Place your order today before 5pm
and we'll ship it today.
(Except in case of a temporal lack of stock)
La Rioja to jeden z najbardziej rolniczych hiszpańskich rejonów na Półwyspie Iberyjskim. Wielkie wina z la Rioja można znaleźć wszędzie, z uwagi na bogactwo kulturowej tradycji zakorzenionej na tej ziemi od wieków.
Wina Rioja stanowią część kulturowej tradycji regionu y całej Hiszpanii. Jedną z cech, które najlepiej definiują win...
La Rioja to jeden z najbardziej rolniczych hiszpańskich rejonów na Półwyspie Iberyjskim. Wielkie wina z la Rioja można znaleźć wszędzie, z uwagi na bogactwo kulturowej tradycji zakorzenionej na tej ziemi od wieków.
Wina Rioja stanowią część kulturowej tradycji regionu y całej Hiszpanii. Jedną z cech, które najlepiej definiują wina z la Rioja, jest ich odpowiednie starzenie, co czyni je idealnymi do dojrzewania w beczkach ze szlachetnego drewna, najczęściej dębowego. To właśnie w tych beczkach wina z La Rioja uzyskują pełnię swojego smaku oraz tak charakterystyczny bukiet i kolor.
Teren rolniczy regionu La Rioja stanowi obszar ponad 64.000 hektarów, należących do 500 wytwórni win, rozproszonych w całym regionie. W zależności od warunków naturalnych, na które składają się gleby, ukształtowanie terenu oraz warunki klimatyczne, możemy wyróżnić trzy odmienne podobszary.
To część najbadziej wysunięta na zachód, z silnymi wpływami klimatu znad Morza Kantabryjskiego. Winorośl uprawia się na glebach sklasyfikowanych jako gliniaste, żelazawe oraz aluwialne (w skład których wchodzą wapień i żwir), znajdujących się na wysokości od 400 do 500 m nad poziomem morza. Wina pochodzące z tego rejonu są zrównoważone, mają świeży, owocowy posmak.
Największe skupiska wytwórni wina w tym regionie znajdują się w rejonie miejscowości Haro, a do najbardziej znanych wytwórni należą Muga i Ramón Bilbao.
To część znajdująca się na wschodzie regionu, gdzie dominuje klimat suchy z istotnym wpływem klimatu śródziemnomorskiego. Winnice usytuowane są na glebach gliniastych (żelazawych) i rzecznych, na wysokości od 250 do 400 m nad poziomem morza. Najbardziej znane wina z tego regionu to wina aromatyczne oraz Tempranillo.
Rejony o najbogatszych tradycjach winiarskich w La Rioja Baja to: Aldeanueva de Ebro, Alfaro i Mendavia.
La Rioja Alabesa zlokalizowana jest na południu prowincji Álava, gdzie klimat pozostaje pod silnymi wpływami kantabryjskimi z pewnymi cechami właściwymi dla klimatu śródziemnomorskiego. Najważniejszymi ośrodkami w produkcji wina są Laguardia, Labastida i Elciego.
Najczęściej występujące gleby w tym regionie to gleby gliniaste, na wysokości od 400 do 700 m nad poziomem morza. Tutejsza winorośl to czerwone Tempranillo, Graciano i Mazuelo oraz biała Viura, Malvasía, białe Tempranillo i biała Garnacha.
Na terenie całej wspólnoty La Rioja możemy znaleźć ponad 500 wytwórni wina, spośród których wybraliśmy kilka najlepszych dla naszych czytelników z AporVino. Zachęcamy do poznania La Rioja poprzez degustację i szlaki jakie oferują niektóre z tych wytwórni.
Poprzez AporVino zapraszamy do odwiedzenia tej obfitującej w bogactwa i wielowiekowe tradycje winiarskie ziemi, która oferuje nowe doznania dzięki poznawaniu jej historii, gastronomii oraz środowiska naturalnego. W La Rioja znajdziesz dla siebie mnóstwo szlaków, obfitujących w wydarzenia kulturalne i gastronomiczne, wycieczki z przewodnikiem w wytwórniach wina i zabytkach architektury.
