Place your order today before 5pm
and we'll ship it today.
(Except in case of a temporal lack of stock)
Region Murcji ma wiele uroku - bliskość wybrzeża Morza Śródziemnego, pełna zapachów i kolorów kuchnia, oraz oczywiście wina. Historia winiarskich tradycji Murcji sięga kilka wieków wstecz, choć początkowo ich rozwój przebiegał powoli. Nabrał rozpędu dopiero w XXI wieku, kiedy to region ukazał swój potencjał i przeszedł gwałtowny rozwój, stając s...
Region Murcji ma wiele uroku - bliskość wybrzeża Morza Śródziemnego, pełna zapachów i kolorów kuchnia, oraz oczywiście wina. Historia winiarskich tradycji Murcji sięga kilka wieków wstecz, choć początkowo ich rozwój przebiegał powoli. Nabrał rozpędu dopiero w XXI wieku, kiedy to region ukazał swój potencjał i przeszedł gwałtowny rozwój, stając się jednym z najlepszych źródeł hiszpańskich win. Jako pierwsze wyprodukowano tam wino różowe, które krok po kroku zdobywało uznanie i sympatię koneserów z wielu krajów świata. W całym regionie Murcji obecnie wykorzystuje się pod uprawę winorośli 47 130 hektarów ziem, rozdzielonych głównie pomiędzy gminy Bullas, Jumilla i Yecla.
Na produkcję wina wpływa wiele czynników, ale to właśnie w Murcji panują idealne warunki, pozwalające na wytworzenie win wysokiej jakości. Na tamtejszych terenach dawne techniki łączone są z technologicznymi innowacjami, pozwalając na produkcję tradycyjnych win ze współczesnym akcentem, dostosowanych do aktualnych gustów.
Murcja cieszy się jednym z najważniejszych czynników, jakie może mieć ziemia, na której uprawia się winorośle – niezwykły klimat. Panuje tam łagodny, suchy klimat śródziemnomorski, przynoszący łagodne zimy i gorące lata. Podczas obydwu pór roku mogą wystąpić skrajne temperatury. Roczne opady nie przekraczają zwykle 350 mm i koncentrują się w niewielu dniach września i października, powodując wylewy rzek oraz powodzie.
Wina Murcji objęte są trzema kategoriami Denominación de Origen: Jumilla, Yecla i Bullas.
Obecnie w Komisji Regulacyjnej dla apelacji w Jumilli zgłoszonych jest ponad 45 winiarni z sześciu gmin. Gleby na tamtejszych terenach są suche, ale wykazują dużą zdolność retencji wody, co daje bardzo pozytywne efekty i czyni region ten jednym z najsłynniejszych producentów win wysokogatunkowych.
Wina kategorii Denominación de Origen Jumilla są zarówno czerwone, jak i różowe, clarete i słodkie. Wytwarzane są z dominującej w regionie odmiany winorośli monastrell oraz z zatwierdzonych odmian białych: merseguera, airén i pedro ximénez oraz czerwonych: monastrell, garnacha tintorera i sensible.
Yecla jest niewielkim miasteczkiem położonym w regionie Murcja w Hiszpanii. Bliskość Morza Śródziemnomorskiego tworzy tu specyficzny, łagodny klimat, który przekłada się bezpośrednio na niezwykłe walory smakowe produkowanych w regionie win. Bogate, żyzne gleby wapienne o dużej zawartości żelaza stanowią doskonałą podstawę do uprawy winorośli, a kultura winiarska ma w tym regionie Hiszpanii silnie zakorzenione tradycje. Wśród win z apelacji Yecla możemy znaleźć przede wszystkim wina czerwone, ale także różowe, białe i clarete. We wszystkich dominują owocowe smaki, charakterystyczna różnorodność i bogata osobowość.
Wśród win z Bullas znaleźć można wina czerwone, różowe i białe, wyprodukowane z białych odmian airén i macabeo oraz czerwonych monastrell i tempranillo.
