyskane z winogron Cabernet Sauvignon, przedstawia błyszczący czerwony kolor w odcieniu czereśni. Intensywny aromat zawiera nuty owocowe i mineralne, z lekkim dodatkiem drewna szlachetnego i przewagą dębu. W ustach, to doskonałe wino Torre Julia Gran Reserva 2008,  reprezentuje zrównoważony, mięsisty, szeroki i trwały smak.

    Doskonały do czerwonego mięsa, pieczeni i pasztetów.

     

    Carabal Gulae 2011

    Wino z Extremadury, uzyskane z odmian czerwonych winogron Cabernet Sauvignon, Syrah i Graciano. Posiada czerwony kolor, w odcieniu wiśniowym z lekką tonacją granatu. Bogaty aromat owocowy miesza się z notą konfitur, ziół i przypraw. Na podniebieniu, mocny, szeroki i miły smak o przyjemnych i czystych nutach taniny.

    Doskonały do przystawek, makaronów, dań z ryżem, mięs i gulaszów.

     

    Matanegra 2012

    Czerwone wino coupage szczepów Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Merlot i Garnacha. Przedstawia intensywny czereśniowy kolor z odcieniem granatu. Aromat mineralny, z nutami dojrzałych czarnych owoców, dębu i wafelka. W ustach, posiada trwały smak, mocny i miły, o przyjemnych i czystych nutach taniny.

    Doskonały do dziczyzny, mięsa czerwonego i białego, gulaszów, potrawek i pieczeni.

     

    Los Balancines Húnico 2014

    Doskonałe czerwone wino, uzyskane w odmian Tempranillo i Syrah. Kolor wiśni z odcieniem fioletu. Przedstawia intensywny aromat, z żywymi nutami owoców i słodkich przypraw. Na podniebieniu, jest mocny, a zarazem łatwy, gładki i lekki.

     

    Crash Rosado 2012

    Nowoczesne różowe wino z Extremadury, przygotowane z odmian Garnacha czerwona i Cabernet Sauvignon. Przedstawia jasny kolor, między poziomką a bursztynem. Aromat świeży, owocowy, z nutą owoców czerwonych. Pozostawia trwały posmak cukierków truskawkowo śmietankowych.

     

    Sprawdź jakość i cechy win z Extremadury, tak chwalonych przez enologów i wyspecjalizowaną prasę. Skosztuj doskonałych win z Extremadury, posiadających certyfikat pochodzenia D.O Ribera del Guadiana, dostępnych w naszym sklepie internetowym  AporVino i odkryj naszą szeroką ofertę win czerwonych

  • Wina z Walencji

    WINA Z WALENCJI

     

    W regionie Walencji znajduje kilka wytwórni wina, należących do najlepszych na całym Półwyspie Iberyjskim. Dzięki długiej tradycji winiarskiej, sięgającej II wieku przed Chrystusem oraz bogatej historii eksportu, związanej z położeniem geograficznym nad Morzem Śródziemnym, w regionie Walencji produkuje się dziś wina czerwone, różowe, białe, wina typu rancio (“zjełczałe”), słodkie i musujące.

    Ze wszystkich win walenckich, chcielibyśmy choćby tylko wspomnieć o winie z Finca Terrerazo, które zdobyło pierwsze miejsce w rankingu na najlepsze hiszpańskie wino rocznika 2011, w związku z czym możemy wyobrazić sobie jak wysokiej jakości są wina pochodzące z Walencji.  

    W przypadku każdego wina z Walencji można zauważyć zalety wpływu klimatu śródziemnomorskiego na uprawę winorośli oraz ich rozwój w dalszej części regionu,w której dominuje klimat kontynentalny, a gdzie również uprawia się winorośl. 

    Wina walenckie: Świadectwa Pochodzenia

    W dalszej części omówimy najważniejsze Świadectwa Pochodzenia win walenckich. Świadectwa, które posiadają wyborne wina i cała różnorodność pozostałych.

     Świadectwo Pochodzenia Utiel-Requena

     

    Długa tradycja winiarska w tym regionie sięga czasów osiedlania się Iberów na półwyspie. Chodzi o rejon znajdujący się w centralnej części walenckiej stolicy, między rzeką Turia i Cabriel.   

    Winogrona wybierane do produkcji win białych, musujących i pół-musujących, ze Świadectwem Pochodzenia Utiel-Requena, to białe odmiany Macabeo, Chardonnay, Merseguera, Planta, Nova oraz czerwone Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Garnacha i Merlot, wśród których dominuje miejscowa Bobal.

    Wina walenckie: Świadectwo Pochodzenia Walencja

    Istnieje ponad 80 wytwórni wina w Walencji przypisanych Świadectwu Pochodzenia Walencja, które stawiają na produkcję win butelkowych wysokiej jakości. Tereny upraw winorośli dzielą się na 4 regiony zlokalizowane na północnym zachodzie i południu stolicy, w których dominuje uprawa winorośli Malvasía, PX, Moscatel i Monastrell, wśród których wyróżniają się Tempranillo oraz Merseguera. Pozostałe, ostatnio wprowadzane odmiany to Merlot i Cabernet Sauvignon. 

    Świadectwem Pochodzenia Walencja objęte są wina białe, słodkie, czerwone lekkie i czerwone, które dojrzewają 1 rok w  beczkach z dębu amerykańskiego i 1 rok w butelkach.  

    Świadectwo Pochodzenia Alicante

    Po raz kolejny, w tym samym regionie, historia potwierdza tysiące lat winiarskiej tradycji. Dążenie do wiedzy, produkcji wina na wysokim poziomie, komercjalizacji przez dekady, dało rezultaty w postaci prestiżu i spowodowało, że są to wina rozpoznawalne.

    Ponad 40 wytwórni w Walencji jest przypisanych temu świadectwu, a ich winnice znajdują się po obu stronach rzeki Vinalopó. Odmiany winorośli uprawianych dla produkcji wspaniałych win z Alicante to białe Chardonnay, Macabeo, Meseguera, Moscatel de Alejandría, Sauvignon blanc, Planta Fina i Verdil, oraz czerwone Garnacha, Garnacha Tintorera, Monastrell, Tempranillo, Bobal, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinor Noir i Syrah.

    Świadectwem Pochodzenia objęte są produkowane w Walencji wina białe, różowe i czerwone, młode, typu crianza, reserva i gran reserva: moscatel z rejonu La Marina oraz sławny Fondillón, produkowany z winogron Monastrell.

    Wina walenckie: Terra de Castelló

    To oznaczenie geograficzne skupia plantatorów winorośli oraz właścicieli wytwórni prowincji Castellón. Winogrona czerwone, uprawiane dla produkcji win tejże prowincji to Bobal, Cabernet Sauvignon, czerwona Garnacha, Garnacha Tintorera, Merlot, Monastrell, Pinot Noir, Tempranillo, Bonicaire i Syrah; odmiany uprawianych tu białych winogron to Chardonnay, Malvasia, Merseguera, Moscatel de Alejandria, Pedro Ximénez, planta fina de Pedralba, Macabeo, Airén, Planta Nova, Sauvignon blanc i Verdil.    

     

    Świadectwo Pochodzenia Cava

    W regionie Walencji produkuje się także wina musujące (cavas), objęte świadectwem pochodzenia z Walencji, Utiel-Requena i Alicante. Te wina musujące wytwarza się metodą tradycyjną, wykorzystując do ich produkcji winogrona Macabeo i inne, takie jak Xarello, Chardonnay i Parrellada.

