Uwagi CATA:
- Jest to wino o eleganckiej topazowej barwie.
- Subtelny i delikatny aromat, z nutą migdałów charakterystyczną dla odmiany Palomino i drożdży, będący efektem czasu przebywania pod „kwiatową zasłoną”.
- W ustach przyjemne o zrównoważonej kwasowości, z długim posmakiem, w którym powracają nuty suszonych owoców i winnego drewna.
Przygotowanie i dojrzewanie: Gdy tylko winogrona Palomino dotrą do winnicy, są delikatnie wyciskane. Moszcz uzyskany z tego pierwszego tłoczenia nazywany jest moszczem żółtkowym i uważany jest za najbardziej elegancki i delikatny. Po fermentacji, klasyfikacji i wzmocnieniu na poziomie 15,5% wino trafia do Tio Pepe solera, gdzie spędzi ponad 4 lata w beczkach z amerykańskiego dębu w tradycyjnym systemie Soleras. Podczas tego procesu wino ulega biologicznemu starzeniu pod warstwą drożdży zwaną „velo flor”. Po tych czterech latach flora zaczyna blaknąć, a wino trafia do solery Viña AB, gdzie dojrzewa w kontakcie z powietrzem i zaczyna się utleniać. W sumie Viña AB spędzi w bagażniku średnio 12 lat.
Dane techniczne
- Typ Wina
-
Wzmocnione
- Styl Wina
-
Białe - Intensywne i Kremowe
- Rodzaj Winogron
-
Palomino
- Rodzaj Starzenia
-
Con crianza
- Zawartość Alkoholu
-
16.5%
- Temperatura Podawania
-
14,
12
- Rocznik
-
N/A
- Prezentacja
-
1 butelka
- Organiczne
-
Uprawa Organiczna
- Punkty AporVino
-
93
Do łączenia z
- Łączenie
-
Wędliny,
Makarony,
Mięso białe,
Sery,
Przystawki,
Skorupiaki,
Przekąski i przystawki.,
Ryby,
Sałatki