Place your order today before 5pm
and we'll ship it today.
(Except in case of a temporal lack of stock)
Andaluzja szczyci się, długą, tysiącletnią tradycją związaną z uprawą winorośli. Położenie geograficzne tej prowincji i cechy jej klimatu sprawiają, że region ten, w całej swojej rozciągłości, tj. 8 prowincji jest idealnym wręcz miejscem pod uprawę i produkcję tych wspaniałych trunków. Wina z Andaluzji należą do starodawnych rodów porównywanych ...
Andaluzja szczyci się, długą, tysiącletnią tradycją związaną z uprawą winorośli. Położenie geograficzne tej prowincji i cechy jej klimatu sprawiają, że region ten, w całej swojej rozciągłości, tj. 8 prowincji jest idealnym wręcz miejscem pod uprawę i produkcję tych wspaniałych trunków. Wina z Andaluzji należą do starodawnych rodów porównywanych z: Oportos lub Madeiras. Są one najbardziej charakterystyczne dla tegoż regionu jako wina wzmacniane i słodkie.
Klimat i położenie geograficzne tego regionu to dwa zasadnicze czynniki, które należy uwzględnić oceniając jakość wina z Andaluzji. Region ten zajmuje południową część półwyspu iberyjskiego, którą cechuje silny kontrast dużych wysokości pomiędzy linią wybrzeża a górami. Gleby tutaj są bardzo zróżnicowane i tym samym idealne, zarówno pod rozwój rolnictwa, jak i pod produkcję najlepszych win hiszpańskich. W całym tym regionie dominuje klimat śródziemnomorski z łagodnymi temperaturami, których roczna średnia przekracza 16°C. Większość winnic na terytorium Andaluzji posiada nasłonecznienie, które wynosi rocznie ponad 300 dni w ciągu roku, i dlatego, zbiory grona odbywają się zwykle wcześniej aniżeli w innych, nieco chłodniejszych rejonach półwyspu.
Swoją jakość, trunki andaluzyjskie zawdzięczają również wielu rzekom, które przepływają przez ten region i winnice odpowiednio nawadniając i użyźniając uprawy gron. Najważniejsza z nich i najdłuższa w Andaluzji- Gwadalkiwir ze swoim licznymi dopływami przepływa wzdłuż tego regionu przez całą jej północną część w kierunku zachodnim. Oczywiście, nie tylko rzeki mają wpływ na jakość wina z Andaluzji. Nie bez znaczenia pozostaje fakt, że zasolenie dostarczane winnicom dzięki ich bliskiej lokalizacji od morza, ma również ogromny wpływ na jakość trunków
Ponad 70% win pochodzących z prowincji Andaluzji jest produkowanych w 6 apelacjach. Oprócz tych formalnie uznanych występuje jeszcze 16 innych winnic, w których istnieje prawo do używania apelacji regionalnej "Vinos de la Tierra".
Geograficzne granice tej apelacji obejmują terytorium 8 gmin przylegających do Kadyksu i jednej znajdującej się w sąsiedztwie Sewilli. Uprawa winorośli kończy się na obrzeżach miejscowości Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María y Sanlúcar de Barrameda. Wina pochodzące z tego obszaru to najczęściej wzmacniane, likierowe i naturalne słodkie.
Geograficzne granice tej apelacji są ograniczone do aglomeracji Sanlúcar de Barrameda, w której mikroklimat panujący przy ujściu Gwadalkiwiru użyźnia grunt pod uprawę winorośli z apelacji D.O. Jerez nadając winom z Jerez zróżnicowane walory smakowe dzięki procesowi starzenia się zwanego bajo el velo de flor (w trakcie którego powstaje kożuch pleśni zwany „la flor” separujący wino od dalszego utleniania się). Trunki wytwarzane w bodegach Sanlúcar Manzanilla to najczęściej wina wzmacniane (generosos). Jedno z nich, o którym warto wspomnieć to Amontillado Principe, wykonane ze szczepu palomino.
To region położony na południu prowincji Kordoba w Andaluzji znany zarówno z krótkiej i intensywnej zimy oraz długiego i gorącego lata, jak również z produkcji wina z gron wyłącznie białych szczepów winorośli zwanej Pedro Ximénez, jak również pojedynczych typów win, takich jak z apelacji D.O Montilla Moriles. Podobnie jak trunki z apelacji D.O. Manzanilla de Sanlúcar, tamtejsze wina są wzmacniane poprzez dodanie spirytusu winnego w ramach systemu „craderas y solera” D.O. Montilla Moriles słynie z produkcji trunków wzmacnianych, likierowych wzmacnianych alkoholem oraz słodkich.
