Uwagi do degustacji:- Kolor: czerwień wiśniowa z fioletowym wykończeniem i kwiatowymi elementami.
- Nos: Eksplozja czerwonych owoców, zrównoważony i świeży nos.
- Usta: Jedwabiste i zrównoważone z długim finiszem, miękkie i słodkie taniny bardzo zintegrowane. Dobra kwasowość i wielka wytrwałość na końcu.
Przetwarzanie i starzenie:
Trzy dni zimnej maceracji. Fermentacja alkoholowa z autochtonicznymi drożdżami w zbiornikach nierdzewnych o pojemności 5000 litrów przy maks. 25º. Fermentacja malolaktyczna w kontrolowanej temperaturze maksimum 23º.12 w nowych beczkach z dębu francuskiego i co najmniej 12 miesięcy w butelce.
Wino, które można zabrać teraz lub zaoszczędzić kilka lat, ponieważ na pewno się poprawi.
Ciekawostki:
Odrodzenie się winnic Balboa, między lasami i zaroślami, rozpoczyna się w 1997 roku. Projekt obejmował także rehabilitację średniowiecznej wioski A Millara. Położone na zboczu wzgórza, które wpływa do koryta rzeki Mino, szczepy Ribeira Sacra rosną i produkują 130 000 butelek, które są w większości eksportowane do Stanów Zjednoczonych, ale także do Europy, Chin i Malezji. Dziś Raul Perez, uważany za jednego z najlepszych enologów na świecie, odpowiada za najnowocześniejszą linię win z tej winnicy.
Dane techniczne
- Typ Wina
-
Wina Czerwone
- Styl Wina
-
Czerwone - Subtelna Nuta Owocowa
- Rodzaj Winogron
-
Mencía
- Rodzaj Starzenia
-
Con crianza
- Zawartość Alkoholu
-
13.5%
- Temperatura Podawania
-
16
- Rocznik
-
2017
- Prezentacja
-
1 butelka
Nagrody i Wyróżnienia
- Peñín
-
91
- Nagrody i poprzednie oceny
-
91 Parker, Gold Decanter World Wine Awards 2014, Best in Show Decanter World Wine Awards 2014, IWSC Bronze Quality Award, Bronze Decanter World Wine Awards 2015, IWSC Bronce 2016
- Punkty AporVino
-
92
Do łączenia z
- Łączenie
-
Grzyby,
Makarony,
Drób,
Kaczka,
Foie,
Sery,
Skorupiaki,
Potrawy ryżowe.,
Pasztety lub Foie Gras,
Mięso białe,
Ryby,
Wędliny,
Przekąski i przystawki.