Notatki smakowe:- Żółty kolor z ciemnozłotymi akcentami typowymi dla jego starości.
- Dobra intensywność aromatów orzechów i delikatnego drewna.
- Złożony nos z lekkimi nutami ziołowymi.
- W ustach jest dość wyważony i z akcentami elegancji, starzenia i "solera" wina jest zauważyć, koniec jest z dużą wytrwałością.
Praca i starzenie się:Wino z solery, które powstało tam od czasu założenia spółdzielni sześćdziesiąt lat temu. Niewielki procent jest pobierany z niego co roku i można powiedzieć, że istnieje niewielki odsetek tego starego wina z 60 lat temu. Średni wiek solery wynosi 30 lat.
Chodzi o odzyskanie bardzo ważnej tradycji w sektorze wina w Estremadurze, podobnie jak w przypadku wina solera. Zawsze były winnice w wioskach, które produkowały wino solera, a w wiosce byli ludzie, którzy brali solera. Ale z biegiem lat tradycja ta została utracona, a nawet zaczęła być utożsamiana z czymś staroświeckim, mocnym, nie nadającym się do aktualnego smaku. I w rzeczywistości wina z Jerez i Montilla-Moriles doznały gwałtownego spadku w ostatniej dekadzie z tych samych powodów.
Dane techniczne
- Typ Wina
-
Wina Białe
- Styl Wina
-
Białe - Owocowe
- Rodzaj Winogron
-
Montúa,
Montúa
- Rodzaj Starzenia
-
Crianza
- Zawartość Alkoholu
-
15.0%
- Temperatura Podawania
-
14
- Rocznik
-
2016
- Prezentacja
-
1 butelka
- Punkty AporVino
-
90
Do łączenia z
- Łączenie
-
Ryby,
Sery,
Wędliny,
Makarony,
Biała ryba,
Skorupiaki