Region winiarski Condado de Huelva obejmuje znaczną południowej prowincji Huelva. Duża jej część znajduje się na terenie parku narodowego Doñana. Głównym szczepem używanym do produkcji wina w tym regionie jest odmiana zalema. Wina pomarańczowe z apelacji D.O. Condado de Huelva są produkowane w wyniku maceracji białego grona ze skórką pomarańczową. Do tej apelacji D.O. należą wina białe, wzmacniane (generosos) oraz wzmacniane alkoholem likierowe.
Strefy, w których można produkować wino z tej apelacji to tereny rozciągające się wzdłuż wybrzeża Malagi, położone zarówno na wschód, jak i na zachód od tego miasta sięgając łańcuchów górskich. Hoduje się tam tradycyjne grona szczepów Moscatel i Pedro Ximénez. Wina w tej apelacji D.O. to wina likierowe i naturalnie słodkie.
Nasz sklep online AporVino zapewnia bogatą ofertę wina z Andaluzji. Chętnie pomożemy w wyborze najlepszej butelki dostosowanej do gustu Klienta. Istnieje możliwość złożenia zamówienia i skorzystania z 24-godzinnej dostawy wina i delektowania się nim, już następnego dnia. Zachęcamy do zakupów!
Jasny żółty kolor, ma bardzo drobne, liczne i ciągłe pęcherzyki. Nos ma aromat świeżych owoców w połączeniu z odrobiną drożdży. To jest świeże i delikatne. Wpis Podniebienie jest zwinny i zrównoważony.
Wszedł biały wykonane z odmiany dobre palomino . fermentowane w Stal nierdzewna . Minerał , Fajny I smaczny .
Autentyczne wino w słoiku Montilli Z tradycji leżakowania w dzbanach wyłania się najświeższe i najbardziej osobiste wino Wino młode i duże zarazem, preludium do wina wzmocnionego, ale z całą świeżością i wyrazistością rocznika.
Autentyczne wino w słoiku Montilli Z tradycji leżakowania w dzbanach wyłania się najświeższe i najbardziej osobiste wino Wino młode i duże zarazem, preludium do wina wzmocnionego, ale z całą świeżością i wyrazistością rocznika.
Miękkie i przyjazne podniebienie Otulający i przyjemny smak przez cały czas Słodkie wino towarzyszące chwilom rozkoszy oraz kuchnia pełna uroku i smaku.
Elegancka i słodka, choć nie ckliwa, pokazuje równowagę i harmonię. Kwiatowe aromaty z odrobiną miodu i cytrusów. Przenosi cię na targi w Maladze z pierwszej szklanki.
Przezroczysty kolor mahoń połysk wykończenia jodu. Dobry obecność w jamie ustnej, smaczne, eleganckie słodyczy i długim finiszu. Aromaty i wyrazisty dźwięk, zaznaczając wyraźnie hodowlane Pedro Ximénez winogron.
Trajinero Oloroso Seco to wysokiej jakości wino, które sprawdzi się doskonale jako elegancki prezent na każdą okazję. Unikatowy bursztynowy kolor z miedzianymi refleksami, posiada doskonałą prezencję w kieliszku. Mimo że jest to wino słodkie, to posiada kwaśne dodatki, które sprawiają, że doskonale smakuje podczas gorących letnich dni. Wino cenione przez...
Karmelizowanego odcieniach bursztynu. Mocny aromat z nutą drewna i szlachetnego obecności prażonych orzechów. W smaczne, zrównoważony, aksamitne i okrągłym ustach.
Moscatel Tres Leones 50cl to doskonałej jakości dojrzałe wino, którego smak jest doskonałym balansem pomiędzy słodyczą a kwasowością, która nadaje mu orzeźwiającego smaku. Smakosze docenili to wino ze względu na nuty smakowe takie jak rodzynki, cytryna, koper włoski, miód oraz anyż. Wino z regionu Malagi, powstające jedynie z winogron odmiany Moscatel.
Moscatel Naranja to doskonałej jakości wino pochodzące z Regionu Malagi, gdzie wytwarzane jest w winnicy z wieloletnim doświadczeniem. Swój jasny złoto-żółty kolor zawdzięcza winogron z odmiany Moscatel. Bardzo elegancki i dojrzałe wino, które będzie doskonałym prezentem na każdą okazję. Średnia gęstość wina sprawia, że łzy w kieliszku są zauważalne.