  • Wina z Aragonii

    Wina z Aragoni

    Aragonia jest hiszpańskim regionem autonomicznym, który obejmuje północną część półwyspu, na środkowym odcinku doliny rzeki Ebro. Zróżnicowany klimat, który oddziałuje na uprawy odmian winorośli uprawianej do produkcji win z regionu Aragonii stanowi po części sprzyjający klimat śródziemnomorski z obfitym oddziaływaniem mikroklimatu, który powstaje ze względu na topografię tego terenu. Podstawowe cechy tego klimatu to: suche i chłodne powietrze znad Pirenejów, nieregularne opady deszczu i prądy powietrzne w środku doliny Ebro.

    Obecnie, terytorium należące do obszaru chronionego Aragonii jest podzielona na 4 hiszpańskie apelacje i 6 obszarów z apelacją Vino de la Tierra de Aragón.

    Hiszpańska apelacja – wina z Aragonii

    Wina z apelacji D.O Cariñena

    Winnice apelacji Cariñena oraz jej bodegi są położone w prowincji Zaragoza będącej pionierem w autonomicznym regionie Aragonii bowiem D.O Cariñena jest jedną z najstarszych, oficjalnych apelacji win w Hiszpanii, która otrzymała ten status w roku 1932. Apelacja D.O. Cariñena jest podzielona na 14 gmin położonych na południu prowincji Zaragoza. Zdecydowana większość z nich zajmuje tereny położone między rzekami Huerva y Jalón.

    • Wina czerwone:Mazuela lub Cariñena, Garnacha, Ibáñez, Tempranillo, Merlot, Mostrell, Syrah, Vidadillo i Cabernet Sauvignon.
    • Wina białe:Macabeo, Chardonnay, Moscatel Alejandría, Garnacha Blanca i Parellada.

    Wina z apelacji D.O Campo de Borja

    Winnice D.O. Campo de Borja rozlokowane są w sąsiedztwie 15 aglomeracji położonych pomiędzy Sierras de Moncayo oraz la ribera del Ebro. W tym regionie klimat charakteryzuje się dużą amplitudą temperatur, zarówno pomiędzy zimą a latem, jak i pomiędzy dniem a nocą. Na dodatek, wieje tutaj często zimny i suchy wiatr zwany „Cierzo”. Te ekstremalne warunki pogodowe, a także długie okresy suszy bardzo sprzyjają uprawom wspaniałych owoców wykorzystywanych do produkcji win:

    Czerwonych: Garnacha, Tempranillo, Mazuela i Cabernet Sauvignon.

    • Białych:Macabeo i Moscatel.

    Wina z apelacji D.O Somontano

    Winnice D.O. rozlokowane są w sąsiedztwie 43 aglomeracji rozciągających się na równinie, u podnóża Pirenejów de Huesca. na równinie Pirenejach Huesca. Klimat w tym regionie jest nieco cieplejszy w porównaniu z pozostała częścią prowincji Aragonii, co bardzo korzystnie wpływa na dojrzewające w tej apelacji grona.

    Wina z apelacji Somontano są niezwykle owocowe przy zachowaniu swojej świeżości oraz żywej kwasowości, która jest wzmocniona  dobrym alkoholem.  Wina z apelacji Somontano są ponad czasowe i bardzo dostosowane do najbardziej wymagających podniebień koneserów tejże apelacji. Las bodegas del Somontano son una muestra de la riqueza de la denominación de origen ya que más de treinta y una bodegas Somontano se extienden por la zona.

    Las variedades de uvas empleadas en los vinos D.O. Somontano son:

    • Wina czerwone:Tempranillo, Moristel, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir i Garnacha.
    • Wina białe:Macabeo, Garnacha Blanca, Chardonnay, Alcañón i Gewürztraminer.

    Wina z apelacji D.O Calatayud

    Apelacja winiarska regionu Calatayud rozciąga się na doskonałym pod względem klimatycznym, obszarze otoczonym rzekami Jalón, Jiloca, Piedra, Mesta, Ribota i Manubles. Region ten rozlokowany jest na terytorium 46 aglomeracji znajdujących się na zachód od stolicy aragońskiej.

    Klimat, jak na warunki hiszpańskie jest wyjątkowo surowy i ma on typowo kontynentalny charakter.  Roczna wielkość opadów jest bardzo zróżnicowana, a przy tym zdecydowanie niska, a zimy są bardzo mroźne, a lata upalne.  Dodatkowo występują tutaj wysokie wahania temperatur między dniem a nocą w miesiącach dojrzewania winogron. Ze względu na surowy klimat, wysoko położone stanowiska i niewielkie nasłonecznienie jesienią winobranie rozpoczyna się pod koniec września, a czasem nawet w połowie października, a wytwarzane wina są bardzo wyważone w smaku, kwasowości oraz zawartości alkoholu.

    Szczepy używane do win  z apelacji Calatayud są następujące:

    • Czerwone:Cabernet Sauvigon, Merlot, Syrah, Tempranillo i Garnacha.
    • Białe:Macabeo, Malvasía, garnacha Blanca, Chardonnay i Moscatel

    Jakie są najlepsze wina z Tierra de Aragón?

    -Valle del Cinca: ten obszar znajduje się w prowincji Huesca. W tym regionie uprawia się następujące odmiany winorośli: Macabeo, Chardonnay, Garnacha, Tempranillo, Cabernet i merlot.

    -Ribera del Gállego lub Cinco Villas:  Ten niewielki obszar winiarski obejmuje gminy Huesca i Zaragoza. Szczepy używane do produkcji win z tego regionu są następujące: Macabeo, Garcha, Moristel i Tempranillo. Jednakże, szczepy te mogą być uzupełniane takimi odmianami jak: Garnacha Blanca, Cabernet, Mazuela i Syrah

    -Bajo Aragón: klimat panujący w tym regionie, a także ukształtowanie terenu oraz inne warunki geograficzne tegoż regionu są wręcz idealne do uprawy winogron. Obszar ten obejmuje tereny zlokalizowane wokół miejscowości Teruel oraz niektóre gminy znajdujące w przyległej miejscowości Zaragoza. Do produkcji win z regionu chronionego Aragonii używa się szczepów: Macabeo, Garnacha tinta, Garnacha Blanca, Mazuela, Tempranillo, Cabernet Sauvignon i Syrah.

    -Campo de Belchite: obejmuje swoim zasięgiem terenu położone nieopodal Teruel i Zaragoza. W tym regionie głównie uprawia się szczepy: Macabeo, Garnacha Blanca i Garnacha Tinta, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Mazuela i Syrah.

    -Valdejalón: ten región winiarski skupia w sobie różne aglomeracje znajdujące się w prowincji Zaragoza.  Wina z tego regionu są produkowane głównie z:  Macabeo, Garnacha Blanca y Garnacha Tinta Graciano, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Mazuela i Syrah.

    -Valle del Jiloca: . Rolnictwo w tym regionie cieszy się długą tradycją, przede wszystkim, ze względu na bardzo sprzyjające uprawom winorośli - warunkom atmosferycznym oraz dobroczynnemu działaniu rzek Jiloca i Pancrudo. Odmiany winogron uprawiane w tym regionie to między innymi: Baguena, Burbáguena, Calamocha Daroca, Langa del Castillo, Mainar i Villanueva de Jiloca. Na uwagę zasługują również inne, nieco rzadsze odmiany winogron, czyli Macabeo, Garnacha, Juan Ibanez, Tempranillo, Robal i Monastrell.  

