Uwagi do degustacji:
- Kolor wiśnia wiśniowa, bardzo przykryta.
- Intensywny i złożony aromat, bogaty w dymne i pikantne niuanse, na tle dojrzałych owoców czerwonych.
- O zrównoważonej strukturze tanicy, w ustach jest gęsta, mięsista i wyjątkowo długie wykończenie, w której pojawiają się prażone nutki.
Opracowanie i starzenie się:
Wykonane z 70% winogron Tempranillo, 30% Cabernet Sauvignon de Vinedos zlokalizowanych na wysokości od 550 do 600 metrów nad poziomem morza. Muszki fermentowano oddzielnie w temperaturze 26 ° C w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Po fermentacji malolaktycznej wino pozostawało w francuskich beczkach dębowych dla Cabernet Sauvignon i amerykańskich dla Tempranillo przez 9 miesięcy i zostały ukarane w pojemniku ze stali nierdzewnej aż do butelki.
Ciekawostki: Enate, założona w 1991 roku, jest jednym z referencyjnych winnic Somontano. Posiada dwa podstawowe filary, jakość win i powiązanie ze sztuką na wszystkich etykietach.
Zezwolenia: Zbiory 2013 ORO Mundus Vini, Niemcy. Zbiory 2013 Opcje ORO Mondiales des Vins, Kanada. Harvest 2012 ORO Sakura Wine Award, Japonia. Zbiory 2012 SILVER Monde Selection, Belgia. Vintage 2012 SILVER Concours Mondial, Bruxelles. Zbiory 2010 ORO Mundus Vini, Niemcy.
Dane techniczne
- Typ Wina
-
Wina Czerwone
- Styl Wina
-
Czerwone - Lekko Pikantne
- Rodzaj Winogron
-
Tempranillo,
Cabernet Sauvignon
- Rodzaj Starzenia
-
Crianza
- Zawartość Alkoholu
-
15.0%
- Temperatura Podawania
-
16
- Rocznik
-
2018
- Prezentacja
-
1 butelka
Do łączenia z
- Łączenie
-
Wędliny,
Kaczka,
Grzyby,
Kuchnia regionalna,
Pasztety lub Foie Gras,
Sery,
Do wszelkiego rodzaju mięs