Place your order today before 5pm
and we'll ship it today.
(Except in case of a temporal lack of stock)
W prowincji Kadyks, oprócz kategorii win O.D. Jerez, występuje również kategoria przeznaczona specjalnie dla trunków produkowanych na terenie chronionego regionu, zwana Vinos de la Tierra de Cádiz, którą oznacza się wina stołowe produkowane w tymże regionie. Niniejsza kategoria obejmuje winnice znajdujące się, między innymi w takich miejscowości...
W prowincji Kadyks, oprócz kategorii win O.D. Jerez, występuje również kategoria przeznaczona specjalnie dla trunków produkowanych na terenie chronionego regionu, zwana Vinos de la Tierra de Cádiz, którą oznacza się wina stołowe produkowane w tymże regionie. Niniejsza kategoria obejmuje winnice znajdujące się, między innymi w takich miejscowościach jak: Arcos de la Frontera, Chipiona, El Puerto de Santa Maria, Jerez de la Frontera, Puerto Real, Trebujena i Chiclana de la Frontera, i dotyczy win czerwonych, białych i różowych; z serii wytrawnych, półwytrawnych, półsłodkich i słodkich.
Uprawa winorośli na terytorium Kadyksu odbywa się na kredowych glebach zawierających wysoki udział gliny i piasku. Dominujący w tym regionie geograficznym teren jest płaski lub łagodnie pofałdowany. Klimat w omawianym obszarze jest determinowany bliskością morza, i zazwyczaj dość ciepły, a ryzyko wystąpienia przymrozków - bardzo niskie. Temperatura w porze zimowej oscyluje w granicach 5 ° C, a latem wynosi około 35 ° C. Obszar ten cieszy się intensywnym nasłonecznieniem przez ponad osiem miesięcy w roku, a więc jest wprost wymarzonym miejscem do uprawy winorośli.
Roczna suma opadów dla tego regionu wynosi około 600 litrów na metr kwadratowy, a ich szczególne nasilenie przypada na listopad i marzec. Gliniaste gleby zatrzymują wodę deszczową bardzo głęboko, co oczywiście nie pozostaje bez wpływu na uprawę winorośli.
Dwa rodzaje charakterystycznych wiatrów wiejących w tymże regionie mają również istotny wpływ na uprawę winogron: wschodni wiatr jest zazwyczaj suchy i ciepły, z kolei wiatr wiejący z zachodu dostarcza wysokiej wilgotności i działa jako czynnik łagodzący, zwłaszcza w okresie letnim. Naturalna równowaga tych elementów sprawia, że wiele win Kadyksu cieszy się opinią jednych z najlepszych trunków produkowanych w Hiszpanii.
Wina czerwone z Cádiz są produkowane z wielu różnych szczepów białych i czerwonych gron. Niektóre z nich zostały ostatnio dodane do dotychczas oznaczonych apelacją IPG win, tj. posiadających oznaczenie geograficzne “Vinos de la Tierra de Cádiz” dzięki rekomendacjom otrzymanym z winnic Gaditana. Oznacza to, że spełniają aktualne wymagania jakościowe dyktowane przez przepisy i normy europejskie.
Odmiany winogron czerwonych, które są obecnie używane do produkcji trunków posiadających oznaczenie geograficzne “Vinos de la Tierra de Cádiz to: Syrah, Monastrell, Merlot, Tintilla de Rota, Petit Verdot Cabernet Fran, Garnacha Tinta, Graciano, Mollar Cano, Tempranillo i Cabernet Sauvignon. Szczepy winogrona białego: Garrido, Palomino, Chardonnay, Moscatel, Mantía, Perruno, Verdejo, Riesling, Macabeo, Sauvignon Blanc i Pedro Ximénez.
Szczególnie polecane przez nas wina z oznaczeniem Vinos de la Tierra de Cádiz to:
Zapraszamy do zakupu wina z Cádiz w naszym sklepie. Zapewniamy bogaty wybór trunków idealnych na prezent i każdą okazję. Chętnie pomożemy w wyborze najlepszej butelki!
