Zdjęcie jest tylko orientacyjne i może pokazywać grafikę z innego rocznika.

Can Sumoi Xarel-lo 2023

15,80 €
bez podatku 13,06 €
  • 750 ml (Botella)

- +

Uwaga: Ostatnie Sztuki!!!(11)

Nowy produkt

  • Wszedł Śródziemnomorska Biała Natura wzrost 100% Garnatxa Xarel-lo.
  • Odmiana najlepiej reprezentująca Penedés , co najlepiej pokazuje nam nasze terroir, nieśmiałą odmianę z wieloma aromatycznymi niuansami, które z czasem zaskakują. Winifikacja bez interwencji, bez hodowli , daje nam najszczerszy wyraz różnorodności
  • Bardzo wyrazista biel z nutami Zioła śródziemnomorskie, akcenty dojrzałych owoców oraz intensywne i intensywne podniebienie dobrze zintegrowana kwasowość.

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 33 punktów lojalnościowych. Obecna zawartość koszyka wygeneruje 33 punktów , które mogą być wymienione na kupon rabatowy..

INNE PRODUKTY Z TEJ KATEGORII (26)

Inni klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

 

Więcej informacji na Wina wina białe Can Sumoi Xarel-lo 2023 - wina z penedes

NOTATKI CATA

  • Pogląd: Jasnożółty, jasny i czysty.
  • Nos: Nuty aromatycznych roślin śródziemnomorskich, aromatu anyżu, owoców i białych kwiatów.
  • Usta: Strukturalne, glicerynowe, świeże i z charakterystyczną goryczką.

OPRACOWANIE

Odmiana: Xarel-lo (100%).
Zbiór ręczny w przyczepach 2500 kg.
Tłoczenie niskociśnieniowe i fermentacja alkoholowa w stali nierdzewnej w temperaturze 18-20°C.
Maceracja przez 2 godziny.
Spontaniczna fermentacja malolaktyczna.

Can Sumoi Xarel·lo to białe wino produkowane na bazie Xarel·lo z winnic położonych na wysokości 550 metrów nad poziomem morza na glebach gliniasto-wapiennych, posadzonych w szkle.

Po ręcznym zbiorze winogrona są odszypułkowane i delikatnie ugniatane w obojętnej atmosferze. Fermentacja odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej, w kontrolowanej temperaturze 16°C, przy użyciu rodzimych drożdży z winnicy. Po zakończeniu fermentacji alkoholowej następuje spontaniczna fermentacja jabłkowo-mlekowa. Spoczywa na drobnym osadzie przez 3 miesiące z 2 tygodniowymi battonażami. Butelkowane jest bez stabilizacji, bez filtrowania i bez dodatku produktu enologicznego.


CIEKAWOSTKI

Kiedy w 2012 roku ukazały się one w wydawnictwie D.O. Cava postanowili poszukać najodpowiedniejszego miejsca do produkcji tego typu wina. W Czy Sumoi Znajdują właściwą lokalizację. Gospodarstwo o powierzchni 400 hektarów, położone na wysokości 600 metrów nad poziomem morza. Z 20 hektarami winnic z rodzimymi odmianami, Parellada, Sumoll i Xarel·lo, ten ostatni w procesie regeneracji. Na terenie posiadłości znajdują się także 3 XVIII-wieczne domy wiejskie i stara winiarnia.

Tutaj Pepe Raventós , enolog i hodowca winorośli, chce wytwarzać naturalne wina o pochodzeniu, uzyskując wierne odzwierciedlenie krainy, w której się rodzą, i jej krajobrazu. Aby to osiągnąć, działają biodynamicznie na całą posiadłość i produkują wina nawiązując do wiejskich tradycji i bez dodawania jakichkolwiek dodatków enologicznych.

Dane techniczne

Typ Wina
Wina Białe
Styl Wina
Białe - Owocowe
Rodzaj Winogron
Xarel·lo
Zawartość Alkoholu
12.5%
Temperatura Podawania
9
Rocznik
2023

Do łączenia z

Łączenie
Wędliny, Potrawy ryżowe., Skorupiaki

Ostatnio Oglądane

Menu

Kod QR

Ostatnio Oglądane

Porównaj 0