Place your order today before 5pm
and we'll ship it today.
(Except in case of a temporal lack of stock)
W regionie Walencji znajduje kilka wytwórni wina, należących do najlepszych na całym Półwyspie Iberyjskim. Dzięki długiej tradycji winiarskiej, sięgającej II wieku przed Chrystusem oraz bogatej historii eksportu, związanej z położeniem geograficznym nad Morzem Śródziemnym, w regionie Walencji produkuje się dziś wina czerwone, r...
W regionie Walencji znajduje kilka wytwórni wina, należących do najlepszych na całym Półwyspie Iberyjskim. Dzięki długiej tradycji winiarskiej, sięgającej II wieku przed Chrystusem oraz bogatej historii eksportu, związanej z położeniem geograficznym nad Morzem Śródziemnym, w regionie Walencji produkuje się dziś wina czerwone, różowe, białe, wina typu rancio (“zjełczałe”), słodkie i musujące.
Ze wszystkich win walenckich, chcielibyśmy choćby tylko wspomnieć o winie z Finca Terrerazo, które zdobyło pierwsze miejsce w rankingu na najlepsze hiszpańskie wino rocznika 2011, w związku z czym możemy wyobrazić sobie jak wysokiej jakości są wina pochodzące z Walencji.
W przypadku każdego wina z Walencji można zauważyć zalety wpływu klimatu śródziemnomorskiego na uprawę winorośli oraz ich rozwój w dalszej części regionu,w której dominuje klimat kontynentalny, a gdzie również uprawia się winorośl.
Wina walenckie: Świadectwa Pochodzenia
W dalszej części omówimy najważniejsze Świadectwa Pochodzenia win walenckich. Świadectwa, które posiadają wyborne wina i cała różnorodność pozostałych.
Długa tradycja winiarska w tym regionie sięga czasów osiedlania się Iberów na półwyspie. Chodzi o rejon znajdujący się w centralnej części walenckiej stolicy, między rzeką Turia i Cabriel.
Winogrona wybierane do produkcji win białych, musujących i pół-musujących, ze Świadectwem Pochodzenia Utiel-Requena, to białe odmiany Macabeo, Chardonnay, Merseguera, Planta, Nova oraz czerwone Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Garnacha i Merlot, wśród których dominuje miejscowa Bobal.
Istnieje ponad 80 wytwórni wina w Walencji przypisanych Świadectwu Pochodzenia Walencja, które stawiają na produkcję win butelkowych wysokiej jakości. Tereny upraw winorośli dzielą się na 4 regiony zlokalizowane na północnym zachodzie i południu stolicy, w których dominuje uprawa winorośli Malvasía, PX, Moscatel i Monastrell, wśród których wyróżniają się Tempranillo oraz Merseguera. Pozostałe, ostatnio wprowadzane odmiany to Merlot i Cabernet Sauvignon.
Świadectwem Pochodzenia Walencja objęte są wina białe, słodkie, czerwone lekkie i czerwone, które dojrzewają 1 rok w beczkach z dębu amerykańskiego i 1 rok w butelkach.
Po raz kolejny, w tym samym regionie, historia potwierdza tysiące lat winiarskiej tradycji. Dążenie do wiedzy, produkcji wina na wysokim poziomie, komercjalizacji przez dekady, dało rezultaty w postaci prestiżu i spowodowało, że są to wina rozpoznawalne.
Ponad 40 wytwórni w Walencji jest przypisanych temu świadectwu, a ich winnice znajdują się po obu stronach rzeki Vinalopó. Odmiany winorośli uprawianych dla produkcji wspaniałych win z Alicante to białe Chardonnay, Macabeo, Meseguera, Moscatel de Alejandría, Sauvignon blanc, Planta Fina i Verdil, oraz czerwone Garnacha, Garnacha Tintorera, Monastrell, Tempranillo, Bobal, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinor Noir i Syrah.