    Tą szeroką ofertę win z Aragonii znajdziesz zawsze w naszym sklepie internetowym Aporvino. Zapraszamy do naszego sklepu, w którym możesz kupić nie tylko wina z apelacji Aragón, ale również możesz również wybrać wina z innych, hiszpańskich apelacji, czyli Denominaciones de Origen de España.

     

  • Wina z Katalonii

    Wina z apelacji Cataluña

    Długa tradycja win z apelacji Cataluña, która opiera się na solidnych podstawach historycznych połączonych z cechami klimatycznymi i ukształtowaniem terenu funkcjonuje w całym regionie winiarskim Katalonii. Branża winiarska jest notowana na czwartym miejscu w katalońskim sektorze rolno-spożywczym stanowiąc 25% produkcji w skali całego kraju. Roczna produkcja win Katalonii wynosi 380 milionów butelek, z których jedna trzecia jest przeznaczona na eksport.

    Klimat śródziemnomorski i topografia terenu (równiny, regiony z podwyższoną wilgotnością oraz nadbrzeżne powiaty) sprawiają, że uprawa winorośli w tym regionie staje się z roku na rok zdrowsza i bardziej opłacalna. Ciepłe lata i łagodnymi zimami i przeważające w porze jesiennej i wiosennej –deszcze,  a także duże nasłonecznienie sprzyjają, zarówno uprawom gron, jak i cyklowi wegetacyjnemu dostosowanemu do potrzeb produkcji katalońskich win.

    Historia Win z apelacji Cataluña

    Ze względu na swoje położenie geograficzne, Katalonia zawsze była regionem, który prowadził ożywiony handel, zarówno z większymi aglomeracjami, jak i wioskami. Winorośl została wprowadzona w Katalonii przez antycznych Greków, którzy w późniejszym okresie starożytności i zorientowawszy się w walorach jakościowych rozpoczęli wykorzystywać je w celach handlowych wysyłając je nawet do stolicy imperium.

    Przez cały okres Średniowiecza, aż do XVIII wieku zachęcano do upraw winorośli, zwłaszcza na obszarach przybrzeżnych tej prowincji. Handel wina rozprzestrzenił się wkrótce po całej Europie, zwłaszcza we Francji, gdzie wina z Katalonii cieszyły się ogromny popytem, które swoje apogeum osiągnęło wraz  z wybuchem filoksery, która dotknęła francuskie winnice. Niedługo później, bo pod koniec XIX wieku, nieszczęście związane z filokserą spotkało również miejscowych winogrodników niszcząc niemal wszystkie uprawy winorośli w Katalonii, które tak de facto, przestały istnieć.

    Dopiero w XX wieku nastąpił prawdziwy renesans katalońskich podregionów winiarskich naznaczony intensywnym eksperymentowaniem w zakresie winifikacji nowych odmian w celu odrodzenia wspaniałej generacji win. Obecnie, wina z Katalonii oraz ich jakość jest marką rozpoznawaną na całym świecie, a wysoko rozwinięta turystyka winiarska w Katalonii przyciąga całe rzesze koneserów i miłośników wina.

    Wina z apelacji Cataluña: Denominaciones de Origen

    Szeroki zasięg geograficzny i różnorodność tego regionu sprawiają, że w Katalonii produkuje się aż jedenaście apelacji o różnych cechach. Celowo, pominięta jest tutaj “szampańska” D.O. Cava:

    Wina z apelacji Denominación de Origen Penedés

    Apelacja ta obejmuje okręgi: Tarragona i Barcelona i swoją popularność zdobyła dzięki wysokiej jakości niezwykle lekkich, aromatycznych i mocno owocowych win białych, które są bazą do swoich cavas; W produkcji win czerwonych jak na razie nie osiągnięto w D.O. Penedès wielkich rezultatów, chociaż i tutaj można znaleźć całkiem poprawne trunki wytwarzane głównie na bazie winogron tempranillo, garnacha i cabernet sauvignon.

    Wina z apelacji Denominación  de Origen Priorat

    Apelacja D.O. Priorat należy do prowincji Tarragony, gdzie produkowane jest wino znane ze swojej doskonałej jakości i od lat uznawane za jedno z najwspanialszych win na świecie: mają one wyjątkowo ciemną, rubinową barwę i są wyjątkowo intensywne. Ponadto, wyróżnia je idealna budowa i żywa owocowość oraz nieco wyższa alkoholu.

    Wina z apelacji Denominación de Origen Ampurdán-Costa Brava

    Apelacja ta obejmuje świeże i lekkie wina różowe, a także młode wina czerwone i owocowe.

    Wina z apelacji Denominación de Origen Conca de Barberá

    Strefa produkcji wina z apelacji D.O. Conca de Barberá znajduje się w Tarragonie i specjalizuje się w produkcji win białych. Najbardziej znane wina z tej apelacji to wina lekkie wytworzone ze szczepu Parellada.

    Wina z apelacji Denominación de Origen Costers del Segre

    W tej apelacji dominują wina wyprodukowane w prowincji Lleida. Apelacja ta obejmuje 4 strefy o bardzo różnych cechach, dzięki którym wina te są rozpoznawane ze względu na swoją różnorodność.

    Wina z apelacji Denominación de Origen Tarragona

    Apelacja ta obejmuje dwie strefy: el Camp de Tarragona specjalizujący się w produkcji win białych do cava oraz Ribera, w której produkowane są wina białe, czerwone i likierowane.

    Wina z apelacji Denominación de Origen Terra Alta

    Apelacja ta obejmuje wina wyprodukowane w prowincji Tarragona, które  charakteryzują się podwyższoną zawartością alkoholu, swoją delikatnością i wykwintnością oraz delikatną i bardzo zrównoważoną kwasowością.

    Wina z apelacji Denominación de Origen Alella

    W tej apelacji produkowane są wysokogatunkowe wina białe i czerwone. Apelacja ta zajmuje tereny znajdujące się na północ od Barcelony.

    Wina z apelacji Denominación de Origen Pla de Bages

    Apelacja ta określa wina wyprodukowane w Barcelonie. Przeprowadzono tu liczne eksperymenty w zakresie winifikacji nowych odmian i połączenia ich z autochtonicznymi odmianami Picapoll i Macabeo.

    Wina z apelacji Denominación de Origen Cataluña

    Apelacja ta obejmuje 330 aglomeracji katalońskich  i została specjalnie stworzona z zamiarem wypromowania niewielkich  winiarni katalońskich, a także umożliwienia prób prowadzonych w zakresie szerszej gamy szczepów.

    Wina z apelacji Denominación de Origen Monserrat

    W tej apelacji produkowane są wina o podwyższonej gęstości i idealna budowa. Wykazuje wiele podobnych cech do win z apelacji D.O. Priorat, jednakże w cenie bardziej osiągalnej, aniżeli wina z apelacji D.O. Priora.

     

  • Wina z Kastylii i Leon

    WINA Z KASTYLII I LEONU 

    Winnice znajdujące się w prowincji Kastylia i Leon są nawadniane głównie przez rzekę Duero i jej dopływy. Ten ogromny, najważniejszy i jedocześnie największy obszar winiarski, którego ukształtowanie, jak i warunki klimatyczne są wręcz idealne dla upraw winogron wysokiej jakości, stanowi doskonałą bazę do produkcji znakomitych win, które występują w różnych statusach „denominación de origen” w strefie Kastylii i León,

    Wina z León są znane ze swojego potencjału i elegancji, czego dowodem są renomowane i znane przez wszystkich koneserów- wina z apelacji D.O. Toro, takie jak np. sławne wino białe de Rueda, czy czerwone Tinta Fino D.O. Ribera del Duero, a także inne wina, takie jak wina z León lub wina z Tierras de Castilla y León.