Finca Moncloa to słodkie wino wytwarzane z Tintilla de Rota, odmiany pochodzącej z Kadyksu, która nadaje winu wyjątkową osobowość. Wykonane z tradycyjnego systemu asoleo(opalania), aby osiągnąć idealny stopień słodyczy. Leżakował przez 18 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Wyróżniają się aromaty dojrzałych czerwonych...
Compañía de Vinos del Atlantico
Atlántida to imponujące czerwone wino produkowane w Jerez i z winnicy Pago de Bilbaina, której charakterystyczna gleba albariza sprawia, że jest to wyjątkowe wino. Jest to wino wykonane w 100% z Tintilla, bardzo ekskluzywnej odmiany, która wymaga bardzo skrupulatnej uprawy. Dojrzewa przez 1 rok i 16...
Compañía de Vinos del Atlantico
Atlántida Blanco to pierwsza odmiana vijiriega, znana również jako białe vijariego prawie zniknęła na tym obszarze, która powstaje na ziemiach Kadyksu od końca XIX wieku. Winogrona pochodzą z płatności Añina z własnych winnic, z praktykami w winnicy w sposób organiczny, bez obróbki...
Rodzina Gonzalez Byass produkuje dobre wino od prawie 200 lat, a Finca Moncloa przestrzega zasady. Finca Moncloa została oceniona za pomocą penina 92 przez profesjonalnych przewodników i czasopisma.
Daj się ponieść świeżości i aromatycznej intensywności Barbadillo Blanco de Albariza , wino, które zaprasza do odkrywania swoich nut cytrus I kwiatowy w niezapomnianym duecie. Wykonane z różnorodnością palomino . fermentowane z drożdże autochtoniczne podczas 10 dni w depozytach stal . Smaczny , delikatny , elegancki i z...
To jest biały który wyróżnia się swoim Świetnie delikatność i jego przysmak . Kolor złoty oczyszczony Tak błyszczący . Na nosie ma klas z jabłko dojrzały Tak brzoskwinia , z pikantnymi nutami. w ustach jest wielki , kremowy i z gładki solankowy odcień. Świetny zaangażowanie z Ziemia i zrównoważony rozwój .
Barbadillo VI , jest najbardziej wina młody I pogrubiony de la Bodega, młode wino dla młodszych odbiorców. Robi się go z winogron 100% Maskat i ma tylko 6º alkoholu . Zachowuje typową dla większości teksturę, kolor i zapach lekki i owocowy , dzięki procesowi fermentacja.
Jasny żółty kolor, ma bardzo drobne, liczne i ciągłe pęcherzyki. Nos ma aromat świeżych owoców w połączeniu z odrobiną drożdży. To jest świeże i delikatne. Wpis Podniebienie jest zwinny i zrównoważony.
To czerwone wino uwodzicielski , embrionalny Tak urzekający . Kolor czerwony intensywny Tak błyszczący . aromaty a owoc czerwony dojrzały zintegrowany z drewnem, z lekkimi nutami wanilii i lukrecji. W ustach ma wejście gładki , słodkie zęby Tak szeroki z garbniki miękki Tak Dobry trwałość .
Jasny żółty kolor, ma bardzo drobne, liczne i ciągłe pęcherzyki. Nos ma aromat świeżych owoców w połączeniu z odrobiną drożdży. To jest świeże i delikatne. Wpis Podniebienie jest zwinny i zrównoważony.
Daj się ponieść świeżości i aromatycznej intensywności Barbadillo Blanco de Albariza , wino, które zaprasza do odkrywania swoich nut cytrus I kwiatowy w niezapomnianym duecie. Wykonane z różnorodnością palomino . fermentowane z drożdże autochtoniczne podczas 10 dni w depozytach stal . Smaczny , delikatny , elegancki i z...
Barbadillo Blanco Semidulce , wino, które urzeka swoim smakiem balansować doskonały pomiędzy świeżość I słodycz Daj się uwieść jego subtelnej słodyczy i odkryj magię, która tkwi w każdej kropli tego boskiego nektaru. Wszedł biały półsłodki wykonana z palomino . Fermentacja w kontrolowanej temperaturze ok 17ºC za 10...