Place your order today before 5pm
and we'll ship it today.
(Except in case of a temporal lack of stock)
Winnice znajdujące się w prowincji Kastylia i Leon są nawadniane głównie przez rzekę Duero i jej dopływy. Ten ogromny, najważniejszy i jednocześnie największy obszar winiarski, którego ukształtowanie, jak i warunki klimatyczne są wręcz idealne dla upraw gron wysokiej jakości, stanowi doskonałą bazę do produkcji znakomitych win, które występują w...
Winnice znajdujące się w prowincji Kastylia i Leon są nawadniane głównie przez rzekę Duero i jej dopływy. Ten ogromny, najważniejszy i jednocześnie największy obszar winiarski, którego ukształtowanie, jak i warunki klimatyczne są wręcz idealne dla upraw gron wysokiej jakości, stanowi doskonałą bazę do produkcji znakomitych win, które występują w różnych statusach „denominación de origen” w strefie Kastylii i León. W ofercie AporVino znajdą Państwo dokładnie wyselekcjonowane, ekskluzywne wina z tego regionu, które zaspokoją najbardziej wymagające gusta koneserów dobrego trunku. Idealne na każdą okazję, znakomity dodatek do wielu dań.
Wina z Leon są znane ze swojego potencjału i elegancji, czego dowodem są renomowane i znane przez wszystkich koneserów- wina z apelacji D.O. Toro, takie jak np. słynne wino białe de Rueda, czy czerwone Tinta Fino D.O. Ribera del Duero, a także inne takie jak z León lub trunki z Tierras de Castilla y León. Wina produkowane w strefie Kastylia i León są znane zarówno w całej Hiszpanii, jak i na poziomie międzynarodowym. Są to trunki wytwarzane z winorośli obsadzonej na ponad 75.000 hektarach posiadłości, gdzie roczna produkcja wynosi ponad 18 milionów kilogramów gron. Jakość winnic, jak również klimat sprzyjają produkcji tego wspaniałego trunku i przyczyniają się do ciągłego doskonalenia jego odmian, rodzajów, a także walorów smakowych.
Najważniejszymi czynnikami decydującymi o jakości win Kastylii i Leon, są przede wszystkim, ukształtowanie terenu i klimat tego regionu, w którym uprawiana jest przeważająca ilość winorośli. Rodzaj gleb i warunki klimatyczne występujące w ciągu całego roku, a także odpowiednia ilość i jakość wody zasilającej i nawadniającej uprawy są niezbędne do wyprodukowania wina o wysokiej jakości. Klimat panujący w autonomicznym regionie Kastylii i León ma cechy bardzo zbliżone do klimatu morskiego z licznymi cechami klimatu kontynentalnego, który charakteryzuje się mroźną porą zimową i suchym, gorącym latem oraz dość krótkimi przerwami pomiędzy wiosną i jesienią. Temperatury wahają się od 39° C do -12° C w ciągu roku, co wymaga inteligentnego zarządzania zasobami wodnymi.
W autonomicznym regionie Kastylii i Leon występuje dość bogata infrastruktura związana ze zbiornikami, które umożliwią właściwe zarządzanie wodą przez cały rok. Jednakże to, co najbardziej cechuje i zadziwia w tym regionie to jego naturalny system nawadniania, czyli najbardziej zasobna w wodę rzeka Duero wraz z jej dopływami, która przepływa i przecina ten region, obficie nawadniając obsadzone krzewami winnice, aby z kolei – móc swobodnie wpływać na teren Portugalii. Na całej długości przepływu tej rzeki są również inne, mniejsze kanały rzeczne, takie jak: Tormes, Eresma, w Pisuerga, a także rzeka Sella, która nawadnia winnice w León. Z kolei, troszkę bardziej niepozorna rzeka Ebro przepływa przez teren północno-wschodnią część półwyspu.
