Place your order today before 5pm
and we'll ship it today.
(Except in case of a temporal lack of stock)
Historia upraw krzewów winorośli i produkcji wina na terenach obecnych Włoch sięga VII wieku przed naszą erą. Uprawiali je Grecy i Etruskowie, oraz starożytni Rzymianie. Włochy są więc jednym z najstarszych regionów winiarskich na świecie, który konkuruje z Hiszpanią i Francją o palmę pierwszeństwa pod względem ilości wytwarzanych butelek win ró...
Historia upraw krzewów winorośli i produkcji wina na terenach obecnych Włoch sięga VII wieku przed naszą erą. Uprawiali je Grecy i Etruskowie, oraz starożytni Rzymianie. Włochy są więc jednym z najstarszych regionów winiarskich na świecie, który konkuruje z Hiszpanią i Francją o palmę pierwszeństwa pod względem ilości wytwarzanych butelek win różnych rodzajów. Do największych regionów winiarskich we Włoszech zaliczają się: Toskania, Kalabria, Abruzja, Apulia, Sycylia, Sardynia, Piemont, Wenecja Euganejska.
Włochy położone są na południu Europy i cechują się klimatem śródziemnomorskim, a więc zimy są tu wyjątkowo łagodne i wilgotne, a lata - upalne i suche. Temperatury w miesiącach letnich osiągają ok. 30 stopni Celsjusza, natomiast w zimowych - około 13 stopni. Ilość rocznych opadów, w zależności od regionu, sięga od 300 do 500 mm/1 metr kwadratowy. Warunki takie są wręcz idealne do uprawy winorośli, a więc ich krzaczki rodzą obfite grona, których owoce są słodkie, soczyste i idealnie kwaskowate.
W tym kraju znajduje się ponad 350 rodzajów winorośli uznanych przez Włoskie Ministerstwo Rolnictwa i Leśnictwa, oraz ponad 400 odmian rdzennych. Jednak do najczęściej hodowanych odmian należą: Sangiovese, Catarratto Bianco, Trebbiano Toscano, Barbera, Merlot i Chardonnay.
Szczególnie polecamy Państwa uwadze Fontodi Chianti Classico - czerwoną cherry z silnymi aromatami wiśni, tabaki, skóry i przypraw.Wspaniałe włoskie wina gwarantują pełną smaku podróż do miejsc, w których zawsze świeci słońce. Odwiedź nasz sklep internetowy AporVino i zamów butelkę najlepszego włoskiego trunku, a będziesz zachwycony bogactwem smaku i głębią jego barwy.
pręgierz duże czerwone wino z fioletowymi refleksami. Aromaty przypominają dzikich jagód, takich jak jeżyny, jagody i przeplatają się z silnymi nutami czarnych kamieni, grafitu, humus, mokrej ziemi, sotobusque, tosty i truskawki dymu. Podniebienie jest mocny, poważny, mięsisty, z istotnymi taninami, które przygotuje Cię do życia ..
Nazwa PignaColusse wywodzi się od podobieństwa wiązki wybrednego stożka, Colusse zamiast tego jest katastralną nazwą winnicy. Autochtonous czerwony Friulano, fermentowany przez 2-3 tygodnie w drewnianych kadziach, a następnie dojrzewa w małych dębowych beczkach przez 24/30 miesięcy i wprowadzany do obrotu co najmniej 4 lata po zbiorach. Garnet czerwony...
Red cherry. Sour aromaty wiśni, tabaka, skóra i przypraw.
Kupaż odmian salamino, ancellotta, marani i maestri typowe włoskie odmiany i używane do opracowywania win lambruskos. Bardzo elegancki i łatwy do picia , idealny na każdą okazję.