    Wina produkowane w strefie Kastylia i León są znane zarówno w całej Hiszpanii, jak i na poziomie międzynarodowym. Są to wina wytwarzane z winorośli obsadzonej na ponad 75.000 hektarach posiadłości i w ramach rocznej produkcji ponad 18 milionów kilogramów gron. Wina z Kastylii i León corocznie wykazują swój niesamowity potencjał i walory przemysłu winiarskiego w Hiszpanii. Jakość winnic, jak również klimat sprzyjają produkcji tego wspaniałego trunku i przyczyniają się do ciągłego doskonalenia jego odmian, rodzajów, a także walorów smakowych.

    Kastylia i León: klimat i rzeki

    Czynnikami decydującymi o jakości win Kastylii i Leon, to przede wszystkim, ukształtowanie terenu i klimat tego regionu, w którym uprawiana jest przeważająca ilość winorośli. Rodzaj gleb w winnicach i warunki klimatyczne występujące  w ciągu całego roku, a także odpowiednia ilość i jakość wody zasilającej i nawadniającej uprawy są niezbędne do wyprodukowania wina o wysokiej jakości.

    Klimat panujący w autonomicznym regionie Kastylii i León ma cechy bardzo zbliżone do klimatu morskiego z licznymi cechami klimatu kontynentalnego, który charakteryzuje się mroźną porą zimową i suchym, gorącym latem i dość krótkimi przerwami pomiędzy wiosną i jesienią. Temperatury wahają się od 39 ° C do -12 ° C w ciągu roku, co wymaga inteligentnego zarządzania zasobami wodnymi

    W autonomicznym regionie Kastylii i  Leon występuje dość bogata infrastruktura związana ze zbiornikami, które umożliwią właściwe zarządzanie wodą przez cały rok. Jednakże to, co najbardziej cechuje i zadziwia w tym regionie to jest jego naturalny system nawadniania, czyli najbardziej zasobna w wodę rzeka Duero wraz z jej dopływami,  która przepływa i przecina ten region, obficie nawadniając obsadzone krzewami winnice, aby z kolei – móc swobodnie wpływać na teren Portugalii.

    Na całej długości przepływu tej rzeki są również inne, mniejsze kanały rzeczne, takie jak: Tormes, Eresma, w Pisuerga, a także rzeka Sella, która nawadnia winnice w León. Z kolei, troszkę bardziej niepozorna rzeka Ebro przepływa przez teren północno-wschodnią część półwyspu.

    Apelacja Denominaciones de Origen dla win z Kastylli i León

    Co należy uwzględnić przy zakupie win z apelacji Kastylia i León? W tak dużym  regionie, jakim jest Kastylla i León, istnieje wiele, różnych winnic ze swoim apelacjami Denominaciones de Origen, takich jak: np. Arlanza, Arribes, Bierzo, Cigales, Ribera del Duero, Rueda, Tierras de Zamora, Toro, Valles de Benavente. I, oczywiście, w tych winnicach znaleźliśmy wiele rodzajów win z oznaczeniem Tierras de Leon i win z regionu Kastyllia i León, z których należy wyróżnić te najbardziej istotne:

    Wina z apelacji D.O. Ribera del Duero

    To niezwykle mocno ugruntowana apelacja wśród innych producentów wysokogatunkowych win wytrawnych w tej apelacji. Wybitne wina z apelacji Ribera del Duero charakteryzują się pięknym kolorem z fioletową poświatą, delikatnym, ale przenikliwym i lekko kwaśnym aromatem; są idealne do połączenia z pieczenią i stekami.

    Światowym uznaniem mogą się szczycić takie bodegi jak: Matarromera, Dominio de Pingus  oraz bodegi Vega-Sicilia, których wina można kupić w naszym sklepie online AporVino. Zapraszamy do ich degustacji i wyrażenia swoich opinii w kwestii ich jakości i doznań estetycznych.

    Wina z oznaczeniem Tierras de Castilla y León

    Oznaczenie Tierras de Castilla y León – jak sama nazwa wskazuje to regionalne oznaczenie chronionego obszaru geograficznego, które oznacza że, wina pochodzące z Kastylii i León są wytwarzane z winorośli uprawianej na terenie tej samej wspólnoty. W skład tego oznaczenia wchodzi aż 317 winiarni z całej prowincji Kastylii i Leonu, które produkują wino z tym oznaczeniem, z tym że, oznaczenie to wyklucza te apelacje, które posiadają w swojej nazwie D.O.

    Cabe mencionar las bodegas Peñascal y Valdeáguila. 

    Apelacja D.O. Vinos Tierras de León

    Wina z tej bardzo młodej apelacji Tierra de León pochodzą z winnic zlokalizowanych w części południowo-wschodniej prowincji León, do której należą również niektóre gminy znajdujące się w prowincjach Zamora i Valladolid.

    Do tej apelacji należy również  oznaczenie D.O. Vinos Tierras de León z takimi bodegami jak: Tampesta, Castallana y Arturo Álvarez.

    Apelacja D.O. Rueda

    Pierwsza gmina, która otrzymała oznaczenie geograficzne, czyli Denominación de Origen. Rueda to apelacja, która specjalizuje się w produkcji win białych. Rueda to synonim swojego rdzennego szczepu verdejo, który tutaj osiąga szczyt swoich możliwości w zakresie walorów smakowych i osobowości win z tego regionu.

    Wina, które są przedmiotem nieustannej sprzedaży, to takie wersje jak: Superior, Rueda, Rueda Sauvignon (jednoszczepowy Sauvignon Blanc), Rueda Espumoso i Dorado oraz Pálido Rueda. Apelacja Rueda posiada również takie słynne wina, jak klasa Protos ze swoim Protos Verdejo 2014.

    Apelacja D.O. Toro

    Apelacja D.O Toro leży w Zamora, a klimat w tym regionie jest ekstremalny, czyli surowy kontynentalny, który niesie ze sobą bardzo niskie temperatury, wysokie stopień nasłonecznienia i dość niską wilgotność powietrza. Wina z apelacji Toro są produkowane w jagód dojrzałych gron tinta, które mają bardzo intensywny czerwonawy, niebieskawy lub fioletowy kolor zanikający wraz z upływem czasu i starzeniem wina. W tej apelacji znajdziemy również wspaniałe wina różowe i białe.

  • Wina z Castilla La Mancha

    Wina z apelacji Castilla la Mancha

    Kastylia-La Mancha to największa pod względem terytorium i wielkości produkcji apelacja wina na świecie znajdująca się w centralnym płaskowyżu półwyspu, znana ze swoich szerokich równin wyrzeźbionych w dość suchej ziemi. Niniejsza apelacja obejmuje  5 prowincji znanych z długoletniej tradycji winiarskiej, co ją plasuje w czołówce największych regionów winiarskich w Hiszpanii.

    Ten największy obszar winiarski z apelacji La Manchy jest nawadniany głównie dzięki rzekom Tag, Guadiana i Júcar. Klimat w Castilla La Mancha tam jest dość surowy, częściowo kontynentalny i śródziemnomorski  ze swoimi, ekstremalnymi temperaturami i bardzo znikomą ilością opadów.

