Place your order today before 5pm
and we'll ship it today.
(Except in case of a temporal lack of stock)
Wina z apelacji Jerez stanowią jedne z najstarszych spośród trunków hiszpańskim i są produkowane w miejscowościach zlokalizowanych w Andaluzji, w okolicach miast: Jerez de la Frontera, El puerto de Santa María i Sanlúcar de Barrameda oraz w rejonie ujścia rzeki Guadalquivir. Produkowane są również w winnicach zlokalizowanych w takich miejscowośc...
Wina z apelacji Jerez stanowią jedne z najstarszych spośród trunków hiszpańskim i są produkowane w miejscowościach zlokalizowanych w Andaluzji, w okolicach miast: Jerez de la Frontera, El puerto de Santa María i Sanlúcar de Barrameda oraz w rejonie ujścia rzeki Guadalquivir. Produkowane są również w winnicach zlokalizowanych w takich miejscowościach jak: Chiclana de la Frontera, Chipiona, Rota, Puerto Real, Trebujena i Lebrija (z których ta ostatnia przynależy do prowincji Sewilla). Powyższa grupa należy do regionu nazywanego jako "Marco de Jerez" i w tym regionie produkuje się wina głównie z gron pochodzących ze szczepów winorośli Palomino, Pedro Ximénez i Moscatel. W AporVino zapewniamy bogatą kolekcję dokładnie wyselekcjonowanych alkoholi z regionu Jerez. Do wyboru butelki wina z najwyższych półek, jak i te dostępne dla przeciętnego Klienta. Doskonałe w smaku, o intensywnym owocowym aromacie i oryginalnej recepturze. Wino Jerez to idealnie sprawdzi się jako prezent na uroczyste i mniej kameralne okazje oraz jako dodatek do potraw.
Klimat na tym obszarze ma wyraźne cechy śródziemnomorskie, ale wyczuwalny jest również wpływ Oceanu Atlantyckiego. Średnia roczna temperatura powietrza wynosi około 17,5 ° C. Obszar ten jest intensywnie nasłoneczniony w ciągu całego roku, tj. przez około 300 dni. Skutki działania wiatrów wschodnich oraz płynącą wraz z nimi, jak również z wiatrem zachodnim suchość jest neutralizowana w zderzeniu z morską i wilgotną bryzą docierającą aż do winnic. Kultywowana przez pokolenia tradycja winiarska w Jerez jest bardzo długa i stara. Niewiele hiszpańskich regionów winiarskich może poszczycić się tyloma, specjalnie dedykowanymi bodegami o tak dużej różnorodności architektonicznej.
Poniżej przedstawiamy Państwu kilka z nich, czynnych i ważnych - z punktu widzenia ich różnorodności:
Bodega, czyli piwnica Jerez - położone są w pobliżu morza lub na niewielkich wzniesieniach, bowiem mają one za zadanie zatrzymać i przechwycić wędrującą od strony linii brzegowej – bryzę morską. Północno-zachodnie lub północno – wschodnie stanowiska tych winorośli utrudnia i uniemożliwia bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Bodegi w tym regionie, to zazwyczaj wysokie budynki wyposażone w okna panoramiczne z żaluzjami zainstalowanymi w ich górnych częściach, które umożliwiają odpowiednią wentylację zapobiegając jednocześnie przenikaniu promieni słonecznych.
Te niewielkie budynki mają dość ograniczoną powierzchnię i miejsce przeznaczone do przechowywania leżakowanego wina Jerez. Konstrukcja dachów tych budynków obejmuje jedynie pojedyncze, krótkie belki na które położona jest dachówka z płytek arabskich. Tego rodzaju pomieszczenia budowane w technologii mauretańskiej są idealnym miejscem pod bodegi produkujące czerwona wina o słodkawym smaku, wzmocnione moszczem gronowym lub karmelizowane.
