Place your order today before 5pm
and we'll ship it today.
(Except in case of a temporal lack of stock)
Wina z apelacji Jerez stanowią jedne z najstarszych spośród trunków hiszpańskim i są produkowane w miejscowościach zlokalizowanych w Andaluzji, w okolicach miast: Jerez de la Frontera, El puerto de Santa María i Sanlúcar de Barrameda oraz w rejonie ujścia rzeki Guadalquivir. Produkowane są również w winnicach zlokalizowanych w takich miejscowośc...
Wina z apelacji Jerez stanowią jedne z najstarszych spośród trunków hiszpańskim i są produkowane w miejscowościach zlokalizowanych w Andaluzji, w okolicach miast: Jerez de la Frontera, El puerto de Santa María i Sanlúcar de Barrameda oraz w rejonie ujścia rzeki Guadalquivir. Produkowane są również w winnicach zlokalizowanych w takich miejscowościach jak: Chiclana de la Frontera, Chipiona, Rota, Puerto Real, Trebujena i Lebrija (z których ta ostatnia przynależy do prowincji Sewilla). Powyższa grupa należy do regionu nazywanego jako "Marco de Jerez" i w tym regionie produkuje się wina głównie z gron pochodzących ze szczepów winorośli Palomino, Pedro Ximénez i Moscatel. W AporVino zapewniamy bogatą kolekcję dokładnie wyselekcjonowanych alkoholi z regionu Jerez. Do wyboru butelki wina z najwyższych półek, jak i te dostępne dla przeciętnego Klienta. Doskonałe w smaku, o intensywnym owocowym aromacie i oryginalnej recepturze. Wino Jerez to idealnie sprawdzi się jako prezent na uroczyste i mniej kameralne okazje oraz jako dodatek do potraw.
Klimat na tym obszarze ma wyraźne cechy śródziemnomorskie, ale wyczuwalny jest również wpływ Oceanu Atlantyckiego. Średnia roczna temperatura powietrza wynosi około 17,5 ° C. Obszar ten jest intensywnie nasłoneczniony w ciągu całego roku, tj. przez około 300 dni. Skutki działania wiatrów wschodnich oraz płynącą wraz z nimi, jak również z wiatrem zachodnim suchość jest neutralizowana w zderzeniu z morską i wilgotną bryzą docierającą aż do winnic. Kultywowana przez pokolenia tradycja winiarska w Jerez jest bardzo długa i stara. Niewiele hiszpańskich regionów winiarskich może poszczycić się tyloma, specjalnie dedykowanymi bodegami o tak dużej różnorodności architektonicznej.
Poniżej przedstawiamy Państwu kilka z nich, czynnych i ważnych - z punktu widzenia ich różnorodności:
Bodega, czyli piwnica Jerez - położone są w pobliżu morza lub na niewielkich wzniesieniach, bowiem mają one za zadanie zatrzymać i przechwycić wędrującą od strony linii brzegowej – bryzę morską. Północno-zachodnie lub północno – wschodnie stanowiska tych winorośli utrudnia i uniemożliwia bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Bodegi w tym regionie, to zazwyczaj wysokie budynki wyposażone w okna panoramiczne z żaluzjami zainstalowanymi w ich górnych częściach, które umożliwiają odpowiednią wentylację zapobiegając jednocześnie przenikaniu promieni słonecznych.
Te niewielkie budynki mają dość ograniczoną powierzchnię i miejsce przeznaczone do przechowywania leżakowanego wina Jerez. Konstrukcja dachów tych budynków obejmuje jedynie pojedyncze, krótkie belki na które położona jest dachówka z płytek arabskich. Tego rodzaju pomieszczenia budowane w technologii mauretańskiej są idealnym miejscem pod bodegi produkujące czerwona wina o słodkawym smaku, wzmocnione moszczem gronowym lub karmelizowane.