    Zazwyczaj używane do produkcji win z tej apelacji odmiany gron są następujące:

    • Wina białe:Macabeo, Sauvignon Blanc, Moscatel, Pedro Ximénez, Airén, Chardonnay, Perallada, Torron ffRiesling, Viognier yorca r vic, Moscatel, Pedro Ximte słodkie i wina musujące. Odmiana gron motecas w Mallorca r vités, Riesling, Viognier i Gewürztraminer.
    • Wina czerwone:Garnacha, Cabernet Sauvignon, Merlor, Graciano, Tempranillo, Moravia, Syrah, Merlot, Malbec, Pinot Noir, Petit Verdot i Cabernet Franc.

    Apelacja Castilla la Mancha

    Wina z apelacji Castilla La Mancha obejmują 10 oznaczeń pochodzenia i jedną kategorię Tierra de Castilla la Mancha.

    Wina z apelacji D.O. Almansa

    Winnice w regionie objętym apelacją D.O. Almansa rozciągają się na południowo wschodnim krańcu prowincji Albacete i obejmują 8 miejscowości. Apelacja ta wyróżnia się długoletnią tradycją uprawy -  endemicznej odmiany szczepu winogrona, Monastrell.

    Wina z apelacji D.O. Jumilla

    Apelacja D.O. Jumilla obejmuje 8 aglomeracji przynależnych do dwóch regionów autonomicznych, które cechują  gleby dość kamieniste i wapienne, klimat gorący i znikoma ilością opadów sprzyjające uprawom dość zróżnicowanym, na tym terenie, szczepom winorośli.

    Wina z apelacji D.O. La Mancha

    Region winiarski D.O La Mancha obejmuje swoim terytorium aż 5 aglomeracji przynależnych do regionu Castilla La Mancha: Guadalajara, Albacete, Ciudad Real, Cuenca i Toledo- stąd jest to najbardziej rozległa winnica na świecie uważana i często nazywana, ze względu na swój zasięg: "winiarnią Europy".

    Wina produkowane w apelacji La Mancha to wina wytrawne, czerwone, białe, musujące, naturalnie słodkie i wina musujące.

    Wina z apelacji D.O. Manchuela

    Apelacja D.O. Manchuela obejmuje winnice i winiarnie zlokalizowane w prawie 70 aglomeracjach pomiędzy prowincjami Cuenca i Albacete, choć status apelacji region ten otrzymał dopiero w 2000 roku. W apelacji tej znajdują się zarówno wina wytrawne, jak i białe oraz różowe. Eksperci ze sklepu AporVino polecają wyśmienite wino z tej apelacji, czyli Sandoval 2009.

    Wina z apelacji D.O. Méntrida

    Region winiarski tej apelacji rozpościera się wzdłuż łańcucha Sierra de Gredos, w prowicji Toledo. Surowy klimat kontynentalny wraz z bardzo piaszczystymi glebami. Rygorystyczny klimat kontynentalny w połączeniu z piaszczystymi glebami  sprawia, że region ten dostarcza bardzo ciekawe, delikatne i zrównoważone wina o wysokiej jakości i niepowtarzalnych walorach smakowych.

    Wina z apelacji D.O. Mondéjar

    Położenie geograficzne tej apelacji D.O. Mondéjar to przede wszystkim, część wschodnia prowincji Guadalajary, na której rozpościera się prawie 3.000 hektarów upraw. To właśnie gliniaste lub piaszczyste w tym regionie gleby oraz delikatny klimat śródziemnomorski mają ogromny wpływ na intensywność rubinowego koloru win wytrawnych, natomiast grona używane do produkcji win białych z tego regionu stanowią o ich lekkości, delikatności i owocowości.

    Wina z apelacji D.O.Valdepeñas

    Region winiarski D.O.Valdepeñas obejmuje swym zasięgiem aż 10 aglomeracji, przy czym Valdepeñas jest najważniejszym ośrodkiem produkcyjnym wina z tegoż regionu dzięki jego szczególnie dogodnym i sprzyjającym mu warunkom pogodowym, jak i glebowym. Winogrona uprawiane w winnicach w tej apelacji i używane do win z tego chronionego regionu nadają im niepowtarzalną osobowość. Z tego regionu wywodzą się młode wina czerwone i białe, de crianza – czyli wina wysokiej jakości; (wina czerwone leżakują od 2 do 3 lat, w tym przynajmniej rok w dębowych beczkach, natomiast w przypadku win białych - okres jest skrócony do 6 miesięcy), a także wina półwytrawne, półsłodkie i słodkie wina białe, czerwone i różowe.

    Wina z apelacji D.O. Uclés

    Region ten obejmuje tereny leżące w południowej części płaskowyżu i obejmuje takie aglomeracje jak Cuenca i Toledo. Wina z tej apelacji D.O. Uclés są produkowane jedynie z takich odmian jak: winorośl czerwona: Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah i Garnacha.

    Wina z apelacji D.O. Ribera del Júcar

    Region winiarski tej apelacji rozpościera się w 7 aglomeracjach w prowincji Cuenca. Ta stosunkowo młoda apelacja powstała z inicjatywny grupy spółdzielni, a także prywatnych winiarni i urzędów miast, które chciały uregulować produkcje win z swojego regionu.

    Wina z apelacji D.O. Pago

    Ta nowa klasa win, vino de Pago, to apelacja która jest przypisana do pojedynczej winnicy będącej w posiadaniu tylko jednego producenta, zlokalizowanej w regionie charakteryzującym się szczególnymi glebami lub klimatem, które pozwalają na produkcję wina o idealnych cechach. W Hiszpanii, istnieje tylko 9 winiarni z apelacją "Pago", z których aż 5 dotyczy win z apelacji La Mancha.

    Regionalne wina de la Tierra de Castilla

    Esta indicación denomina vinos elaborados con uvas procedentes de cultivos de toda la región vitivinícola de Castilla la Mancha. A lo largo del sigo XX se han llegado a comercializar más de 600 marcas de vinos manchegos de la Tierra de Castilla. Wina z oznaczeniem Tierra de Castilla, to wina wyprodukowane z winogron pochodzących z upraw w całym regionie winiarskim Castilla la Mancha. Przez cały XX wiek, region ten zdołał sprzedać ponad 600 marek win z oznaczeniem Tierra de Castilla.

     

  • Wina z Murcji

    WINA MURCJI

    Wina Murcji produkowane są z trzema apelacjami i dwoma oznaczeniami geograficznymi. W tym regionie wiedza i tradycyjne metody produkcji łączą się z najbardziej zaawansowanymi technologiami, czego rezultatem są dostępne obecnie wina, które odnoszą duże sukcesy.

    Murcja korzysta z dobrodziejstw łagodnego, suchego klimatu śródziemnomorskiego – łagodnych zim i gorących okresów letnich, podczas których temperatury mogą osiągnąć skrajne wysokości. Roczna suma opadów osiąga wartości w przedziale 300-350 mm. Zwykle koncentrują się one w kilku dniach, powodując wylewy rzek i powodzie.

    Wina Murcji – apelacje

    Charakterystyka geograficzna i hydrograficzna regionu sprawiła, że Murcja, dzięki swemu słynnemu obszarowi Huerta, słynie z sektora usług. Niemniej jednak, Murcja znana jest także z wysokiej jakości produkowanych tam win. W dalszej części wyróżnimy apelacje Jumilla, Yecla i Bullas oraz oznaczenia geograficzne Abanilla i Campo de Cartagena.

