Place your order today before 5pm
and we'll ship it today.
(Except in case of a temporal lack of stock)
Wiele bardzo prestiżowych cech można przypisać winom hiszpańskim znanym na całym świecie. Ale co tak naprawdę wiemy o winach z apelacji balearskiej?
Wina wytwarzane Balearach objęte są 2 apelacjami oraz 6 oznaczeniami geograficznymi zwanymi indicaciones geográficas, o których opowie...
Wiele bardzo prestiżowych cech można przypisać winom hiszpańskim znanym na całym świecie. Ale co tak naprawdę wiemy o winach z apelacji balearskiej?
Wina wytwarzane Balearach objęte są 2 apelacjami oraz 6 oznaczeniami geograficznymi zwanymi indicaciones geográficas, o których opowiemy w dalszej części tego tekstu. Klimat śródziemnomorski pozbawiony jest nękających winorośl ekstremów: temperatura średnia wynosi bowiem 18´2ºC, pora letnia jest ciepła i sucha,, a zima chłodna i wilgotna.
Wina te, zarówno czerwone, wytrawne, różowe, białe i musujące są produkowane w środkowej części wyspy Majorki. Są to wina, w których dominują szczepy autochtoniczne, takie jak Manto Negre y Moll. Wina czerwone to wina krzepkie, o dużym potencjale dojrzewania i dobrze skorelowanej relacji pomiędzy garbnikami, kwasowością i owocowością. Wina białe są lekkie i bardzo owocowe.
Ośrodek produkcji tych win znajduje się na Majorce i obejmuje 18 aglomeracji. Wina czerwone, wytrawne, różowe, białe i musujące, a także aperitify czyli likiery wytwarzane są głównie ze szczepów czerwonych winogron, takich jak: Callet Fogoneu, Tempranillo, Manto Negre, Monastrell, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah i Pinot Noir; natomiast do produkcji win białych używa się szczepów: Chardonnay, Macabeo, Moll, Parellada, Moscatel i Riesling.
Wśród win z oznaczenia geograficznego Tierra Islas Baleares dominują wina czerwone wyprodukowane ze szczepu Cabernet Sauvignon, Callet y Merlot. Są to wina bardzo krzepkie, bogate w taninę i z wyraźną nutą aromatyczną czerwonych owoców.
Wśród win białych należy bezwzględnie wyróżnić wina wyprodukowane z jednego tylko szczepu Chardonnay, które posiada wyraźną nutą aromatyczną owoców tropikalnych oraz Moscatel posiadający wyraźną nutą aromatyczną kwiatów.
Ibiza jest idealnym miejsce dla koneserów dobrego wina. Wina z tego oznaczenia geograficznego de Ibiza wyróżniają się charakterystyczną nutą zapachową, czyli aromatem pochodzącym od tymianku, który winiarze dodają do kadzi w celu zapobiegnięcia nieprzewidzianej fermentacji, i który bardzo wpływa na smak tegoż wina. Są to wina bardzo krzepkie, świeże, zaokrąglone i zrównoważone, o aksamitnym finiszu dojrzałych owoców. Winogrady z oznaczeniem geograficznym Tierra de Ibiza są obsadzane najczęściej szczepem winogron Monastrell.
Cieszące się największą renomą światową wśród win z tego oznaczenia geograficznego Menorca to wina czerwone czyli Cabernet Sauvigon, o kolorze wiśni mocno owocowo-ziołowym aromacie. Wśród win białych należy wyróżnić dwa rodzaje wyprodukowane z dwóch tylko szczepów, czyli wina Chardonnay ze swoim cudnym aromatem owoców tropikalnych oraz Malvasía z nutą kwiatowo-warzywną.
To oznaczenie geograficzne obejmuje wina produkowane na północy Majorki, w 18 aglomeracjach. W ramach tego oznaczenia, należy wyróżnić dwa rodzaje win białych wyprodukowanych z jednego tylko szczepu: Malvasía, ze swoim żywym aromatem owoców i bardzo przyjemny i zrównoważony w swoim charakterze, Chardonnay.