Co należy uwzględnić przy zakupie win z apelacji Kastylia i León? W tak dużym regionie dominuje wiele różnych winnic ze swoimi apelacjami Denominaciones de Origen takich jak np: takich jak: np. Arlanza, Arribes, Bierzo, Cigales, Ribera del Duero, Rueda, Tierras de Zamora, Toro, Valles de Benavente. I oczywiście, w tych winnicach znaleźliśmy wiele rodzajów trunków z oznaczeniem Tierras de Leon i win z regionu Kastyllia i León, z których należy wyróżnić te najbardziej istotne:
To niezwykle mocno ugruntowana apelacja wśród innych producentów wysokogatunkowych win wytrawnych. Wyborne trunki z Ribera del Duero charakteryzują się pięknym kolorem z fioletową poświatą, delikatnym, ale przenikliwym i lekko kwaśnym aromatem; wybornie smakują w połączeniu z pieczenią i stekami. Światowym uznaniem mogą szczycić się takie bodegi jak: Matarromera, Dominio de Pingus oraz bodegi Vega-Sicilia, których wina można kupić w naszym sklepie online AporVino. Zapraszamy do degustacji i wyrażenia swoich opinii w kwestii ich jakości i doznań estetycznych.
Oznaczenie Tierras de Castilla y León – jak sama nazwa wskazuje to regionalne oznaczenie chronionego obszaru geograficznego, które oznacza że, trunki pochodzące z Kastylii i León są wytwarzane z winorośli uprawianej na terenie tej samej wspólnoty. W skład tego oznaczenia wchodzi aż 317 winiarni z całej prowincji Kastylii i Leonu, które produkują wino z tym oznaczeniem, z tym że, oznaczenie to wyklucza te apelacje, które posiadają w swojej nazwie D.O.
Trunki z tej bardzo młodej apelacji Tierra de León pochodzą z winnic zlokalizowanych w części południowo-wschodniej prowincji León, do której należą również niektóre gminy znajdujące się w prowincjach Zamora i Valladolid. Do tej apelacji należy również oznaczenie D.O. Vinos Tierras de León z takimi bodegami jak: Tampesta, Castallana y Arturo Álvarez.
Pierwsza gmina, która otrzymała oznaczenie geograficzne, czyli Denominación de Origen. To apelacja, która specjalizuje się w produkcji win białych. Rueda to synonim swojego rdzennego szczepu verdejo, który tutaj osiąga szczyt swoich możliwości w zakresie walorów smakowych i osobowości trunków z tego regionu. Wina, które są przedmiotem nieustannej sprzedaży, to takie wersje jak: Superior, Rueda, Rueda Sauvignon (jednoszczepowy Sauvignon Blanc), Rueda Espumoso i Dorado oraz Pálido Rueda. Apelacja Rueda posiada również takie słynne wina, jak klasa Protos ze swoim Protos Verdejo 2014.
Położona w Zamora, a klimat w tym regionie jest ekstremalny, czyli surowy kontynentalny, który niesie ze sobą bardzo niskie temperatury, wysokie stopień nasłonecznienia i dość niską wilgotność powietrza. Wina z apelacji Toro są produkowane z jagód dojrzałych gron tinta, które mają bardzo intensywny czerwonawy, niebieskawy lub fioletowy kolor zanikający wraz z upływem czasu i starzeniem wina. W tej apelacji znajdziemy również wspaniałe trunki różowe i białe.
Szukasz odrobiny luksusu i wybornego smaku? Wina Kastylia i Leon to idealna propozycja dla każdego miłośnika winnych klimatów. W ofercie AporVino znajdziesz bogaty wybór trunków o niepowtarzalnym smaku w atrakcyjnych cenach. Chętnie pomożemy w wyborze najlepszej butelki!
Real Sitio de Ventosilla - Prado Rey
Pradorey Elite to jest 100% Tempranillo produkowane przez Bodegas Pradorey, zlokalizowane w miejscowości Vinicola de la Ribera del Duero. Jeden z czerwienie odniesienia w segmencie wysokiej jakości w Ribera del Duero , owoc A uważne studiowanie działek tworzących winnicę pradory . Ma wychowanie 14 miesięcy w beczkach Francuski dąb i 6 miesięcy w...