Historia powstania tych winnic sięga aż do XVIII wieku. Bodegi te służą wyłącznie do przechowywania leżakowanych beczek z dębu amerykańskiego i charakteryzują się układem architektonicznym wzorowanym na architekturze bazylikowej z nawami, przedzielonymi filarami i zakończonymi w części górnej - motywami roślinnymi. Tak projektowane budynki stanowiły odpowiedź na zapotrzebowanie budowania szerokich obiektów, które miały stać się zakładami produkcyjnymi win typu Fino i Manzanilla, zważywszy na to, że starzenie się wina w systemie "la Flor" winno przebiegać w przestronnych, odpowiednio klimatyzowanych budynkach o dużej przestrzeni i powierzchni, a także wyposażonych we właściwą izolację termiczną.
“Zachrystie” czyli pomieszczenia dodatkowe, które występują w niektórych bodegach znajdujących się na terenie regionu Marco de Jerez. To właśnie w tych pomieszczeniach przechowywane jest najlepsze wino z tej apelacji przeznaczone do wypicia lub rozdania rodzinie, krewnym lub znajomym cieszące się najwyższym zaufaniem zarówno klientów, jak i turystów zwiedzających winnice Jerez.
Po ogólnym zaprezentowaniu Państwu stylów architektonicznych winiarni Jeréz, chcielibyśmy przedstawić całą gamę różnych rodzajów win produkowanych w tym regionie. Najbardziej znane zostały podzielone, w zależności od dodanego do nich moszczu i procesu wytwarzania i starzenia, na 3 główne kategorie:
Typu generoso - ten rodzaj wina jest otrzymywany w wyniku całkowitej fermentacji alkoholu ze świeżych odmian gron Palomino.
Wina Finos de Jerez - delikatne wino wytrawne o bardzo intensywnym aromacie i jasno złocistym kolorze. Do jego produkcji używa się gron odmiany Palomino.
Amontillado - wino wytwarzane dzięki naturalnym procesom biologicznym i oksydacji. W jego bukiecie jest najczęściej wyczuwalna nuta migdałowa lub orzecha włoskiego czy laskowego.
Oloroso - bardzo ciemne, o intensywnym smaku, z charakterem i osobowością. To niewątpliwie pyszne wino o przyjemnym dla podniebienia i wyczuwalnym bogactwie smaków.
Palo Cortado - to typ wina Jerez Sherry z pogranicza klasycznych wyrobów: Fino, Manzanilla lub Amontillado, które wykazują tendencję do całkowitego utlenienia tuż po utracie kożucha będąc jeszcze w beczce. Wina Palo Cortado mają zapach zbliżony do amontillado oraz smaku młodego oloroso.
Wina te są otrzymywane z mieszanki win typu generoso, tzn. z mieszanki szczepu winorośli Palomino z winami słodkimi typu Moscatel i Pedro Ximénez. Pale Cream - świeże i lekkie, o wiele bardziej soczysty w smaku niż wina typu generoso. Medium - o kolorze bursztynowym i likierowym aromacie. Cream - otrzymany z połączenia oloroso. Słodkie i sycące.
Niepowtarzalne bo produkowane tradycyjną metodą "soleo", Zawierają wysokie stężenie azonu wydobywającego się z migdałowego bukietu. Wywodzą się z połączenia win wyprodukowanych ze szczepu Palomino i słodkich win Moscatel i Pedro Xim, bez dodatku cukru i o genialnym i intensywnym smaku figi i miodu. Pedro Ximéne - świeże i lekkie, słodkie z wyraźną nutą rodzynkową. Moscatel - bardzo słodkie. Dla prawdziwych koneserów odmiany win Moscatel.
Cieszące się światową sławą wina Jerez są dostępne w ofercie naszego sklepu z AporVino. Istnieje możliwość złożenia zamówienia i skorzystania z ekspresowej dostawy trunku z dostawą w ciągu 24 godzin. Zachęcamy do sprawdzenia naszej pełnej oferty!
Rey Fernando de Castilla, Bodegas
A czysta w porządku , butelkowany w stanie nieprzetworzonym, dzięki czemu zachowuje cząsteczki welonu kwiatowego i utrzymuje mocny aromat drożdży z welonu Wykonane głównie z Palomino Fino, utrzymywał się na poziomie średnio 15% tradycyjnego system criaderas i soleras . Rzecz najbliższa piciu dobrze, prosto z buta. Produkt bardzo ekskluzywne i...