    Wina Murcji: D.O. Jumilla

    Powyższa apelacja obejmuje obszary sześciu gmin z Albacete i jednej z Murcji – Jumilli, gdzie znajduje się jej Rada Regulacyjna. Na ich terenach mieści się 47 000 hektarów winnic i ponad 47 zgłoszonych winiarni. Gleby w regionie są ubogie, ale wykazują duże zdolności do retencji wody, co okazuje się korzystne podczas okresu wegetacyjnego.

    Dominującym szczepem winorośli na tym obszarze monastrell. Wśród pozostałych dopuszczonych odmian znajdują się także białe merseguera, airén, pedro ximénez oraz czerwone monastrell, garnacha tintorera i sensible. Produkuje się z nich czerwone, różowe, białe, clarete i słodkie wina z apelacji D.O. Jumilla.

    Wina Murcji: D.O. Yecla

    Region winiarski, obejmowany apelacją D.O. Yecla, położony jest na północnym wschodzie prowincji Murcja. Charakteryzują go wapienne gleby bogate w żelazo. Panuje tam klimat kontynentalny, z wpływami klimatu śródziemnomorskiego, charakterystycznego dla pozostałych części regionu.

    Z kategorią D.O. Yecla produkowane są wina czerwone, clarete, różowe i białe. Wykorzystuje się białe winogrona szczepów merseguera i verdil oraz czerwone winogrona szczepów garnacha i monastrell – dominującej odmiany regionu. W winiarniach Bodega Castaño D.O. Yecla można znaleźć różnorodne wina wysokiej jakości z Murcji, wyprodukowane z regionalnych szczepów winogron.

    Wina Murcji: D.O. Bullas

    Apelacja D.O. Bullas obejmuje tereny północno-wschodnie prowincji Murcja, z Bullas pełniącym rolę centrum produkcji. Ich śródziemnomorski klimat zapewnia idealne warunki dla produkcji win czerwonych, różowych i białych. Powstają one z dopuszczonych szczepów białych winorośli airén i macabeo oraz czerwonych monastrell i tempranillo.

    Wina Murcji Abanilla

    Z powyższym oznaczeniem geograficznym produkowane są wina ze szczepów winorośli pochodzących z regionu winiarskiego obejmującego gminy Abanilla i Fortuna, w regionie Murcji.

    Wina Murcji: Campo de Cartagena

    Z powyższym oznaczeniem geograficznym produkowane są wina z Murcji, wytwarzane w gminach Cartagena, Torre Pacheco, La Unión, Fuente Álamo, Los Ázácares, San Javier i San Pedro del Pintanar.

    Aby zakupić wina z Murcji, zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu internetowego AporVino, gdzie można znaleźć najlepsze wina Jumilli oraz Yecli. Już teraz, dzięki AporVino, w bezpieczny i wygodny sposób możesz kupić wina przez Internet.

  • Wina Musujące - Metoda...

    WINA MUSUJĄCE - METODA TRADYJNA

    Wina musujące: Jak się je produkuje?

    Wina musujące zawierają gaz powstały podczas drugiego procesu fermentacji wina, w zamkniętym pojemniku. W wyniku tej drugiej fermentacji, powstaje CO2, który nie może się wydostać z butelki i rozpuszcza się w winie. Ten proces drugiej fermentacji może być zainicjowany na trzy sposoby:

     

    • Dodając do cukier do wina, w moszczu fermentacyjnym zawierającym wino, cukier i drożdże.
    • Rozlewając wino do butelek, przed zakończeniem fermentacji.
    • Zamykając kadź, przed zakończeniem procesu fermentacji.

    Z drugiej strony, wina gazowane są uzyskiwane poprzez sztuczne dodawanie gazu, podobnie jak w przypadku napojów gazowanych.

    Szczepy winorośli stosowane do produkcji win musujących.

    Wina musujące mogą być czerwonej, różowe lub białe. Wina musujące są produkowane w oparciu o wino bazowe, odpowiedniej kwasowości i niskiej zawartości alkoholu. Najczęściej używane odmiany winogron to Chardonnnay biały, Pinot Noir i Pinot Meunier - winogrono czerwone z biały miąższem. Większość win musujących jest pozyskiwana z mieszkanki owoców odmian Chardonnay i Pinot Noir. Istnieją jednak szampany o 100% zawartości Chardonnay oraz 100% zawartości Pinot Noir.

     

    Gazowanie

    W zależności od procesu gazowania, wino musujące może być sklasyfikowane jako:

    • Tradycyjne lub Szampańskie: druga fermentacja zachodzi w zamkniętej butelce. Wina musujące pozyskaną tą metodą odróżniają się dzięki gwieździstemu korkowi w butelce.
    • Charmat lub Granvas: druga fermentacja zachodzi w dużych zbiornikach. Wina musujące pozyskane tą metodą są rozlewane do butelek zamykanych okrągłym korkiem.
    • Transfer:pierwsza fermentacja zachodzi w butelce a druga w zbiornikach fermentacyjnych, zatrzymujących gaz. Wina musujące pozyskane tą metodą są rozlewane do butelek zamykanych trójkątnym korkiem.

     

    Zawartość cukru

    W zależności od zawartości cukru, wino musujące może być sklasyfikowane jako:

    • Nature:do 3 gr cukru na litr.
    • Brut Nature:do 7 gr cukru na litr.
    • Extra Brut:do 11 gr cukru na litr.
    • Brut:do 15 gr cukru na litr.
    • Semiseco (Półwytrawne):od 15 do 40 gr cukru.
    • Słodkie:zawiera ponad 40 gr cukru na litro.

     

    Najlepsze wina musujące w naszym sklepie internetowym.

    Wina musujące są produkowane na całym świecie. Możemy je znaleźć głównie z Niemczech, Hiszpanii, Włoszech, Stanach Zjednoczonych, Francji, i Portugalii, w innych krajach europejskich oraz Południowej Ameryce. Z tego powodu, nasz sklep AporVino oferuje najlepszą selekcję win musujących z całego świata.

     

    Wina musujące, szczególnie polecana dla Ciebie:

    Hiszpańskie wina musujące

    W Hiszpanii znajdziemy wielkie i sławne winnice produkujące wina musujące, takie jak nasza Cava. Hiszpańskie wina musujące z Winnicy  Freixenet, znajdującej się w samym sercu regionu Penedés w Katalonii, są znane na całym świecie i tradycyjnie otwierane podczas krajowych świąt.

    Jednak produkcja win Cava nie jest ograniczona wyłącznie do Katalonii. Znajdziemy również wysokiej jakości wina musujące w Aragonii, La Rioja, Nawarra, Kastylia i Leon oraz w Walencji. Należy również zwrócić uwagę na wspaniałe i nowe wina Cava z winnicy  Vía de la Plata en Extremadura.  

    Europejskie Wina Musujące

    Na całym europejskim kontynencie znajdziemy wina doskonałej jakości i dużej popularności. W Europie, wina musujące mają szczególne znaczenie we Francji, w regionie, w którym rozpoczęła się ich historia.   

    W tym regionie, marki takie jak Moët & Chandon i Perriet Jouët produkują wina musujące powszechnie znane na całym świecie i najlepszej jakości.

    Chcesz spróbować najlepszych win musujących? W naszym sklepie internetowym AporVino znajdziesz szeroki asortyment win musujących z całego świata. Możesz również zadać nam pytania lub skonsultować wątpliwości, dotyczące bezpiecznego i łatwego zakupu wina, na stronie AporVino.

