Uwagi do degustacji:
- Kolor : intensywny pręgierz z dużej warstwy.
- Nos aromaty owoców czarnych i kompotu, rozmieszczone w odstępach, mleczne i długie, retronasalne.
- Boca: Jest elegancki i bardzo wyważony. Długie i intensywne wykończenie, utrzymujące się na podniebieniu.
Opracowanie i starzenie się:
Wino czerwone z bukietami winogron Tempranillo. Do tego wina używane są tylko stare viny o zredukowanej produkcji. Selekcja ręczna, ziarno po ziarnie, tabele doboru według wibracji i ciężaru. Wyciśnięty destemowany winogrono. Długie i kontrolowane maceracje z zastosowaniem regulacji temperatury w drewnianych kadziach. Naturalne przekroczenie przez grawitację i chęć do najlepszej ekstrakcji związków polifenolowych. Prasowanie odbywa się za pomocą pras pneumatycznych, a następnie przeprowadza fermentację malolaktyczną w nowych beczkach z dębu francuskiego.
Faza twardego starzenia się
18 miesięcy w nowych beczkach z francuskiego dębu i reszta w butelce. Ciekawostki:
- NAGRODY BACCHUS 2016 Madryt, Hiszpania Złoty medal
- DECANTER WORLD WINE AWARDS 2015 Londyn, Wielka Brytania Srebrny Medal
- CHALLENGE INTERNATIONAL DU VIN 2013 Bourg, Francja Złoty medal
- VINALIES INTERNATIONALES 2013 Złoty Medal
Dane techniczne
- Typ Wina
-
Wina Czerwone
- Styl Wina
-
Czerwone - Lekko Pikantne
- Rodzaj Winogron
-
Tempranillo
- Rodzaj Starzenia
-
Reserva
- Zawartość Alkoholu
-
14.5%
- Temperatura Podawania
-
16
- Rocznik
-
2018
- Prezentacja
-
1 butelka
- Organiczne
-
Uprawa Organiczna
Nagrody i Wyróżnienia
- Peñín
-
92
- Nagrody i poprzednie oceny
-
Złoto: Konkurs Światowy w Brukseli | Mundus Vini z Niemiec | Berliner Wein Trophy
- Punkty AporVino
-
95
Do łączenia z
- Łączenie
-
Jagnięcina,
Mięso grilowane,
Wołowina duszona,
Kuchnia regionalna,
Mięso czerwone,
Wędliny,
Mięso grilowane,
Dziczyzna,
Drób