Place your order today before 5pm
and we'll ship it today.
(Except in case of a temporal lack of stock)
La Rioja to jeden z najbardziej rolniczych hiszpańskich rejonów na Półwyspie Iberyjskim. Wielkie wina z la Rioja można znaleźć wszędzie, z uwagi na bogactwo kulturowej tradycji zakorzenionej na tej ziemi od wieków.
Wina Rioja stanowią część kulturowej tradycji regionu y całej Hiszpanii. Jedną z cech, które najlepiej definiują win...
La Rioja to jeden z najbardziej rolniczych hiszpańskich rejonów na Półwyspie Iberyjskim. Wielkie wina z la Rioja można znaleźć wszędzie, z uwagi na bogactwo kulturowej tradycji zakorzenionej na tej ziemi od wieków.
Wina Rioja stanowią część kulturowej tradycji regionu y całej Hiszpanii. Jedną z cech, które najlepiej definiują wina z la Rioja, jest ich odpowiednie starzenie, co czyni je idealnymi do dojrzewania w beczkach ze szlachetnego drewna, najczęściej dębowego. To właśnie w tych beczkach wina z La Rioja uzyskują pełnię swojego smaku oraz tak charakterystyczny bukiet i kolor.
Teren rolniczy regionu La Rioja stanowi obszar ponad 64.000 hektarów, należących do 500 wytwórni win, rozproszonych w całym regionie. W zależności od warunków naturalnych, na które składają się gleby, ukształtowanie terenu oraz warunki klimatyczne, możemy wyróżnić trzy odmienne podobszary.
To część najbadziej wysunięta na zachód, z silnymi wpływami klimatu znad Morza Kantabryjskiego. Winorośl uprawia się na glebach sklasyfikowanych jako gliniaste, żelazawe oraz aluwialne (w skład których wchodzą wapień i żwir), znajdujących się na wysokości od 400 do 500 m nad poziomem morza. Wina pochodzące z tego rejonu są zrównoważone, mają świeży, owocowy posmak.
Największe skupiska wytwórni wina w tym regionie znajdują się w rejonie miejscowości Haro, a do najbardziej znanych wytwórni należą Muga i Ramón Bilbao.
To część znajdująca się na wschodzie regionu, gdzie dominuje klimat suchy z istotnym wpływem klimatu śródziemnomorskiego. Winnice usytuowane są na glebach gliniastych (żelazawych) i rzecznych, na wysokości od 250 do 400 m nad poziomem morza. Najbardziej znane wina z tego regionu to wina aromatyczne oraz Tempranillo.
Rejony o najbogatszych tradycjach winiarskich w La Rioja Baja to: Aldeanueva de Ebro, Alfaro i Mendavia.
La Rioja Alabesa zlokalizowana jest na południu prowincji Álava, gdzie klimat pozostaje pod silnymi wpływami kantabryjskimi z pewnymi cechami właściwymi dla klimatu śródziemnomorskiego. Najważniejszymi ośrodkami w produkcji wina są Laguardia, Labastida i Elciego.
Najczęściej występujące gleby w tym regionie to gleby gliniaste, na wysokości od 400 do 700 m nad poziomem morza. Tutejsza winorośl to czerwone Tempranillo, Graciano i Mazuelo oraz biała Viura, Malvasía, białe Tempranillo i biała Garnacha.
Na terenie całej wspólnoty La Rioja możemy znaleźć ponad 500 wytwórni wina, spośród których wybraliśmy kilka najlepszych dla naszych czytelników z AporVino. Zachęcamy do poznania La Rioja poprzez degustację i szlaki jakie oferują niektóre z tych wytwórni.
Poprzez AporVino zapraszamy do odwiedzenia tej obfitującej w bogactwa i wielowiekowe tradycje winiarskie ziemi, która oferuje nowe doznania dzięki poznawaniu jej historii, gastronomii oraz środowiska naturalnego. W La Rioja znajdziesz dla siebie mnóstwo szlaków, obfitujących w wydarzenia kulturalne i gastronomiczne, wycieczki z przewodnikiem w wytwórniach wina i zabytkach architektury.
Ażeby poznać najlepsze wina z La Rioja, odwiedź nasz sklep online AporVino, w którym znajdziesz szeroką gamę win z Hiszpanii i z całego świata, a także inne produkty Gourmet. Zachęcamy do bezpiecznych zakupów wina online, zapewniając najlepszą i indywidualną obsługę klienta.
