Nowy produkt
NOTATKI DEGUSTACYJNE
ELABORATION
D.O. Saint-Émilion Grand Cru
Wykonane w 70% z Merlota i w 30% z Cabernet.
Zbierane ręcznie w małych skrzynkach.
Optyczne tabele doboru.
Delikatna winifikacja w niskich temperaturach w kadziach o kontrolowanej temperaturze, z trzytygodniowym okresem z umiarkowanym pompowaniem.
14 miesięcy leżakowania w nowych beczkach z francuskiego dębu.
CIEKAWOSTKI
Od 2010 roku Silvio Denz i duński winiarz Peter Sisseck (producent Pingus de Ribera del Duero) wspólnie kierują losami Château ROCHEYRON, zabytkowej posiadłości położonej na płaskowyżu wielkich win Saint-Émilion. Obaj panowie łączą swoje know-how, aby te 8,45 hektarów winnic co roku pokazywało swój pełny potencjał. Od 2014 r. zajmuje się biodynamiczną uprawą winorośli, a trzy lata później zakład przestawia się na konwersję biodywiny i z powodzeniem uzyskuje certyfikat rolnictwa ekologicznego zbiorów w 2020 r. W Rocheyron duet i jego zespół ściśle współpracują z winnicami, aby zapewnić coraz dokładniejszą interpretację tego terroir.