Place your order today before 5pm
and we'll ship it today.
(Except in case of a temporal lack of stock)
Wino to jeden z elementów, bez którego nie sposób zdefiniować Hiszpanii. Z hiszpańskich tradycji winiarskich wyrosła jedna z głównych gałęzi przemysłu w kraju. Duża część produkcji przeznaczona jest na eksport, w związku z czym hiszpańskie trunki są fundamentalne dla ekonomicznego rozwoju państwa. Wina Murcji objęte są trzema uznanymi kategoriam...
Wino to jeden z elementów, bez którego nie sposób zdefiniować Hiszpanii. Z hiszpańskich tradycji winiarskich wyrosła jedna z głównych gałęzi przemysłu w kraju. Duża część produkcji przeznaczona jest na eksport, w związku z czym hiszpańskie trunki są fundamentalne dla ekonomicznego rozwoju państwa. Wina Murcji objęte są trzema uznanymi kategoriami Denominación de Origen: Jumilla, Yecla i Bullas oraz dwoma oznaczeniami geograficznymi: el Campo de Cartagena i Abanilla. Sprawia to, że Murcja jest regionem o silnie zakorzenionych tradycjach winiarskich.
Apelacja D.O. Jumilla obejmuje sześć gmin w Albacete i jedną w Murcji. W Jumilli znajduje się także Komitet Regulacyjny dla tej apelacji, obejmującej ponad 47 000 hektarów ziem przeznaczonych na uprawy winorośli oraz ponad 45 zgłoszonych winiarni.
Aby stworzyć dobre wino potrzebne są surowce najlepszej jakości. Region zawdzięcza je glebom, idealnym do upraw winorośli – suchym i ubogim, o dużej zdolności do retencji wody, co w dużej mierze wspomaga cykl wegetacyjny. W winach Jumilli dominują grona monastrell, na których uprawy przeznaczone jest 80% winnic. Występują tam także białe grona merseguera, airén, pedro ximénez i czerwone garnacha, tintorera i sensible. Z tych odmian w powstają w Jumilli wina czerwone, różowe, białe, clarete i słodkie.
Jakość trunków nie zależy jednak wyłącznie od gleby lub uprawianych winogron. Decydujący wpływ na dobre zbiory ma także strefa klimatyczna. Panujący w Jumilli klimat zapewnia duże nasłonecznienie oraz łagodne temperatury, które mogą czasem osiągać skrajne wysokości, spowodowane położeniem pomiędzy Morzem Śródziemnym na wschodzie, a wyżyną La Manchy na zachodzie. Temperatury te zapewniają około 3000 godzin słońca rocznie i minimalne, nieregularne opady, około 300 litrów rocznie. Dominują okresy suszy, przede wszystkim podczas długich i gorących lat. Niemniej jednak, we wrześniu i październiku charakterystyczne są ulewne deszcze, niezbędne z punktu widzenia potrzeb rolnictwa. Średnia temperatura roczna to zwykle 16°C. Wspomniane skrajne temperatury obserwowalne są podczas mroźnych zim, gdy temperatura spada poniżej zera, powodując znaczące przymrozki oraz bardzo gorące lata, gdy temperatury przekraczają 40°C.
Chcesz spróbować win z Jumilli? By poznać ich niepowtarzalną jakość sprawdź szeroką ofertę dostępną w naszym sklepie internetowym AporVino. Przedstawiamy rzetelne informacje na temat każdego wina, jesteśmy do dyspozycji, chętnie pomożemy w wyborze odpowiednie butelki najlepiej dostosowanej do gustów konsumenta.
Dom zamku Monastrell to jest czerwień świeże i owocowe , aromatyczny i wyrazisty z Świetna jakość za cenę . Wina z dom zamkowy są uważane przez Luis Gutierrez (obrońca wina Roberta Parkera) Jak najlepsze z Jumilli i wszystkich wzorcem śródziemnomorskiej Hiszpanii . Przygotowano o godz 100% z ekologicznych winogron Monastrell które...
Srebrna etykieta Juana Gila to jest czerwień Jumilla z dużą ilością charakteru. Czysta ekspresja różnorodności Monastrell a teraz jest też ekologiczna. Wyróżnia się przede wszystkim swoim obfity ładunek owoców , jego intensywny smak , jego doskonała koncentracja z odrobiną doskonale garbniki zintegrowany. Wino intensywny do oglądania...
Wszedł słodka czerwień z DO Jumilla . Wykonana z Monastrell , odmiana winogron z wyrazem wzniosły , gdzie słodycz i postać złączyć się w harmonijny taniec. Cały alkohol pochodzi z fermentacja cukrów z winogron. Elegancki , aromatyczne i stężony .
Jest to wino łatwe do picia, delikatny ale bez utraty najczystszy śródziemnomorski charakter. Monastrel głównie z niektórymi Morawami i Airén, co daje dodatkową złożoność, z C Wynajem na 10 miesięcy w beczce Dojrzałe czarne owoce ze słodkimi przyprawami, tosty z nutami z beczki i sugestywne dzikie nuty, pełne i wcale nie ostre w swoich taninach.
Casa Castillo La Tendida to najnowsza nowość winnicy, pochodząca ze starych winorośli na tarasach gospodarstwa, wytwarzana prawie w całości z Monastrell z dotykiem grenache . bardzo dobre wino śródziemnomorski który nas zaskoczy elegancja I życzliwość . Kolejny rocznik tego Jumilla nagrodzony z 93 Penin I Parker 93+ , pełen owoców i smaków.
Rabia to czerwone wino z winnicy w Petit Verdot posadzonej na wysokości 900 m n.p.m. Jest to winnica dostosowana do klimatu okolicy, zapewniająca idealną równowagę między świeżością a mocą. Długie, świeże i lekkie. Wyróżniają się czarne owoce i śródziemnomorskie kwiaty.
trzonowiec to już jedno z win najbardziej zaskakujące i interesujące z Jumilli. Kolejny sukces winnicy dom zamkowy którą uzyskałeś 95 Parkera po sukcesach już osiągniętych przez tę winnicę Jumilla z samotna stopa , żwiry I valtoska . Jego dojrzewanie 12 miesięcy w starych foudresach pozwala zachować aromaty zarośli i aromatycznych ziół z...
Matas Altas Blanco to wino z Jumilli o wyraźnym śródziemnomorskim charakterze. Produkowane głównie z winogron Macabeo i Airén z winnic położonych w Fuente-Álamo. Świeże , kremowe i uwodzicielskie wino.
Valtosca 2010 : Jednym z syrahs najwybitniejszy Hiszpański pochodzących z gleb szorstki wapiennych, które dają mu swoją nazwę. Wszedł działkę jak lubi nazywać Jose Maria Vicente Alma Mater Casa Castillo (Jumilla) Bo to wynika z odmian uprawianych na jednej działce. Jest znany z połączeniem czerni i tosty owoców i równowagi.
La Servil to lokalne czerwone wino produkowane głównie z winogron Monastrell ze starych winorośli znajdujących się w Fuente-Álamo. Nieszczepione winorośle definiują śródziemnomorski krajobraz, który daje doskonałe owoce. Dobra struktura i zrównoważona kwasowość. Okrągłe taniny prowadzą do długiego, utrzymującego się finiszu.