Edycja limitowana Ramona Bilbao , składa się z wyboru najlepsze winogrona i najlepsze beczki Wino z A bardzo wyselekcjonowany rocznik winogron 100% Riojan Tempranillo , tylko owoce doskonały to one docierają do rzemieślniczej fermentacji w odcieniach drewna. Bezpieczny zakład, nowoczesne i łatwe do picia wino.
Heraclio Alfaro Finca Estarijo to symbol elegancji i harmonii, wino o wyrafinowanym stylu , które doskonale łączy dojrzałe owoce z nutami dojrzewania. Posiadłość El Estarijo składa się ze starych winnic, które mają ponad 40 lat, a z nich uzyskuje się odmianę Graciano, podstawę tego doskonałego Rioja. Doskonałe i eleganckie wino z...
Ramón Bilbao Edición Limitada jest wykonany w 100% z Rioja Tempranillo. Wino z bardzo wyselekcjonowanych zbiorów, tylko doskonałe owoce to te, które docierają do rzemieślniczej fermentacji w drewnianych kadziach. Bezpieczny zakład, nowoczesne i inne czerwone wino, które Cię zaskoczy.
Wszedł czerwony z Struktura , tom I intensywny , z wielkim tożsamość riojana . Kolor czerwony Rubin głęboko . aromaty z owoce czerwienie I czarny z pikantnymi i dymnymi akcentami. intensywny smaki z owoc czarny bardzo czysty i zajebisty. Świetnie balansować między intensywność I delikatność .
Wino to jest produkowane z najlepszych winogron pochodzących z najstarszych winnic Tempranillo, Graciano i Mazuelo. Wybór klastra w dziedzinie pozwolił nam na zachowanie parametrów jakościowych poprzednich roczników, w wyniku czego powstało wino o dużej złożoności i długim posmaku. Aromaty czarnych owoców dominują wraz z innymi pikantnymi akcentami.
Muga Crianza , Czerwona potężny , szykowny i zrównoważony , Oznaczonej pieczęcią jednego z najbardziej cenionych winnic Rioja , Tradycyjna mieszanka Tempranillo , Garnacha , mazuelo i Graciano neoklasycystyczny i długo envejicimiento den baryłkę. Wino ze starzeniem kategorii książki
Baigorri Blanco Fermentado en Barrica to dostojne białe wino pełne charakteru, które warto odkryć. Produkowane są z winogron odmian viura i malvasía, z których skórkami maceracji dokonuje się na kilka godzin przed prasowaniem. Zarówno fermentacja, jak i późniejsze 8-miesięczne dojrzewanie odbywają się w nowych beczkach z francuskiego dębu.
Ciemny kolor wiśniowy z lekkim fioletowym opalizacji na krawędzi kubka. Na nosie, intensywne i dobrze początkowo z nutami kwiatowymi, przypominający fiołków i bzów i ustąpić szerokiej gamie smaków owocowych (truskawki, maliny i porzeczki). Podniebienie rozwija bogate aromaty świeżych owoców, jeżyny, porzeczki i lukrecji.
La Montesa (93 Parker - 2018) wino, które odnawia duma i pasja winnicy i winnicy Alfaro. Wino z dusza , klasycyzm , duma i grenache posadzone przez D. Jose Palacios w 1989 roku, który jest w stanie wyrazić historię podróży, tradycyjny smak. Kupaż Garnacha z niektórymi Tempranillo słodki, wyrafinowany i dobrze...
Rezerwat Luisa Canasa to kultowa czerwień Rioja Alavesa z którego uwydatniamy jego wspaniałe ciało. hodowla 12 miesięcy W dąb francuski I 6 miesięcy W dąb amerykański. Miła, subtelna, elegancka I złożony , podkreślając aromaty czarne owoce .
Rezerwat Marques de Murrieta To elegancja, równowaga, kompleksowość, ale finezja. Kwalifikacje z 93 punkty Robert Parker i 92 punkty Penin. (2010)
Współpracuje z Tempranillo, Graciano i Mazuelo z winnic położonych na glebach gliniasto-wapiennych na wysokości od 450 do 600 metrów nad poziomem morza. W wieku 26 miesięcy w amerykańskich dębowych beczkach. Jest to zrównoważone, jedwabiste i eleganckie wino. Wyróżnia się szeroką gamą aromatów i smaków.