Place your order today before 5pm
and we'll ship it today.
(Except in case of a temporal lack of stock)
W regionie Walencji znajduje kilka wytwórni wina, należących do najlepszych na całym Półwyspie Iberyjskim. Dzięki długiej tradycji winiarskiej, sięgającej II wieku przed Chrystusem oraz bogatej historii eksportu, związanej z położeniem geograficznym nad Morzem Śródziemnym, w regionie Walencji produkuje się dziś wina czerwone, r...
W regionie Walencji znajduje kilka wytwórni wina, należących do najlepszych na całym Półwyspie Iberyjskim. Dzięki długiej tradycji winiarskiej, sięgającej II wieku przed Chrystusem oraz bogatej historii eksportu, związanej z położeniem geograficznym nad Morzem Śródziemnym, w regionie Walencji produkuje się dziś wina czerwone, różowe, białe, wina typu rancio (“zjełczałe”), słodkie i musujące.
Ze wszystkich win walenckich, chcielibyśmy choćby tylko wspomnieć o winie z Finca Terrerazo, które zdobyło pierwsze miejsce w rankingu na najlepsze hiszpańskie wino rocznika 2011, w związku z czym możemy wyobrazić sobie jak wysokiej jakości są wina pochodzące z Walencji.
W przypadku każdego wina z Walencji można zauważyć zalety wpływu klimatu śródziemnomorskiego na uprawę winorośli oraz ich rozwój w dalszej części regionu,w której dominuje klimat kontynentalny, a gdzie również uprawia się winorośl.
Wina walenckie: Świadectwa Pochodzenia
W dalszej części omówimy najważniejsze Świadectwa Pochodzenia win walenckich. Świadectwa, które posiadają wyborne wina i cała różnorodność pozostałych.
Długa tradycja winiarska w tym regionie sięga czasów osiedlania się Iberów na półwyspie. Chodzi o rejon znajdujący się w centralnej części walenckiej stolicy, między rzeką Turia i Cabriel.
Winogrona wybierane do produkcji win białych, musujących i pół-musujących, ze Świadectwem Pochodzenia Utiel-Requena, to białe odmiany Macabeo, Chardonnay, Merseguera, Planta, Nova oraz czerwone Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Garnacha i Merlot, wśród których dominuje miejscowa Bobal.
Istnieje ponad 80 wytwórni wina w Walencji przypisanych Świadectwu Pochodzenia Walencja, które stawiają na produkcję win butelkowych wysokiej jakości. Tereny upraw winorośli dzielą się na 4 regiony zlokalizowane na północnym zachodzie i południu stolicy, w których dominuje uprawa winorośli Malvasía, PX, Moscatel i Monastrell, wśród których wyróżniają się Tempranillo oraz Merseguera. Pozostałe, ostatnio wprowadzane odmiany to Merlot i Cabernet Sauvignon.
Świadectwem Pochodzenia Walencja objęte są wina białe, słodkie, czerwone lekkie i czerwone, które dojrzewają 1 rok w beczkach z dębu amerykańskiego i 1 rok w butelkach.
Po raz kolejny, w tym samym regionie, historia potwierdza tysiące lat winiarskiej tradycji. Dążenie do wiedzy, produkcji wina na wysokim poziomie, komercjalizacji przez dekady, dało rezultaty w postaci prestiżu i spowodowało, że są to wina rozpoznawalne.
Ponad 40 wytwórni w Walencji jest przypisanych temu świadectwu, a ich winnice znajdują się po obu stronach rzeki Vinalopó. Odmiany winorośli uprawianych dla produkcji wspaniałych win z Alicante to białe Chardonnay, Macabeo, Meseguera, Moscatel de Alejandría, Sauvignon blanc, Planta Fina i Verdil, oraz czerwone Garnacha, Garnacha Tintorera, Monastrell, Tempranillo, Bobal, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinor Noir i Syrah.
Świadectwem Pochodzenia objęte są produkowane w Walencji wina białe, różowe i czerwone, młode, typu crianza, reserva i gran reserva: moscatel z rejonu La Marina oraz sławny Fondillón, produkowany z winogron Monastrell.
To oznaczenie geograficzne skupia plantatorów winorośli oraz właścicieli wytwórni prowincji Castellón. Winogrona czerwone, uprawiane dla produkcji win tejże prowincji to Bobal, Cabernet Sauvignon, czerwona Garnacha, Garnacha Tintorera, Merlot, Monastrell, Pinot Noir, Tempranillo, Bonicaire i Syrah; odmiany uprawianych tu białych winogron to Chardonnay, Malvasia, Merseguera, Moscatel de Alejandria, Pedro Ximénez, planta fina de Pedralba, Macabeo, Airén, Planta Nova, Sauvignon blanc i Verdil.