Historia powstania tych winnic sięga aż do XVIII wieku. Bodegi te służą wyłącznie do przechowywania leżakowanych beczek z dębu amerykańskiego i charakteryzują się układem architektonicznym wzorowanym na architekturze bazylikowej z nawami, przedzielonymi filarami i zakończonymi w części górnej - motywami roślinnymi. Tak projektowane budynki stanowiły odpowiedź na zapotrzebowanie budowania szerokich obiektów, które miały stać się zakładami produkcyjnymi win typu Fino i Manzanilla, zważywszy na to, że starzenie się wina w systemie "la Flor" winno przebiegać w przestronnych, odpowiednio klimatyzowanych budynkach o dużej przestrzeni i powierzchni, a także wyposażonych we właściwą izolację termiczną.
“Zachrystie” czyli pomieszczenia dodatkowe, które występują w niektórych bodegach znajdujących się na terenie regionu Marco de Jerez. To właśnie w tych pomieszczeniach przechowywane jest najlepsze wino z tej apelacji przeznaczone do wypicia lub rozdania rodzinie, krewnym lub znajomym cieszące się najwyższym zaufaniem zarówno klientów, jak i turystów zwiedzających winnice Jerez.
Po ogólnym zaprezentowaniu Państwu stylów architektonicznych winiarni Jeréz, chcielibyśmy przedstawić całą gamę różnych rodzajów win produkowanych w tym regionie. Najbardziej znane zostały podzielone, w zależności od dodanego do nich moszczu i procesu wytwarzania i starzenia, na 3 główne kategorie:
Typu generoso - ten rodzaj wina jest otrzymywany w wyniku całkowitej fermentacji alkoholu ze świeżych odmian gron Palomino.
Wina Finos de Jerez - delikatne wino wytrawne o bardzo intensywnym aromacie i jasno złocistym kolorze. Do jego produkcji używa się gron odmiany Palomino.
Amontillado - wino wytwarzane dzięki naturalnym procesom biologicznym i oksydacji. W jego bukiecie jest najczęściej wyczuwalna nuta migdałowa lub orzecha włoskiego czy laskowego.
Oloroso - bardzo ciemne, o intensywnym smaku, z charakterem i osobowością. To niewątpliwie pyszne wino o przyjemnym dla podniebienia i wyczuwalnym bogactwie smaków.
Palo Cortado - to typ wina Jerez Sherry z pogranicza klasycznych wyrobów: Fino, Manzanilla lub Amontillado, które wykazują tendencję do całkowitego utlenienia tuż po utracie kożucha będąc jeszcze w beczce. Wina Palo Cortado mają zapach zbliżony do amontillado oraz smaku młodego oloroso.
Wina te są otrzymywane z mieszanki win typu generoso, tzn. z mieszanki szczepu winorośli Palomino z winami słodkimi typu Moscatel i Pedro Ximénez. Pale Cream - świeże i lekkie, o wiele bardziej soczysty w smaku niż wina typu generoso. Medium - o kolorze bursztynowym i likierowym aromacie. Cream - otrzymany z połączenia oloroso. Słodkie i sycące.
Niepowtarzalne bo produkowane tradycyjną metodą "soleo", Zawierają wysokie stężenie azonu wydobywającego się z migdałowego bukietu. Wywodzą się z połączenia win wyprodukowanych ze szczepu Palomino i słodkich win Moscatel i Pedro Xim, bez dodatku cukru i o genialnym i intensywnym smaku figi i miodu. Pedro Ximéne - świeże i lekkie, słodkie z wyraźną nutą rodzynkową. Moscatel - bardzo słodkie. Dla prawdziwych koneserów odmiany win Moscatel.
Cieszące się światową sławą wina Jerez są dostępne w ofercie naszego sklepu z AporVino. Istnieje możliwość złożenia zamówienia i skorzystania z ekspresowej dostawy trunku z dostawą w ciągu 24 godzin. Zachęcamy do sprawdzenia naszej pełnej oferty!
