Place your order today before 5pm
and we'll ship it today.
(Except in case of a temporal lack of stock)
Hiszpański przemysł winiarski, w dużej mierze determinowany jest przez położenie geograficzne Hiszpanii, jej korzystną dla uprawy winorośli pogodę, świetne warunki wodne i orograficzne. Wszystkie te czynniki pozwalają na uprawę zdrowych, produktywnych i smacznych winogron. Bardzo podobne warunki reprezentuje kraj sąsiadujący z Hiszpanią - Portug...
Hiszpański przemysł winiarski, w dużej mierze determinowany jest przez położenie geograficzne Hiszpanii, jej korzystną dla uprawy winorośli pogodę, świetne warunki wodne i orograficzne. Wszystkie te czynniki pozwalają na uprawę zdrowych, produktywnych i smacznych winogron. Bardzo podobne warunki reprezentuje kraj sąsiadujący z Hiszpanią - Portugalia. Także tutaj tradycja uprawy krzewów winnych jest bardzo silnie zakorzeniona w kulturze, a pasja i znawstwo, z jakimi są hodowane i preparowane winorośle, skutkuje wysokim miejscem Portugalii w rankingach najlepszych producentów wina.
Wina w Portugalii produkowane są obrębie 11 regionów winiarskich, a wszystkie one zapewniają doskonałe warunki do uprawy winorośli: Minho, Tras-os-Montes, Douro / Porto, Borders, Lizbona Dolina, Półwysep de Setúbal, Alentejo, Algarve, Madera i Azory. Trunki produkowane w regionie Douro/Porto - to one właśnie wprowadziły Portugalię na szczyt rankingów producentów wina w Europie.
Ze względu na duże zróżnicowanie gleb i klimatu, możemy w kraju tym znaleźć nawet 500 rodzimych odmian winogron. Najczęściej używane są białe odmiany gron: las Albarino. Arinto, Loureiro Roupeiro i Maria. Z odmian czerwonych dużą popularnością cieszą się Baga, Castelao Frances Ramisco, Tinta Roriz i Touriga Nacional.
Spośród portugalskich regionów winiarskich szczególnie warte wyróżnienia są dwa: Alentejo i Porto, i to właśnie ich produkty gorąco polecamy Państwa uwadze.
W regionie Alentejo kryje się winnica Adega Familiar Eladio Pineiro. To tradycyjna winiarnia, która produkuje doskonałe czerwone wino Alibi z odmian Aragones, Alicante Brouschet i Cabernet Sauvignon. Poddawane starzeniu przez 36 miesięcy w nowych beczkach, później dojrzewające w zbiornikach ze stali nierdzewnej przez okres 48 miesięcy. Proces starzenia kończy się 6 miesięcy po zabutelkowaniu, i wtedy dopiero wino zostaje dopuszczone do obrotu. Adega Familiar Eladio Pineiro koncentruje się na produkcji ekologicznej, opartej na zasadach biodynamiki. Jej uprawy prowadzone są w ziemi z łupków - to słabe gleby, które jednak okazują się bardzo korzystne dla hodowli winogrona.
W regionie Porto Origin Nominał możemy odnaleźć natomiast Bodegas Quinta do Noval, i jej doskonale znane na całym świecie wina Porto. Wśród Quinta do Noval warto wymienić wzmacniane wino Tawny, leżakujące przez 40, 20 i 10 lat. Są one produkowane w oparciu o wybraną mieszankę szczepów Tempranillo, Trincadeira, Touriga Franca, Tinta Roriz, Touriga Nacional i innych rodzimych odmian. Tak powstają trunki o intensywnych kolorach bursztynu i złota, bardzo owocowych nutach zapachowych i skoncentrowanym, mocnym smaku, wyważone i gładkie.
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą portugalskich win w naszym sklepie internetowym Aporvino. Sprawdź różnorodność win z Portugalii, a jeśli nie potrafisz się zdecydować na zakup konkretnego - skontaktuj się z nami. Pomożemy i doradzimy w wyborze najlepszej butelki!
Compañía de Vinos del Atlantico
Wyprodukowane przez Alvaro Castro z Quinta da Pellada , jednego z legendarnych producentów tego śródlądowego regionu Portugalii. Czerwone wino DOK. Dao z odmianami z okolicy takimi jak: Touriga Nacional, Jaen, Tinta Roriz i Alfrocheiro . Wino bardzo dobrze reprezentujące wina regionu, świeże, długie, smaczne i łatwe do picia....
Duas Quintas Red to wino Douro z Quinta de Ervamoira i Quintas Bons Ares. Wykonane z tradycyjnych odmian , które wyrażają charakter i potencjał tego regionu. Żywa i uwodzicielska, słodycz i świeżość mieszanki owoców harmonijnie pozostawia długi, świeży i urzekający finisz.
Select Reserve Port to wzmocnione wino produkowane przez Taylor's. Przyrządzane z czerwonych win z obszarów Baixo Corgo i Cima Corgo, położonych w Valle del Douro. Wina dojrzewają w dębowych beczkach przez 3 lata. Intensywny, mocny i aromatyczny. Wyróżnia się jędrne, owocowe aromaty. Długie i eleganckie wykończenie.
Duas Quintas Blanco to wino Douro z Quinta de Ervamoira i Quintas Bons Ares. Wykonane z odmian Rabigato, Viosinho, Arinto i Códega. Świeże i wyraziste wino, o równowadze i strukturze, która urzeknie Twoje podniebienie.
Duas Quintas Blanco to wino Douro z Quinta de Ervamoira i Quintas Bons Ares. Wykonane z odmian Rabigato, Viosinho, Arinto i Códega. Świeże i wyraziste wino, o równowadze i strukturze, która urzeknie Twoje podniebienie.
Złoty kolor karmelowy o intensywnym kwiatowym aromacie.
Jest elegancka, delikatna, bardzo świeże, o kolorze bursztynowym i aromatami owoców i kwiatów Douro.
Duas Quintas Red to wino Douro z Quinta de Ervamoira i Quintas Bons Ares. Wykonane z tradycyjnych odmian , które wyrażają charakter i potencjał tego regionu. Żywa i uwodzicielska, słodycz i świeżość mieszanki owoców harmonijnie pozostawia długi, świeży i urzekający finisz.
Duas Quintas Red to wino Douro z Quinta de Ervamoira i Quintas Bons Ares. Wykonane z tradycyjnych odmian , które wyrażają charakter i potencjał tego regionu. Żywa i uwodzicielska, słodycz i świeżość mieszanki owoców harmonijnie pozostawia długi, świeży i urzekający finisz.
To jest wino porto? mieszanka stężony , owocowy Tak przyprawiony . Kolor Rubin Ciemny z czerwonawym obrzeżem. Bardzo Elegancki Tak ekspresyjny z intensywny aromaty czekolada, owoce leśne i przyprawy. W ustach ma kwasowość relacja na żywo że przyczynia się świeżość Tak Saldo z ciałem i jędrnymi taninami. Z finał długość Tak urzekający .