  • Wina z Madrytu

    WINA Z MADRYTU 

    Vinos de Madrid to oznaczenie Chronionej Nazwy Pchodzenia (D.O.P) ustanowione w roku 1990, którego Rada Regulacyjna ukonstytuowała się w hiszpańskiej stolicy. W ostatnich latach wina z Madrytu znacząco poprawiły swoją jakość dzięki poważnym osiągnięciom w dziedzinie kultury uprawy win i enologii instytutu IMDRA.  Do przygotowania win objętych nazwą vinos de Madrid (wina z Madrytu) dopuszczono następujące odmiany:

    • Czerwone: Cabernet Sauvignon, Garnacha, Graciano, Merlot, Verdot, Tinto Fino (Tempranillo) i Syrah.
    • Białe: Albillo, Airén, Parellada, Sauvignon Blanc, Torrontés, Macabeo (Viura), Malvar i Moscatel.

    Szczególnie ważne okazały się grona szczepu Moscatel o drobnych ziarnach, gdyż jest to odmiana uprawiana w Madrycie od roku 1513 i jest to grono historyczne i bardzo charakterystyczne dla okolic San Martín de Valdeiglesias.

    W Prowincji Madryckiej znajdują się 3 regiony zajmujące się uprawą winorośli:

    Arganda del Rey

    Jest to region położony na południowym wschodzie autonomicznej jednostki Madrytu i obejmuje 26 gmin. Klimat tych okolic jest określany jako śródziemnomorski z wpływami klimatu kontynentalnego, z niezbyt chłodnymi zimami i suchymi i gorącymi latami. Roczne opady wahają się tu w granicach między 450 a 500 mm.

    W Arganda del Rey uprawia się wina białe Airén i Malvar, oraz czerwone Tempranillo, z roczną produkcją na poziomie dwóch milionów litrów rocznie. Czerwone wina z Arganda są niezbyt mocne, wyważone i eleganckie. podczas gdy białe są blade, delikatne i o bardzo mocno owocowym posmaku.

    Navalcarnero

    Region uprawy winorośli Navalcarenero jest położony w środkowo-południowo-wschodniej części Prowincji Madryckiej. Jego śródziemnomorsko-kontynentalny klimat cechują bardzo gorące lata i bardzo zimne zimy, z długimi okresami susz i mrozów i średnimi rocznymi opadami rzędu 450 mm.

    W tej okolicy uprawia się wina czerwone, różowe i białe w oparciu o autochtoniczną odmianę Malvar Blanca oraz czerwoną Garnachę.  Z takiego surowca uzyskuje się wina białe ze znaczącymi nutami aromatycznymi, różowe wina o mocno owocowym i intensywnym aromacie oraz bardzo smaczne wina czerwone.

    San Martín de Valdeiglesias

    Ten mały region położony jest na południowym wschodzie Prowincji Madryckiej, na pograniczu z prowincjami Ávila i Toledo. W panującym w tej okolicy klimacie śródziemnomorskim lata są niezbyt gorące, a zimy lekkie, ze średnią temperaturą roczną wynoszącą 15,3ºC i średnimi opadami rzędu 500 mm rocznie.

    Krzewy są uprawami tradycyjnymi, pochodzącymi z San Martín de Valdeiglesias. Najczęściej uprawianymi szczepami są Moscatel, Albillo, Garnacha i Tempranillo. Wina z tego regionu są korpulentne, bogate, o posmaku owocowym, mocne i mało kwasowe.

    Wina z Madrytu: obowiązkowe

    Dalej, w naszym sklepie z winami online, polecamy kilka najlepszych win z Madrytu, pochodzące z dwóch obowiązkowych bodeg tego regionu. Które lepiej dostosują się do Twojego podniebienia?

    Tagonius

    W Bodegas Tagonius, wina z Madrytu nabierają doskonałych, drewnianych tonów dzięki beczkom z amerykańskiego i francuskiego dębu. Niektóre z tych win zostały nagrodzone, między innymi Srebrnym Bakchusem - Merlot 2010, Złotym Medalem na Światowym Konkursie w Brukseli - Crianza 2004 oraz Złotym Bakchusem - wino Syrah 2004.

    El Regajal

    W tej małej i nowoczesnej bodedze położonej w Aranjuez,  wina z Madrytu dojrzewają w wysokiej jakości beczkach z francuskiego dębu. Bodega de Madrid El Regajal, pozwala odwiedzającym ją poznać otoczenie, a także procesy upraw i przygotowania tutejszych win.

    Jeśli jesteś zainteresowany kupnem win z Madrytu przez Internet,  odwiedź nasz sklep internetowy AporVino - mamy w ofercie te i wiele innych win z Madrytu; odkryj najlepsze wina z Madrytu i z Hiszpanii, skontaktuj się z nami, a pomożemy Ci osobiście wybrać swoje wina.

  • Wina z Nawarry

    WINA NAWARRY

    Pierwsze udokumentowane informacje o produkcji win na obszarze, który dziś nazywamy regionem Nawarry, pochodzą z I wieku. Dzięki utworzeniu benedyktyńskich winiarni, nawarskie wina rozprzestrzeniały się później szlakiem Świętego Jakuba, znanym jako Camino de Santiago.

    Region Nawarry usytuowany jest na północy Hiszpanii, pomiędzy Pirenejami a doliną rzeki Ebro. Występują tam gleby wapienne, mało gliniaste i ubogie w składniki odżywcze, pulchne, zdrowe i o dobrym poziomie przepuszczania wody. Na całym obszarze obserwować można specyficzne zróżnicowanie klimatyczne, z wpływami klimatu atlantyckiego, kontynentalnego i śródziemnomorskiego, co korzystnie wpływa na wyjątkowe nawarskie wina.

    Wina Nawarry – apelacje i klasa Pago

    Zróżnicowanie geograficzne i klimatyczne Nawarry pozwoliło na stworzenie klasyfikacji tamtejszych win. Wyróżniono 5 klas Pago, 3 apelacje Denominación de Origen i 2 oznaczenia geograficzne.

    Wina Vinos de Pago de Navarra

    To prestiżowe wyróżnienie, nadawane regionom spełniającym najwyższe pod każdym względem standardy jakościowe, zostało w Nawarze przyznane 5 razy:

    • Pago Señoría de Arínzano.
    • Pago Prado de Irache.
    • Pago de Otazu.
    • Pago de Larraínzar.
    • Pago Finca Bolandín.

    Apelacje Denominación de Origen w Nawarze

    • O. Navara: obejmuje 95 gmin w regionie Nawarry.
    • O. Rioja: ta uznana apelacja obejmuje 8 gmin nawarskich, będących częścią strefy Rioja Baja, w związku z czym niektóre z win Rioja są także produkowane w regionie Nawarry.
    • O. Cava: ta apelacja zarezerwowana jest dla win musujących, produkowanych w hiszpańskich prowincjach. W Nawarze wytwarza się je w gminach Mendavía i Viana.

    Polecamy białe wino D.O. Navarra, 100% chardonnay, Chivite Colección 125 z winiarni Bodegas Chivite.

    Oznaczenia geograficzne w Nawarze

    • 3 Riberas: wina stołowe, spełniające wymogi produkcyjne i jakościowe, dające im prawo do uznania ich jako wina Nawarry.
    • Vino de la Tierra de Ribera del Queiles: to oznaczenie geograficzne nadane jest winom produkowanym w 9 gminach Aragonii i 7 gminach Nawarry.

