Place your order today before 5pm
and we'll ship it today.
(Except in case of a temporal lack of stock)
La Rioja to jeden z najbardziej rolniczych hiszpańskich rejonów na Półwyspie Iberyjskim. Wielkie wina z la Rioja można znaleźć wszędzie, z uwagi na bogactwo kulturowej tradycji zakorzenionej na tej ziemi od wieków.
Wina Rioja stanowią część kulturowej tradycji regionu y całej Hiszpanii. Jedną z cech, które najlepiej definiują win...
La Rioja to jeden z najbardziej rolniczych hiszpańskich rejonów na Półwyspie Iberyjskim. Wielkie wina z la Rioja można znaleźć wszędzie, z uwagi na bogactwo kulturowej tradycji zakorzenionej na tej ziemi od wieków.
Wina Rioja stanowią część kulturowej tradycji regionu y całej Hiszpanii. Jedną z cech, które najlepiej definiują wina z la Rioja, jest ich odpowiednie starzenie, co czyni je idealnymi do dojrzewania w beczkach ze szlachetnego drewna, najczęściej dębowego. To właśnie w tych beczkach wina z La Rioja uzyskują pełnię swojego smaku oraz tak charakterystyczny bukiet i kolor.
Teren rolniczy regionu La Rioja stanowi obszar ponad 64.000 hektarów, należących do 500 wytwórni win, rozproszonych w całym regionie. W zależności od warunków naturalnych, na które składają się gleby, ukształtowanie terenu oraz warunki klimatyczne, możemy wyróżnić trzy odmienne podobszary.
To część najbadziej wysunięta na zachód, z silnymi wpływami klimatu znad Morza Kantabryjskiego. Winorośl uprawia się na glebach sklasyfikowanych jako gliniaste, żelazawe oraz aluwialne (w skład których wchodzą wapień i żwir), znajdujących się na wysokości od 400 do 500 m nad poziomem morza. Wina pochodzące z tego rejonu są zrównoważone, mają świeży, owocowy posmak.
Największe skupiska wytwórni wina w tym regionie znajdują się w rejonie miejscowości Haro, a do najbardziej znanych wytwórni należą Muga i Ramón Bilbao.
To część znajdująca się na wschodzie regionu, gdzie dominuje klimat suchy z istotnym wpływem klimatu śródziemnomorskiego. Winnice usytuowane są na glebach gliniastych (żelazawych) i rzecznych, na wysokości od 250 do 400 m nad poziomem morza. Najbardziej znane wina z tego regionu to wina aromatyczne oraz Tempranillo.
Rejony o najbogatszych tradycjach winiarskich w La Rioja Baja to: Aldeanueva de Ebro, Alfaro i Mendavia.
La Rioja Alabesa zlokalizowana jest na południu prowincji Álava, gdzie klimat pozostaje pod silnymi wpływami kantabryjskimi z pewnymi cechami właściwymi dla klimatu śródziemnomorskiego. Najważniejszymi ośrodkami w produkcji wina są Laguardia, Labastida i Elciego.
Najczęściej występujące gleby w tym regionie to gleby gliniaste, na wysokości od 400 do 700 m nad poziomem morza. Tutejsza winorośl to czerwone Tempranillo, Graciano i Mazuelo oraz biała Viura, Malvasía, białe Tempranillo i biała Garnacha.
Na terenie całej wspólnoty La Rioja możemy znaleźć ponad 500 wytwórni wina, spośród których wybraliśmy kilka najlepszych dla naszych czytelników z AporVino. Zachęcamy do poznania La Rioja poprzez degustację i szlaki jakie oferują niektóre z tych wytwórni.
Poprzez AporVino zapraszamy do odwiedzenia tej obfitującej w bogactwa i wielowiekowe tradycje winiarskie ziemi, która oferuje nowe doznania dzięki poznawaniu jej historii, gastronomii oraz środowiska naturalnego. W La Rioja znajdziesz dla siebie mnóstwo szlaków, obfitujących w wydarzenia kulturalne i gastronomiczne, wycieczki z przewodnikiem w wytwórniach wina i zabytkach architektury.
Ażeby poznać najlepsze wina z La Rioja, odwiedź nasz sklep online AporVino, w którym znajdziesz szeroką gamę win z Hiszpanii i z całego świata, a także inne produkty Gourmet. Zachęcamy do bezpiecznych zakupów wina online, zapewniając najlepszą i indywidualną obsługę klienta.
