Place your order today before 5pm
and we'll ship it today.
(Except in case of a temporal lack of stock)
Wino to jeden z elementów, bez którego nie sposób zdefiniować Hiszpanii. Z hiszpańskich tradycji winiarskich wyrosła jedna z głównych gałęzi przemysłu w kraju. Duża część produkcji przeznaczona jest na eksport, w związku z czym hiszpańskie trunki są fundamentalne dla ekonomicznego rozwoju państwa. Wina Murcji objęte są trzema uznanymi kategoriam...
Wino to jeden z elementów, bez którego nie sposób zdefiniować Hiszpanii. Z hiszpańskich tradycji winiarskich wyrosła jedna z głównych gałęzi przemysłu w kraju. Duża część produkcji przeznaczona jest na eksport, w związku z czym hiszpańskie trunki są fundamentalne dla ekonomicznego rozwoju państwa. Wina Murcji objęte są trzema uznanymi kategoriami Denominación de Origen: Jumilla, Yecla i Bullas oraz dwoma oznaczeniami geograficznymi: el Campo de Cartagena i Abanilla. Sprawia to, że Murcja jest regionem o silnie zakorzenionych tradycjach winiarskich.
Apelacja D.O. Jumilla obejmuje sześć gmin w Albacete i jedną w Murcji. W Jumilli znajduje się także Komitet Regulacyjny dla tej apelacji, obejmującej ponad 47 000 hektarów ziem przeznaczonych na uprawy winorośli oraz ponad 45 zgłoszonych winiarni.
Aby stworzyć dobre wino potrzebne są surowce najlepszej jakości. Region zawdzięcza je glebom, idealnym do upraw winorośli – suchym i ubogim, o dużej zdolności do retencji wody, co w dużej mierze wspomaga cykl wegetacyjny. W winach Jumilli dominują grona monastrell, na których uprawy przeznaczone jest 80% winnic. Występują tam także białe grona merseguera, airén, pedro ximénez i czerwone garnacha, tintorera i sensible. Z tych odmian w powstają w Jumilli wina czerwone, różowe, białe, clarete i słodkie.
Jakość trunków nie zależy jednak wyłącznie od gleby lub uprawianych winogron. Decydujący wpływ na dobre zbiory ma także strefa klimatyczna. Panujący w Jumilli klimat zapewnia duże nasłonecznienie oraz łagodne temperatury, które mogą czasem osiągać skrajne wysokości, spowodowane położeniem pomiędzy Morzem Śródziemnym na wschodzie, a wyżyną La Manchy na zachodzie. Temperatury te zapewniają około 3000 godzin słońca rocznie i minimalne, nieregularne opady, około 300 litrów rocznie. Dominują okresy suszy, przede wszystkim podczas długich i gorących lat. Niemniej jednak, we wrześniu i październiku charakterystyczne są ulewne deszcze, niezbędne z punktu widzenia potrzeb rolnictwa. Średnia temperatura roczna to zwykle 16°C. Wspomniane skrajne temperatury obserwowalne są podczas mroźnych zim, gdy temperatura spada poniżej zera, powodując znaczące przymrozki oraz bardzo gorące lata, gdy temperatury przekraczają 40°C.
Chcesz spróbować win z Jumilli? By poznać ich niepowtarzalną jakość sprawdź szeroką ofertę dostępną w naszym sklepie internetowym AporVino. Przedstawiamy rzetelne informacje na temat każdego wina, jesteśmy do dyspozycji, chętnie pomożemy w wyborze odpowiednie butelki najlepiej dostosowanej do gustów konsumenta.
Niebieska etykieta Juana Gila to czerwone wino stężony , złożony i w tym samym czasie bardzo elegancko po przejściu przez staranną selekcję beczek. Wykonane z odmian Monastrell , Cabernet I Syrah z bardzo starych 70-letnich winnic i ubogich gleb, co przekłada się na wysokiej jakości winogrona z duża koncentracja smaków. Jeden z szczyt wina z DO...
żwiry jest to wino z bardzo śródziemnomorski styl, uważany za Rodan Morza Śródziemnego Nagrodzony z 98 Parkera (2020) i 94 Penin. Zrównoważony , potężny I elegancki to się wyróżnia jego mineralny dotyk wiernym odzwierciedleniem gospodarstwa, z którego pochodzi.
Dom zamkowy Pie Franco Jest to najbardziej charakterystyczne wino tej winnicy i całego regionu Jumilla. Jedyne wino z Jumilli, któremu udało się dotrzeć do 100 Parkera. Złożona, śródziemnomorska czerwień o kontrolowanej mocy i przyjemnym połączeniu balsamicznej świeżości i pikantnych akcentów.