    Rodzaje wina D.O. Navarra

    Czerwone wina Nawarry

    Produkowane są ze szczepów winorośli garnacha, tempranillo, cabernet sauvignon i merlot. W zależności od wieku, osiągają kolor pomiędzy purpurą a intensywnym, rubinowym czereśniowym. Silne owocowe aromaty równoważą się z nutą drewna, wanilii i przypraw. W ustach słodkie, pełne, zrównoważone i mięsiste.

    Różowe wina Nawarry

    Nawarskie wina różowe powstają z odmiany garnacha lub jej kupażu z tempranillo y cabernet sauvignon. Różowe wina Nawarry są świeże i aromatyczne, jak niesamowite Gran Feudo Edición Rosado 2013 – świeże, delikatne, wyraziste i eleganckie.

    Białe wina Nawarry

    Młode, białe wina z Nawarry powstają ze szczepów viura i chardonnay. Są świeże i owocowe, o delikatnym nosie, idealne do podania z lekkimi przystawkami.

    Wina chardonnay bez beczki wykazują się większą cielistością i trwałością niż wina ze szczepów viura. Odznaczają się cytrusowym aromatem i świeżą kwasowością pozostającą w ustach. Wina chardonnay, których fermentacja przebiega w beczkach, prezentują złote i żółte odcienie, w nosie są złożone, z nutami masła i orzecha laskowego.

     

    Słodkie wina Nawarry

    Białe, słodkie wina Nawarry, wyprodukowane na bazie szczepu moscatel są delikatne, aksamitne i bardzo aromatyczne – stanowią idealny dodatek do serów, foie gras i deserów.

    Wina likierowe ze szczepu moscatel są mocniejsze od białych i pasują do deserów i sera pleśniowego.

    Apelacja D.O. Navarra obejmuje ponad 11 200 hektarów upraw, na których odnaleźć można następujące szczepy winorośli:

    • Czerwone: tempranillo, garnacha tinta, cebernet sauvignon, merlot, graciano, syrah, pinot noir i mazuelo.
    • Białe: garnacha blanca, viura, chardonnay, moscatel de grano menudo, sauvignon blanc i malvasía.

    Wina nawarskie uznawane są za jedne z najlepszych w Hiszpanii. W naszym internetowym sklepie AporVino, dajemy wam możliwość ich zakupu w najlepszych cenach, w wygodny i bezpieczny sposób.

  • Wina z D.O. Cava

    Cava: Jaki jest proces produkcji?

    Cava to wysokiej jakości wino musujące produkowane w wielu hiszpańskich miejscowościach, które tworzą region produkcji Cava w Hiszpanii. Proces produkcji odróżnia od produkcji pozostałych win, dzięki drugiej fermentacji, polegającej na dodaniu do butelki moszczu fermentacyjnego (licor de tiraje) (mieszanka wina białego, cukru i drożdży), który powoduje uwolnienie dwutlenku węgla i charakterystycznego dla Cavy aromatu.

    W celu usunięcia resztek drożdży, butelki są pochylane, aby osad zebrał się na korku. Obecnie, proces ten wykonywany jest poprzez zamrożenie szyjki butelki i usunięcie zamrożonego płynu po wyciągnięciu korka. Płyn utracony podczas tego procesu jest zastępowany płynem uzupełniającym: mieszanką wina białego z cukrem. Uzyskiwany rodzaj Cavy zależy od ilości cukru zawartego w płynie uzupełniającym.

    Najważniejsze odmiany wina Cava to:

    w zależności od ilości cukru zawartego w płynie uzupełniającym, dodawanym do butelki po usunięciu osadu, powstają poszczególne rodzaje Cava:

    • Brut Nature:bez dodatku cukru, zawiera do 3 g naturalnego cukru,
    • Extra Brut:bez dodatku cukru w płynie uzupełniającym, zawiera do 6 g cukru.
    • Brut:zawiera do 12 g cukru na litr
    • Extra Seco (Ekstra Wytrawne): od 12 do 17 g cukru.
    • Seco (Wytrawne):  od 17 do 32 g cukru
    • Semiseco (Półwytrawne):od 32 do 50 g cukru na litr
    • Słodkie:zawiera ponad 50 g cukru na litr.

     

    Gdzie w Hiszpanii są produkowane wina Cava?

    W Hiszpanii, wina typu Cava są produkowane w Katalonii, Estremadurze, Walencji, Aragonii, La Rioja, Navarra oraz Kastylii i Leon. W naszym sklepie internetowym, mogą Państwo znaleźć wina Cava produkowane w Katalonii i Estremadurze.

     

    Cava z Katalonii

    Obszar produkcji katalońskich win Cava skupia się w regionie Penedés. Dzięki badaniom przeprowadzonym przez Kataloński Instytut Rolniczy Sant Isidre, do produkcji Cava wybrano lokalne szczepy jasnych winogron oraz szampańską metodę fermentacji. W ten sposób, pierwsze katalońskie Cava powstało w 1872 w Codorniu. Od 1920 roku, obrót winem Cava stale rósł i od lat 80 został solidnie skonsolidowany. Katalońskie Cava uzyskało uznanie zarówno w Hiszpanii jak i na poziomie międzynarodowym.

    W Katalonii, to sławne wino doczekało się własnego Szlaku Cava, który umożliwia zwiedzanie winnic, wiosek i monumentów szczególnie związanych z kulturą wina w Katalonii. W miejscowości Sant Sadumi odbywa się Tydzień Cava, podczas którego, można pokonać szlak Pociągu Cava oraz wziąć udział w Cavatast, pokazie gastronomii i Cava w Penedés.

     

     

    Wina Cava z Estremadury

    Stolica Cava z Estremadury znajduje się w miejscowości Almendralejo, jednym z najważniejszych punktów gospodarczych w Estremadurze. W tym rejonie znajdziemy jedne z najbardziej żyznych ziem do produkcji Cava. Przez ten rejon przebiega również Srebrna Droga (Vía de la Plata).

    Na początku lat 80, trzech biznesmenów z tego rejonu postanowiło rozpocząć nową działalność gospodarczą opartą na innowacyjnym produkcie z Estremadury. Tak powstało wino Cava z Estremadury, a dokładnie "Vía de la Plata", wpisany od roku 1983 do rejestru Denominación de Origen Cava (Certyfikat Pochodzenia).

    Jak widać, Cava z Katalonii i Estremadury są sławne na świecie i od wielu dziesięcioleci cieszą podniebienia wszystkich Hiszpanów, podczas posiłków i przyjęć. Zapraszamy Państwa o skosztowania różnych odmian prezentowanych w naszym sklepie internetowym i zakupienia wina Cava z Katalonii i Estremadury.

     

  • Wina z innych regionów

    Oto wybór z lub bez wyznania win pochodzenia z innych regionów

na stronie
Pokazuje 1 - 12 z 660 produktów
Pokazuje 1 - 12 z 660 produktów

Menu

Kod QR

Ostatnio Oglądane

Brak produktów

10€

ZNIŻKI NA TWOJE PIERWSZE ZAMÓWIENIE!!

10.00 Euro zniżki na Twoje pierwsze zamówienie opiewajace na 100.00 Euro lub więcej!

Prześlemy kupon rabatowy na 10.00 Euro na twoj adres emailowy gdy zapiszesz się do naszego newslettera.

Porównaj 0