Nowy produkt
WICHTIG:
Verkauf an den Vorverkauf oder Primeur, dank dem Sie den Wein etwa ein Jahr, bevor er den Keller verlässt, kaufen können und so einen viel niedrigeren Preis erzielen, als er auf dem Markt haben wird. Voraussichtliches Datum der Freigabe für den Markt: Listopad - grudzień 2025 r.
NOTATKI DEGUSTACYJNE
OPRACOWANIE
Odmiany: 96,4% Tinto Fino, 3,6% Albillo.
10% całych pęczków jest miażdżonych, a 90% odszypułkowanych.
Spontaniczna fermentacja alkoholowa w drewnianych zbiornikach o pojemności do 3000 litrów.
Maceracje trwające średnio 12 dni z mini pompowaniem O2 dziennie.
Leżakowane przez 20 miesięcy w beczkach po burgundzku (228 l) w 54,5% nowych (Francois frères) i 45,5% z win 2 i 3 (Francois Frères, Chassin, Dargaud).
CIEKAWOSTKI
Pola z pnączami sprzed filoksery zostały odkryte przez Bertranda Sourdaisa, kiedy przybył w 1999 roku na ziemie Sorii.
Klimat tworzy szczególny mikrokosmos i miesza się z cechami gliniastej, porowatej gleby, z wapiennymi mieszankami i piaskami Douro, których istotę Bertrand Sourdais zna głęboko, dzięki doświadczeniu zgromadzonemu podczas licznych zbiorów.