Viña Pedrosa - Hermanos Perez Pascuas
Viña Pedrosa Reserva LA NAVILLA została opracowana przez Bodegas Hermanos Perez Pascuas. Odmiana winorośli: Tinta del País 100%. 20 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu.
Orzeł Łobuz to jest czerwień Ribera del Duero Jak te z przeszłoroczny Krok po kroku, jak to było zrobione, zanim wyjdzie owoce i jeszcze raz owoce , z drewnem, które po prostu dotyka i sugeruje. Wykonane z winogron Tempranillo z niewielkim wkładem od albillo , Grenache I bobal Tylko 2000 sztuk tych małych klejnotów trafiło na rynek bez...
Nazwa Rejón pochodzi od najlepszej winnicy Tempranillo z Bodegas Tridente (Juan Gil Group), położonej w El Pego, w regionie Toro. Wino dojrzewające przez 20 miesięcy we francuskim dębie, które pokazuje esencję rodzimego winogrona, które odzwierciedla ziemię, z której pochodzi. Intensywna, złożona i dobitna. Bardzo...
Neo jest produkowany przez Bodegas Neo znajduje się w mieście Castrillo de Vega (Burgos). Odmiana 100% Tempranillo. 20 miesięcy w dębowych beczkach, 90% i 10% francuskich Ameryki.
Gran Elias Mora jest wynikiem naszego najlepsze winnice z Cuesta de los Lobos i jest butelkowany dopiero po rygorystyczna selekcja w dobrych rocznikach. hodowla 17 miesięcy W dąb francuski. Skoncentrowany, głęboki, spójny I słodkie zęby , ekspresyjny I elegancki , z kastą najlepszych czerwonych Toro.
Pago de la Calera to czerwone wino ze starych winnic o ponad 60-letniej ograniczonej produkcji. Wino Toro o świetnej strukturze i złożoności , które uwiedzie Twoje podniebienie. Leżakował przez 24 miesiące w beczkach z Bordeaux i burgundzkiego francuskiego dębu .
Tylko w latach, że jakość winogron na to pozwala, winnica produkuje niewielką liczbę butelek pod stopy rezerwy. To wino z wielką intensywnością, ale tanica cormatica miękkości, poddaje się długiego i starannego przygotowania, aby uzyskać pełny potencjał z winogron z winorośli ponad 60 lat. Bardzo ciemna wiśnia.
mistrzowskie wykorzystanie winiarstwa biodinamica przez Peter Sisseck i Jerôme Bougnaud , 93 Parker 92 Penin i Tanzer 92 Wykazać know-how. Bardzo aromatyczne wino, grzywny i delikatne ale także silne i zaokrąglone
Viña Pedrosa - Hermanos Perez Pascuas
Vina Pedrosa Reserva jest przez Bodegas Hermanos Perez Wielkanocy, położonej w Pedrosa del Duero (Burgos) odmiany winogron: Tinta del Pais (Tempranillo) 90%, 10% Cabernet Sauvignon. 24 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego.
Pago de Carraovejas Jest to klasyczna czerwień Ribera del Duero, autentyczna ikona pośród win Ribera, czerwone, które sprzedaje się każdego roku w ciągu kilku miesięcy od wejścia na rynek. Jest to wino wytwarzane z mieszanki winogron Fine Red, Cabernet Sauvignon i Merlot . Smaczne, eleganckie i jednocześnie energiczne wino, zdolne do...
To jest czerwony potężny , intensywny Tak aromatycznie zamaszysty . Kolor Rubin głęboko Tak błyszczący . aromaty pachnący Tak koncentraty , z nutą porzeczki, maliny i nutami balsamicznymi. w ustach jest gruby z garbniki okrągły Tak błyszczący , które zapewniają strukturę. ma Dobry świeżość i Saldo idealny .