W Señorío de Olivenza produkty wytwarzane są ze starannej selekcji świń iberyjskich i powolnego, łagodnego procesu peklowania, dzięki któremu powstaje przysmak o niezrównanej konsystencji, smaku i zapachu.
W celu dojrzewania szynki są przenoszone do naturalnej suszarni, gdzie wilgotność i temperatura są kontrolowane głównie za pomocą mechanizmów wentylacyjnych. Temperatura waha się od 15º do 30º C w miesiącach, w których trwa proces suszenia.
W tym czasie szynka nadal się odwadnia i następuje również jej pocenie się (dyfuzja tłuszczu pomiędzy włóknami mięśniowymi, która pozwala na zachowanie aromatu po zaimpregnowaniu).
Ostateczny smak i aromat zaczyna się na tym etapie, dzięki serii zmian w białkach i tłuszczach szynki.
Szynka Red Label: Szynka karmiona żołędziami w 75% iberyjska (szynki pochodzące od czystej krzyżówki świń rasy iberyjskiej + duroc, hodowanych na wolnym wybiegu i karmionych w końcowej fazie tuczu naturalnymi trawami, aromatycznymi ziołami i żołędziami).
Więcej informacji
- Etykieta
-
Czerwona etykieta