Ażeby poznać najlepsze wina z La Rioja, odwiedź nasz sklep online AporVino, w którym znajdziesz szeroką gamę win z Hiszpanii i z całego świata, a także inne produkty Gourmet. Zachęcamy do bezpiecznych zakupów wina online, zapewniając najlepszą i indywidualną obsługę klienta.
Wino ma intensywny czerwony ciemna wiśnia. Jej aromat jest intensywny z nutami dojrzałych czarnych owoców, dobrego drewna bukiet z pikantne i aromatyczne tle. Podniebienie wyróżnia się dobrą strukturą, smaczne, wyważone i przyjemne polerowany.
Cune Reserve is a classic one of the largest wineries in Rioja, ideal companion for the Mediterranean diet. Prepared in the style of the Medoc Bordeaux claret. Cune Crianza success led to the creation of Cune Reserve, an excellent fine wine from Rioja Alta. Aromas of berries and licorice, in perfect balance with vanillas and tosrados of his upbringing....
Cune Reserve is a classic one of the largest wineries in Rioja, ideal companion for the Mediterranean diet. Prepared in the style of the Medoc Bordeaux claret. Cune Crianza success led to the creation of Cune Reserve, an excellent fine wine from Rioja Alta. Aromas of berries and licorice, in perfect balance with vanillas and tosrados of his upbringing....
Pojedyncza odmiana Garnacha z kolekcji Baron de Ley Varietal. Starzone przez 6 miesięcy, co wzmacnia jego owocowy i odmianowy charakter. Jedwabiste, zmysłowe i niezwykle aromatyczne.
Heraklio Alfaro Crianza jest lądowanie Grupa Terras Gaudas w Rioji. Tekst wykonany z winogron Tempranillo , Grenache I Gracjan związane z glebą i klimatem serca wschodniej Rioja, z winnic mających co najmniej 40 lat. Wino bogaty w niuanse z bardzo oswojoną taniną i duży drink Dzięki do tradycyjna kultura zgromadzeń Rioja i do 12 miesięcy starzenia we...
A wspaniałe wino gdzie dominuje świeżość i owoce. Stopy czarni składa hołd o stare wyciskacze winogron , metoda, której nadal używają do pierwszego spróbowania tego wina. Prawdziwy cukierek nie bez pewnej złożoności.
Jest to białe wino, które wyróżnia się Dobry balansować i jeden kwasowość przyjemny . Kolor złoto zielony . z aromatami cytrus , kwiaty biały , anyż I tymianek . W ustach jest Fajny , długi I otaczać . z finał uporczywy . Jeden z szczyt riojano biały krewny jakość - cena .
Czerwone wino z La Rioja, które łączy w sobie tradycję i technologię, zachowując cały swój smak i charakter Rioja poprzez wykorzystanie najnowszych technik. Do jego produkcji używa się winogron Tempranillo i Garnacha oraz niewielkiej ilości innych odmian. Aromaty czarnych i duszonych owoców, przypraw, nabiału oraz długi pasaż...
Rezerwat Marques de Murrieta To elegancja, równowaga, kompleksowość, ale finezja. Kwalifikacje z 93 punkty Robert Parker i 92 punkty Penin. (2010)
Rezerwat Marques de Murrieta To elegancja, równowaga, kompleksowość, ale finezja. Kwalifikacje z 93 punkty Robert Parker i 92 punkty Penin. (2010)
Wino to jest produkowane z najlepszych winogron pochodzących z najstarszych winnic Tempranillo, Graciano i Mazuelo. Wybór klastra w dziedzinie pozwolił nam na zachowanie parametrów jakościowych poprzednich roczników, w wyniku czego powstało wino o dużej złożoności i długim posmaku. Aromaty czarnych owoców dominują wraz z innymi pikantnymi akcentami.
Intensywny i jaskrawy kolor wiśniowo-czerwony. W nosie bardzo intensywne aromaty owoców i przypraw. W ustach jest świeże i dobrze przechodzące. Obecne taniny i dobra kwasowość. Bardzo dobrze zrobione wino.