Sierra Cantabria Crianza: klasycyzm owocowy Tempranillo de la Sonsierra, z własnych winnic w San Vicente de la Sonsierra i Labastida, Rioja D.O. Qualified. Owocowe i aromatyczne, eleganckie i świeże, o słodkich, aksamitnych taninach, które są złożone i zrównoważone. Winiarnia założona przez D. Guillermo Egurena w 1957 roku, położona w...
Sierra Cantabria Crianza: klasycyzm owocowy Tempranillo de la Sonsierra, z własnych winnic w San Vicente de la Sonsierra i Labastida, Rioja D.O. Qualified. Owocowe i aromatyczne, eleganckie i świeże, o słodkich, aksamitnych taninach, które są złożone i zrównoważone. Winiarnia założona przez D. Guillermo Egurena w 1957 roku, położona w...
Muga Rosado To jest wino różowy opracowane z kupażem odmian Grenache 60%, Viura 30% i Tempranillo 10%. Jest różowy wśród różowych. Wino, które dodaje po anadzie zachwyca swoją bezwarunkową.
Muga Rosado To jest wino różowy opracowane z kupażem odmian Grenache 60%, Viura 30% i Tempranillo 10%. Jest różowy wśród różowych. Wino, które dodaje po anadzie zachwyca swoją bezwarunkową.
Cantos de Valpiedra Jest to odmiana Tempranillo gleby najbliżej farmy rzeki łęgowych. wino Nowoczesny i zrównoważony Miękką, uwodzicielski tekstury, łącząc owocowe i kwiatowe aromaty z nutami dwanaście miesięcy spędził w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego , Jest to słodkie wino bez krawędzi, jak samych piosenek Finca Valpiedra ,
La Salceda to osobiste i sugestywne czerwone wino , które towarzyszy każdej chwili. Symbol nowoczesności, łączy się ze stylem zawsze klasycznego wychowania, a jednocześnie otula sugestywną rzeczywistość. Leżakuje przez 12 miesięcy w beczkach z amerykańskiego dębu + 12 miesięcy w butelce. Wino pełne charakteru,...
To jest czerwony jednoodmianowy z zaznaczonych osobowość . Kolor czerwony wiśnia głęboko z granica Granat . aromaty a owoc czarny dojrzały a następnie tosty tostowe i pikantne. Jego wejście w ustach jest gładki Tak obłudny , z garbniki jedwabisty i długość finał .
La Locomotora Crianza to wino prestiżowego enologa Miguela Angela de Gregorio (Bodegas Allende, Calvario, Finca Nueva, Paisajes) opracowane dla Uvas Felices. Rozwija złożony aromatyczny wentylator, w którym pojawiają się dojrzałe owoce i przyprawy. Dwunastomiesięczny okres dojrzewania w beczkach z francuskiego dębu nadaje im finezji i czyni je...
OINOZ Crianza to wino wyprodukowane w 100% z winogron Tempranillo z La Rioja. Jest to intensywne, eleganckie i bardzo złożone wino o aromacie malin, subtelnego eukaliptusa i białego pieprzu. Atrakcyjny ciemny kardynałowy kolor z wyraźnymi fioletowymi odcieniami, aromatami świeżych czerwonych owoców.
Martinez Lacuesta z stuletnia historia stał się znany na całym świecie jako wino królów i papieży . Świeżość, charakter i finezja Haro Klasyczna crianza z Rioja, bardzo świeże I owocowy rozmawiać przy każdej okazji.
Z tego rezerwowego wina, winiarnia zaproponowała stworzenie wina, który utrzymuje cechy zbiorów i tradycyjnych odmian. Tak więc udało się Azpilicueta Reserva ma silną osobowość: Twoje podniebienie jest elegancki i wyważony i okrągłe ciało. Wino wytwarzane z winogron z 30 hektarów w Fuenmayor, szczepów od 25 do 30 lat.
Baigorri Blanco Fermentado en Barrica to dostojne białe wino pełne charakteru, które warto odkryć. Produkowane są z winogron odmian viura i malvasía, z których skórkami maceracji dokonuje się na kilka godzin przed prasowaniem. Zarówno fermentacja, jak i późniejsze 8-miesięczne dojrzewanie odbywają się w nowych beczkach z francuskiego dębu.