Rey Fernando de Castilla, Bodegas
Cream Classic to wzmocnione wino z Jerez (Jerez-Xérès-Sherry) należące do serii Classic Fernando de Castilla. Wykonane głównie z Palomino Fino w tradycyjnym systemie criaderas i soleras. Starzeje się od 8 lat. Ciepłe , aromatyczne i lekko słodkie wino, które urzeknie Twoje podniebienie.
Rey Fernando de Castilla, Bodegas
Ciemny mahoń, z głębokim aromatem spokoju.
Rey Fernando de Castilla, Bodegas
Dobry antyk to jest wino wytrawne wykonane z tradycyjny system criaderas i soleras w butach Dąb amerykański. Ma średnia wieku 9 lat . ON Kieruje się drugi raz, aż osiągnie 17 stopni. Świetna stara grzywna z duża objętość w ustach ze względu na długą hodowlę.
Cruz Vieja Amontillado en Rama to wzmocnione wino sherry produkowane przez Bodegas Faustino González w tradycyjny sposób. Wykonane z Palomino Fino z wyjątkowej winnicy o powierzchni 7 ha w ramach płatności Montealegre. Elegancki i wytrwały. Złożony z subtelnymi nutami drzewnymi.
Cruz Vieja Oloroso en Rama to wino Oloroso sherry produkowane w tradycyjny sposób przez Bodegas Faustino González. Wykonane z Palomino Fino z wyjątkowej winnicy o powierzchni 7 ha na zlecenie Montealegre. Pełny i intensywny. Mocne i wszechstronne wino , które Cię zaskoczy.
Leonor Palo Cortado , wino "buntownik" z Jereza. To jest wzmocnione wino To W nosie przypomina Amontillado, a na podniebieniu Oloroso. Wychowany średnio 12 lat w beczkach z amerykańskiego dębu śledząc system criaderas i solera. Zawiera elegancja Fino i okrągłość Oloroso.
Obispo Gascon Jest to jedno z najbardziej wyjątkowych win w regionie D.O. Jerez- Xèrés - Sherry. Stuletnie soleras dostarczają gamie sherry z wyjątkowa starość On. Najbardziej wymagające podniebienia zgadzają się: subtelność w najczystszej postaci. 95 Zwrotnica Przewodnik Peñin hodowla 15 lat z systemem Criaderas i...
Brandy Doskonały wykonane w procesie wyjątkowy i system tradycyjny . Kolor mahoń z odcieniami starego złota. aromaty drewno szlachta , Dąb Y pachnący . Przyjemny oleistość, z połowa Struktura , Kontakt ciepły i równowaga gorycz . z winogron palomino .
Rey Fernando de Castilla, Bodegas
Wszedł naturalny słodki z winogron Q Edro Ximénez wcześniej słonecznie. Starzenie się oksydacyjne i 30 lat starzenie się według tradycyjnego systemu soleras i criaderas. Bardzo słodki i kremowy o aksamitnym i jedwabistym podniebieniu z nutami suszonych owoców.
Rey Fernando de Castilla, Bodegas
Antyk Oloroso To wino hojne Jerez (Jerez-Xérès-Sherry) odmiany 100% Palomino Przyszedł z starzenie się oksydacyjne który jest wytwarzany przy użyciu tradycyjnego systemu criaderas i soleras w beczkach z amerykańskiego dębu i ma średnia wieku 20 lat. To złożony zapach , z aromatami pochodzącymi ze starzenia oksydacyjnego, takimi...
Rey Fernando de Castilla, Bodegas
Przychodzi wino dobrego antyku ( najstarsze dobre wino w winnicy ) i karmi amontillado solera. Po starzenie się biologiczne powyżej 5 lat Wino wzmacniane jest w temperaturze 19 stopni. Różnorodność 100% Palomino. Starzenie się oksydacyjne w tradycyjnym systemie soleras i criaderas, docierając do 20 letni.