To oznaczenie geograficzne chroni wina produkowane na wyspie Formentera, która specjalizuje się w produkcji win różowych i wytrawnych. Te ostatnie, są to zazwyczaj wina młode, bardzo gęste, zaokrąglone, z dużą ilością taniny i bardzo zrównoważone.
Wina produkowane na Majorce są klarowne, o świeżym, choć bardzo intensywnym smaku: słomkowy, blady żółty lub blado złoty kolor. W tych win obfitują Mallorca owocowe i kwiatowe nuty zapachowe. Są przestronne i bardzo świeże.
Dowodem tej wielkiej i długoletniej tradycji winiarskiej istniejącej na Balearach są historyczne winnice zlokalizowane na Majorce, wśród których należy wymienić choćby te największe, czyli: Bodegas Ribas, Bodegas Son Puig lub Bodegas Jaume de Puntiró.
Stolica Balearów, Majorka oferuje nie tylko wiele ekscytujących atrakcji adresowanych dla miłośników wina, ale również, na całej wyspie znajduje się wiele specjalistycznych sklepów winiarskich, takich jak: "La Vinoteca" y "Vinámica".
Czarna Anima Jest to wino produkowane w południowo-wschodniej części Majorki, w sercu Morza Śródziemnego. Różnorodność kaleta, unikalny gatunek z ziem majorkańskich, nadaje temu winu wielką osobowość. Winorośl uprawiana jest na glebach mineralnych skała wapienna. Z aromatami tytoniu, lukrecji i jagody . Okazuje się, że słodki...
Kury i armatura jest produkowany przez kurcząt Bodegas i Fokasa, położonych w miejscowości Son Ferriol (Palma de Mallorca). odmiana winorośli Syrah 90% 10% Manto czarny. W ciągu 12 miesięcy w beczkach o pojemności 500 litrów Allier dąb. W ciągu 6 miesięcy 4000 litrów Roure foudre francuskim. 6 miesięcy starzenia się w butelce.
czarna dusza n/2 jest młodszym bratem winnicy czarny , najlepsza winnica w Baleary. czerwony szczery , autentyczny Y Elegancki , jakości, dobrze zrobione, odzwierciedla typowość Majorki. Złożone wino powstałe w wyniku symbiozy klimatu, gleby i autochtonicznych odmian Majorki ( kaleta, Czarny płaszcz i piece) dodając do tego Cabernet Sauvignon i Syrah....
czarna dusza n/2 jest młodszym bratem winnicy czarny , najlepsza winnica w Baleary. czerwony szczery , autentyczny Y Elegancki , jakości, dobrze zrobione, odzwierciedla typowość Majorki. Złożone wino powstałe w wyniku symbiozy klimatu, gleby i autochtonicznych odmian Majorki ( kaleta, Czarny płaszcz i piece) dodając do tego Cabernet Sauvignon i Syrah....
Według jego twórców "12 Volt działa jak akumulator energii. Jest to wino, które łączy się z systemem nerwowym i ładuje akumulatory. Ta przemiana energii jest źródłem nazwy 12 Volt". 12 Volts, które odzwierciedla tożsamość wyspy z 60% autochtonicznej odmiany Callet uzupełnionej Cabernet Sauvignon i Merlot. Średnio zbudowane wino majorkańskie, raczej lekkie...
Różnorodność Kaleta stał się znakiem rozpoznawczym winnicy czarna dusza . Odmiany winogron: 60% Callet, 30% Prensal i 10% Muscat-Giró. Eleganckie, świeże i różnorodne wino.
Różnorodność Kaleta stał się znakiem rozpoznawczym winnicy Ànima Negra . Odmiany winogron: 60% Callet, 30% Prensal i 10% Muscat-Giró. Eleganckie, świeże i różnorodne wino.