Uwaga degustacyjna:- Widok: jasna wiśnia i głęboka warstwa.
- Nos : aromaty czarnych owoców, peelingu śródziemnomorskiego, skrobi i miotły. Papryka, eukaliptus i grafit, końcówka ołówka.
- Usta: okrągły, bogaty, złożony i poziomy, z długim posmakiem.
Opracowanie i starzenie:
Ręczne zbiory nocne w skrzyniach. 24-godzinny zimny pokój. Tabela wyboru Destemmed. Inkubacja bez ściskania. Wybrane drożdże. Codzienne ręczne pompowanie podczas fermentacji. Odkryłem na zimno. Malolactica w dębie. 15 miesięcy w drugim użyciu beczki z francuskiego dębu. Bez transferu.
Winnica:
Szkło i suchy ląd. Gliniasta, piaszczysta gleba z wapiennymi bolusami w powierzchniowych warstwach i wapieniem w podłożu, bardzo kamienista i trudna do pracy, na wschodnim zboczu, który chroni ją przed najgorszymi godzinami słońca. Odmiana Tinta Roriz jest portugalskim odpowiednikiem Tempranillo i została posadzona około 40 lat temu w naszym gospodarstwie przez plantatorów wina w okolicy. Być może wino to stanowi najlepszy wyraz tej odmiany w Estremadurze i razem z naszą Garnacha Tintorera oferują maksymalne odbicie winnicy i miejsca.
Dane techniczne
- Typ Wina
-
Wina Czerwone
- Styl Wina
-
Czerwone - Mocne
- Rodzaj Winogron
-
Tempranillo,
Garnacha Tintorera
- Rodzaj Starzenia
-
Con crianza
- Zawartość Alkoholu
-
15.0%
- Temperatura Podawania
-
16
- Rocznik
-
2017
Nagrody i Wyróżnienia
- Peñín
-
94
- Nagrody i poprzednie oceny
-
96ptos GUÍA SEVI (La Semana Vitivinícola - 2014) |
93ptos GUÍA PEÑÍN (2014) |
94ptos GUÍA REPSOL (2014) |
94ptos GUÍA PALACIO DE LOS MEJORES VINOS IBEROAMERICANOS (2014) |
- Punkty AporVino
-
94
Do łączenia z
- Łączenie
-
Sery twarde,
Dziczyzna,
Przystawki,
Mięso białe,
Wędliny,
Wołowina duszona,
Ser Parmezan,
Kuchnia regionalna,
Foie,
Mięso grilowane