Alfonso Oloroso Seco jest produkowany przez Bodegas Gonzalez Byass, położony w miejscowości Jerez de la Frontera (Kadyks). Wykonane z systemem soleras i criaderas typowe dla Jerez. Potężny , z aromatami suszone i prażone owoce . strukturalne i suche w ustach.
Idealny do deserów i słodyczy. Gonzalez Byass Nectar Pedro Ximenez przyszedł słodki, aksamitny i niepewny. 100% winogrono Pedro Ximenez
Solear jako jedyny oferuje nam cztery torby , każdy ze swoimi niuansami i cechami organoleptycznymi, zbiegającymi się z początkiem każdego sezonu: wiosna , lato, jesień i zima. Wykonane w systemie Criaderas i Soleras, z Hodowla 6-letnia. Są wybrani 15 butów, aby wydobyć tylko 1500 litrów w każdym worku. Idealne połączenie pomiędzy okrągłość i subtelność.
Rey Fernando de Castilla, Bodegas
Fino Classic to wytrawne wino wytwarzane tradycyjnym systemem criaderas i soleras w beczkach z amerykańskiego dębu . Klasyczne wino sherry , które urzeknie Twoje podniebienie. Nagrodzony 93 punktami Peñína i złotym medalem na Sommelier Wine Awards. Intensywny i miękki, przyjemny i lekki w ustach.
Wykonane z Oloroso skazane z odrobiną Pedro Ximenez wieku w amerykańskich dębowych beczkach. ,
" „Elegancja w szklance”. Winnica AB to jest Amontillado Cienki . Poznaj dwa rodzaje rodzicielstwa, biologicznym i oksydacyjnym , z minimum 12 lat z dębu amerykańskiego, zgodnie z tradycyjnym systemem criaderas i solera. Jest to wino z ok elegancki kolor topazu. Subtelny i delikatny aromat , z migdałowe wspomnienia charakterystyczna dla...
Rey Fernando de Castilla, Bodegas
A czysta w porządku , butelkowany w stanie nieprzetworzonym, dzięki czemu zachowuje cząsteczki welonu kwiatowego i utrzymuje mocny aromat drożdży z welonu Wykonane głównie z Palomino Fino, utrzymywał się na poziomie średnio 15% tradycyjnego system criaderas i soleras . Rzecz najbliższa piciu dobrze, prosto z buta. Produkt bardzo ekskluzywne i...
Jerez wytwarzane z winogron Palomino, jest wynikiem wielu lat starzenia oksydacyjnego bez "kwiatu". ,
Amontillado Príncipe to wino sherry produkowane przez Bodegas Barbadillo. Wykonane z Palomino Fino z naszych własnych winnic zlokalizowanych w Gibalbín i Santa Lucía. Klasyczne starzenie przez 12 miesięcy przy użyciu systemu criaderas i soleras, a także starzenie oksydacyjne. 94 punkty Peñína za wyważone amontillado o świetnej strukturze.
kolor mahoń, stare złoto, jasny, żywy i przyjemny. Nos jest okrągła, głębokie, klasyczne odcienie do orzechów starych dębowych pachnące.
Rey Fernando de Castilla, Bodegas
Przyszedł z hodowla organiczna pod zasłoną kwiatów że w A Drugi etap przechodzi starzenie oksydacyjne. Różnorodność 100% Palomino. Dokonuje się to poprzez tradycyjny system criaderas i soleras w butach z amerykańskiego dębu i t ma średni wiek 7 lat. Delikatne, otulające i jedwabiste, z suchym i korpulentnym podniebieniem.
Rey Fernando de Castilla, Bodegas
Oloroso Classic to wzmocnione wino sherry (Jerez-Xérès-Sherry) należące do serii Classic Fernando de Castilla. Wykonane w 100% z Palomino przy użyciu systemu criaderas i soleras. Starzenie oksydacyjne. Atrakcyjne, gładkie i mocne wino, idealne na każdą chwilę.