Place your order today before 5pm
and we'll ship it today.
(Except in case of a temporal lack of stock)
W prowincji Kadyks, oprócz kategorii win O.D. Jerez, występuje również kategoria przeznaczona specjalnie dla trunków produkowanych na terenie chronionego regionu, zwana Vinos de la Tierra de Cádiz, którą oznacza się wina stołowe produkowane w tymże regionie. Niniejsza kategoria obejmuje winnice znajdujące się, między innymi w takich miejscowości...
W prowincji Kadyks, oprócz kategorii win O.D. Jerez, występuje również kategoria przeznaczona specjalnie dla trunków produkowanych na terenie chronionego regionu, zwana Vinos de la Tierra de Cádiz, którą oznacza się wina stołowe produkowane w tymże regionie. Niniejsza kategoria obejmuje winnice znajdujące się, między innymi w takich miejscowościach jak: Arcos de la Frontera, Chipiona, El Puerto de Santa Maria, Jerez de la Frontera, Puerto Real, Trebujena i Chiclana de la Frontera, i dotyczy win czerwonych, białych i różowych; z serii wytrawnych, półwytrawnych, półsłodkich i słodkich.
Uprawa winorośli na terytorium Kadyksu odbywa się na kredowych glebach zawierających wysoki udział gliny i piasku. Dominujący w tym regionie geograficznym teren jest płaski lub łagodnie pofałdowany. Klimat w omawianym obszarze jest determinowany bliskością morza, i zazwyczaj dość ciepły, a ryzyko wystąpienia przymrozków - bardzo niskie. Temperatura w porze zimowej oscyluje w granicach 5 ° C, a latem wynosi około 35 ° C. Obszar ten cieszy się intensywnym nasłonecznieniem przez ponad osiem miesięcy w roku, a więc jest wprost wymarzonym miejscem do uprawy winorośli.
Roczna suma opadów dla tego regionu wynosi około 600 litrów na metr kwadratowy, a ich szczególne nasilenie przypada na listopad i marzec. Gliniaste gleby zatrzymują wodę deszczową bardzo głęboko, co oczywiście nie pozostaje bez wpływu na uprawę winorośli.
Dwa rodzaje charakterystycznych wiatrów wiejących w tymże regionie mają również istotny wpływ na uprawę winogron: wschodni wiatr jest zazwyczaj suchy i ciepły, z kolei wiatr wiejący z zachodu dostarcza wysokiej wilgotności i działa jako czynnik łagodzący, zwłaszcza w okresie letnim. Naturalna równowaga tych elementów sprawia, że wiele win Kadyksu cieszy się opinią jednych z najlepszych trunków produkowanych w Hiszpanii.
Wina czerwone z Cádiz są produkowane z wielu różnych szczepów białych i czerwonych gron. Niektóre z nich zostały ostatnio dodane do dotychczas oznaczonych apelacją IPG win, tj. posiadających oznaczenie geograficzne “Vinos de la Tierra de Cádiz” dzięki rekomendacjom otrzymanym z winnic Gaditana. Oznacza to, że spełniają aktualne wymagania jakościowe dyktowane przez przepisy i normy europejskie.
Odmiany winogron czerwonych, które są obecnie używane do produkcji trunków posiadających oznaczenie geograficzne “Vinos de la Tierra de Cádiz to: Syrah, Monastrell, Merlot, Tintilla de Rota, Petit Verdot Cabernet Fran, Garnacha Tinta, Graciano, Mollar Cano, Tempranillo i Cabernet Sauvignon. Szczepy winogrona białego: Garrido, Palomino, Chardonnay, Moscatel, Mantía, Perruno, Verdejo, Riesling, Macabeo, Sauvignon Blanc i Pedro Ximénez.
Szczególnie polecane przez nas wina z oznaczeniem Vinos de la Tierra de Cádiz to:
Zapraszamy do zakupu wina z Cádiz w naszym sklepie. Zapewniamy bogaty wybór trunków idealnych na prezent i każdą okazję. Chętnie pomożemy w wyborze najlepszej butelki!
Rodzina Gonzalez Byass produkuje dobre wino od prawie 200 lat, a Finca Moncloa przestrzega zasady. Finca Moncloa została oceniona za pomocą penina 92 przez profesjonalnych przewodników i czasopisma.
Compañía de Vinos del Atlantico
Tintilla, z której robione jest to wino, znajduje w glebach albariza gaditana idealne miejsce do uprawy i oferuje najlepszy wyraz siebie. Alberto Orte był jednym z pionierów w odzyskiwaniu tej odmiany i w opracowywaniu jednego z pierwszych monowarietalnych win wytrawnych Tintilla strefy. Aromaty z jeżyn, czekolady i lukrecji, o długim i...
To jest biały który wyróżnia się swoim Świetnie delikatność i jego przysmak . Kolor złoty oczyszczony Tak błyszczący . Na nosie ma klas z jabłko dojrzały Tak brzoskwinia , z pikantnymi nutami. w ustach jest wielki , kremowy i z gładki solankowy odcień. Świetny zaangażowanie z Ziemia i zrównoważony rozwój .
Jasny żółty kolor, ma bardzo drobne, liczne i ciągłe pęcherzyki. Nos ma aromat świeżych owoców w połączeniu z odrobiną drożdży. To jest świeże i delikatne. Wpis Podniebienie jest zwinny i zrównoważony.
To czerwone wino uwodzicielski , embrionalny Tak urzekający . Kolor czerwony intensywny Tak błyszczący . aromaty a owoc czerwony dojrzały zintegrowany z drewnem, z lekkimi nutami wanilii i lukrecji. W ustach ma wejście gładki , słodkie zęby Tak szeroki z garbniki miękki Tak Dobry trwałość .
Jasny żółty kolor, ma bardzo drobne, liczne i ciągłe pęcherzyki. Nos ma aromat świeżych owoców w połączeniu z odrobiną drożdży. To jest świeże i delikatne. Wpis Podniebienie jest zwinny i zrównoważony.
W prowincji Kadyks, położonej na południowy zachód od Wspólnocie Andaluzji, znaleźć jedną z najważniejszych win regionu Wino Castillo de San Diego. To białe wino jest produkowane przez Bodegas Barbadillo , Położony w miejscowości Sanlucar, w oparciu o odmiany winogron Palomino Fino.
między wina Cadiz również okazało wino Maestrante, półsłodkie wino białe bardzo charakterystyczne dla tego obszaru. Jest to lekko słodkie wino z Franco i czystym smaku, przypominający winogron Palomino Fino, z którego ono pochodzi.