W regionie Walencji produkuje się także wina musujące (cavas), objęte świadectwem pochodzenia z Walencji, Utiel-Requena i Alicante. Te wina musujące wytwarza się metodą tradycyjną, wykorzystując do ich produkcji winogrona Macabeo i inne, takie jak Xarello, Chardonnay i Parrellada.
Intense red cherry. Nosie aromaty, cedru i przypraw są zauważane. Po wietrzenie dominują czernie, bardzo mineralna owocowe, tymianek, prażone konopie i beczki. W ustach słodki glicerynowy wejściem z organizmu. minerały i czarne owoce doznań. Bardzo fajne, długie i przyjemne. Rozwój i starzenie ,
Enrique Mendoza Santa Rosa Reserva składa hołd Rosie Cortés, matce założyciela winnicy. 93 Parker (2016) i 93 Penín (2016) Jest to bardzo zrównoważone wino, łączące w sobie siłę i elegancję z mocnym ładunkiem garbnika w środku ust.
Enrique Mendoza Santa Rosa Reserva składa hołd Rosie Cortés, matce założyciela winnicy. 93 Parker (2016) i 93 Penín (2016) Jest to bardzo zrównoważone wino, łączące w sobie siłę i elegancję z mocnym ładunkiem garbnika w środku ust.
Ma ciemny kolor czerwony z odcieniami fioletu, wysokie i gęste warstwy na szkle. W nosie liczne pierwotne aromaty czerwonych owoców takich jak jeżyny, jagody i truskawki przekonać nas, pozostawiając za sobą drobne zadymionych notatek i przypraw takich jak cynamon i goździki. Na podniebieniu wysoki poziom gliceryny i cukru resztkowego pieści podniebienie...
Estrecho Monastrell jest winem produkowanym z jednej winnicy o unikalnych cechach i jednej odmiany winorośli - klasztoru. Najlepsze wino z najlepszej winnicy, tylko 300 gramów winogron jest otrzymywane z każdej winorośli. Według Pepe'a Mendozy cieśnina jest najbardziej reprezentatywnym z tego, co jego klasztor może dać. Doskonałe...
Wino Wypłata D.O.P. Terrerazo bardzo dobrą anada, certyfikowanego rolnictwa ekologicznego. Fuzja wina uprawa winorośli tradycyjnych i bardziej nowoczesnych technik hodowlanych. To pozwala nam w pełni cieszyć się wyśmienitą leczenie otrzymane Bobal w tym wyjątkowym winiarni. Kompendium mądrości i równowagi między owoców i napięty starzenia baryłkę.
Enrique Mendoza Petit Verdot to czerwone wino z D.O. Alicante produkowane przez Bodegas Mendoza. To wino jest Petit Verdot monovarietal. Jest to rygorystyczny proces zrównoważonej i przyjaznej dla środowiska uprawy. Musztarda jest poddawana bardzo powolnej fermentacji w zbiornikach ze stali nierdzewnej przez 24 dni. Starzeje się w beczkach z...
To wino biały który wyróżnia się tym, że jest nosem Cienki Tak słodkie zęby , korpulentny Tak otaczać . Kolor żółty słoma z uczucie z gęstość . na nosie to jest Cienki Tak słodkie zęby ze wspomnieniami owoc biały dojrzały Tak klas kremowy . w ustach jest złożony ze wspomnieniami do kwiaty , owoce biały i kość dojrzały . Finał kremowy Tak...
Siedzenie na La Bestia zostało wykonane z małych partii winogron z mikrodziałek. Starzenie mieszane w beczkach i zbiornikach. Intensywne i szczere wino, z dużą ilością czerwonych owoców i szczerym, świeżym i pełnym uczuciem smaku.
To bardzo białe wino ekspresyjny , z klas odmiany i kęs uporczywy . Kolor żółty słoma z refleks złoty Tak zielonkawy . aromaty jabłka Zielony , z ziele nowo skaleczenie , z owoce suchy Tak owoce tropikalny . w ustach jest uporczywy , tłuszczowy i z Dobry Saldo Tak kwasowość .
białe wino Fajny z Świetnie Saldo co wnosi elegancję. Kolor żółty słoma, odcienie zielonkawy . aromaty elegancki do białych kwiatów, orzechów laskowych i głogu. W ustach prezentuje Dobry kwasowość , przy okazji oczyszczony , Fajny Y Elegancki . Jednoodmiana Malmsey .
Żółto-zielone, czyste i przejrzyste ze złotym kolorze skrótami. Nos jest bogate, żywe i bogate nuty rzymskiego muskat, z nutami kwiatu pomarańczy miód, subtelnymi nutami skórki pomarańczowej i świeże mandarynki z balsamicznym notatki i świeżo skoszonej trawy. Podniebienie jest lekki, bardzo kremowy i cytrusy wysokiej kwasowości, które daje nerw i radość.