Jak wykazaliśmy w artykule, dla opisywanych terenów najbardziej charakterystyczne są wina Yecli, Jumilli i Bullas. Dopełniają je dwa punkty geograficzne – Abanilla i Campo de Cartagena, obejmujące obszary, na których uprawia się również cytrusy, bawełnę i warzywa.
Niewątpliwie region Murcji ma wiele do zaoferowania. Chcesz wiedzieć więcej o jego winach? Zajrzyj do naszego internetowego sklepu AporVino i znajdź więcej informacji o winach Murcji, które cieszą się ogromnym uznaniem na całym świecie.<.p>
Ciemne i jasne szkarłatny czerwony nos jest intensywne nuty dojrzałych czerwonych owoców doskonale połączone z eleganckim korzenny (kakao, tabaka). Podniebienie jest tłusta, mięsiste i dobrze zorganizowany. Bogaty owocowy i przyjemna kwasowość harmonijnie owinięte palone, z długim, jedwabistym wykończeniem, słodkie i otaczających taninami. ,
Odum, Bodegas y Viñedos ecológicos
Odum pochodzi z Monastrell ecologica Uprawianych w glebie i wapienia zboczu góry mikroklimatu ramach którego warunki wynikają w sugestywny wina, oferując szeroką gamę aromatów i smaków, wiśniowy, z ciemnych barwach.
Odum, Bodegas y Viñedos ecológicos
Idealne warunki gleby, klimatu i wiek winorośli łączyć, uzyskując tym sYA Przygotowane w taki sposób, który podkreśla intensywność i płodność wykwintnych smaków i aromatów w harmonijny i aksamitne ciało.
Detrás de la Casa Syrah jest produkowany przez Bodegas Castaño, położony w mieście Yecla, z D.O. Yecla. Z nutami przypraw, takich jak cynamon i gałka muszkatołowa. Starzony przez 11 miesięcy w nowych beczkach z francuskiego dębu.
Castano Monastrell Dulce jest produkowany przez Bodegas Castano, położonej w miejscowości Yecla (Murcia). 100% Monastrell odmiany. Barriacas 6 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu i amerykańskich.
Catano Colección Cepas Viejas reprezentuje sztuka mający Bodegas Castano do wina z winogrona Monastrell , Jego nazwa ze względu na wiek winnica z których winogrona, z więcej niż 45 lat , Wspaniałego wina reprezentatywnych Yecla , miękkie, elegancki i uporczywy w tym samym czasie,
Solanera Vinas Viejas Jest to jeden z najbardziej udanych win z Hiszpanii w ostatnich latach. 92 punktów Parker potwierdzić ciągłość rocznika 2012, w którym obtubo 94 , Stojąc na Podium z najlepszych win na świecie , Świeże i owocowe wino, z łatwym wejściem i dobrą strukturę, która nie stracić w każdej chwili.
Hecula, czerwone wino z Yecla produkowane z winogron 100% Monastrell szczepy 60-80 lat wino zrównoważony , bogaty , soczysty nuty owocowe i dobrze zintegrowany z rodzicielstwa. Jak sam powiedział Parker jest Prawdopodobnie zbyt dobry ; nikt nie spodziewał wyjątkowe wina w tej cenie, ale Hecula jest naprawdę wyjątkowa.
Hecula, czerwone wino z Yecla produkowane z winogron 100% Monastrell szczepy 60-80 lat wino zrównoważony , bogaty , soczysty nuty owocowe i dobrze zintegrowany z rodzicielstwa. Jak sam powiedział Parker jest Prawdopodobnie zbyt dobry ; nikt nie spodziewał wyjątkowe wina w tej cenie, ale Hecula jest naprawdę wyjątkowa.
Castano Blanco jest produkowany przez Bodegas Castano Familia znajduje się w miejscowości Yecla (Murcia) winogron .Variedad 50% Macabeo, 50% Chardonnay. 60 dni Crianza Chardonnay, Macabeo 15 dni fermentacji częściowo w dębowych beczkach.