NOTATKI DEGUSTACYJNE
Subtelny z eleganckimi aromatami czerwonych owoców. Na podniebieniu ma bardzo dobrą równowagę. Świeże, owocowe, z jedwabistymi taninami i długim finiszem.
OPRACOWANIE
Odmiany: 50% Nebbiolo, 40% Barbera, 10% Merlot.
Każda odmiana jest fermentowana przez 3 tygodnie.
Leżakowane przez 12 miesięcy w dębowych beczkach.
CIEKAWOSTKI
Gaja to winiarnia, która produkuje tę i inne doskonałe włoskie wina czerwone. Rodzina Gaja osiedliła się w regionie Piemontu w północno-zachodnich Włoszech w połowie XVII wieku.
Angelo Gaja to jeden z najbardziej znanych producentów wina na świecie. Angelo wprowadził rewolucyjne zmiany w Piemoncie, a jego kryteria jakości są naprawdę surowe.
Wśród zmian jest ograniczenie przycinania winnic do 8 pąków na winorośl i rezygnacja z gromadzenia różnych roczników, produkujących tylko millésimés. Jeśli rok nie jest dobry, nie jest butelkowany.