Świadectwem Pochodzenia objęte są produkowane w Walencji wina białe, różowe i czerwone, młode, typu crianza, reserva i gran reserva: moscatel z rejonu La Marina oraz sławny Fondillón, produkowany z winogron Monastrell.
To oznaczenie geograficzne skupia plantatorów winorośli oraz właścicieli wytwórni prowincji Castellón. Winogrona czerwone, uprawiane dla produkcji win tejże prowincji to Bobal, Cabernet Sauvignon, czerwona Garnacha, Garnacha Tintorera, Merlot, Monastrell, Pinot Noir, Tempranillo, Bonicaire i Syrah; odmiany uprawianych tu białych winogron to Chardonnay, Malvasia, Merseguera, Moscatel de Alejandria, Pedro Ximénez, planta fina de Pedralba, Macabeo, Airén, Planta Nova, Sauvignon blanc i Verdil.
W regionie Walencji produkuje się także wina musujące (cavas), objęte świadectwem pochodzenia z Walencji, Utiel-Requena i Alicante. Te wina musujące wytwarza się metodą tradycyjną, wykorzystując do ich produkcji winogrona Macabeo i inne, takie jak Xarello, Chardonnay i Parrellada.
EM Dolç de Mendoza to naturalne słodkie wino wytwarzane z Monastrell z winnic położonych w Finca El Chaconero, w rejonie Cabezo de la Virgen (Villena). To wino jest produkowane tylko w bardzo szczególnych latach, ponieważ zdrowe winogrona są potrzebne, aby wytrzymać nadmierne dojrzewanie w roślinie do czasu ich zbioru. Eleganckie,...
Uno to wino produkowane przez winnicę Rafael Cambra z winogron Monastrell ze starych winorośli do 55 lat. Eleganckie czerwone wino z Walencji , które oddaje cały swój śródziemnomorski charakter. Smaczne, świeże, złożone i eleganckie. Bezpieczny zakład z +93 punktami Parkera.
Enrique Mendoza Santa Rosa Reserva składa hołd Rosie Cortés, matce założyciela winnicy. 93 Parker (2016) i 93 Penín (2016) Jest to bardzo zrównoważone wino, łączące w sobie siłę i elegancję z mocnym ładunkiem garbnika w środku ust.
Enrique Mendoza Santa Rosa Reserva składa hołd Rosie Cortés, matce założyciela winnicy. 93 Parker (2016) i 93 Penín (2016) Jest to bardzo zrównoważone wino, łączące w sobie siłę i elegancję z mocnym ładunkiem garbnika w środku ust.
Estrecho Monastrell jest winem produkowanym z jednej winnicy o unikalnych cechach i jednej odmiany winorośli - klasztoru. Najlepsze wino z najlepszej winnicy, tylko 300 gramów winogron jest otrzymywane z każdej winorośli. Według Pepe'a Mendozy cieśnina jest najbardziej reprezentatywnym z tego, co jego klasztor może dać. Doskonałe...
Wybrane jako najlepsze wino z D.O Alicante według przewodnika Peñín w 2016 roku i uzyskało 94 Parker w roczniku 2018 oraz 94 Peñín lub więcej we wszystkich swoich rocznikach. Zostało ono również wybrane przez Wine-Searcher jako wino o najlepszym stosunku jakości do ceny na świecie. El Sequé to doskonałe wino z...
Finca Terrerazo to doskonała pojedyncza odmiana wykonana z Bobala, sygnatury prestiżowego winiarza Toniego Sarrióna. Pochodzi z drobiazgowej organicznej uprawy winorośli. Dojrzewa 14 miesięcy w dębie francuskim. Ładne i pełne, świeże i bardzo eleganckie.
Finca Terrerazo to doskonała pojedyncza odmiana wykonana z Bobala, sygnatury prestiżowego winiarza Toniego Sarrióna. Pochodzi z drobiazgowej organicznej uprawy winorośli. Dojrzewa 14 miesięcy w dębie francuskim. Ładne i pełne, świeże i bardzo eleganckie.