Place your order today before 5pm
and we'll ship it today.
(Except in case of a temporal lack of stock)
El Txakoli
Txakoli to lekkie, owocowe, lekko musujące wino, o kwaskowatym i orzeźwiającym wydźwięku, które w Aiaraldea znajduje klimat sprzyjający jego uprawie.
Odmiany winogron. Składa się głównie (80%) z odmiany winorośli Hondarribi Zuri, białej odmiany winogron pochodzącej z Kraju Basków, a w mniejszym stopniu, a konkret...
El Txakoli
Txakoli to lekkie, owocowe, lekko musujące wino, o kwaskowatym i orzeźwiającym wydźwięku, które w Aiaraldea znajduje klimat sprzyjający jego uprawie.
Odmiany winogron. Składa się głównie (80%) z odmiany winorośli Hondarribi Zuri, białej odmiany winogron pochodzącej z Kraju Basków, a w mniejszym stopniu, a konkretnie w 20%, stosuje się odmiany Gross Manseng, Petit Manseng i Petit Corbu.
Trasa Txakoli
Wyjątkowość i jakość naszych lokali nie pozostawi obojętnym odwiedzającego zainteresowanego produkcją tego wyjątkowego i jedynego w swoim rodzaju wina w tej krainie. W każdym lokalu na trasie znajdziesz naszą plakietkę.
Naszym celem jest zanurzenie się w kulturze Txakoli i aby każdy zakątek naszej trasy pokazał Ci sekrety tego tradycyjnego wina.
Aiaraldea oferuje liczne miejsca noclegowe różnego typu: agroturystyka, domy wiejskie, apartamenty, hotele, spa, hostele i pensjonaty, dla wszystkich typów turystów.
Txacolí de Getaria: wino wysokiej jakości
W 1989 r., w wyniku działań na rzecz odbudowy i poprawy jakości przeprowadzonych wspólnie przez zbieraczy i administrację baskijską, Txakoli de Getaria została uznana za chronioną nazwę pochodzenia pod nazwą Getariako Txakolina. W 2007 r. oznaczenie Getariako Txakolina zostało rozszerzone na całe historyczne terytorium Gipuzkoa.
Rada Regulacyjna ds. Chronionej Nazwy Pochodzenia ze swojej siedziby w Getarii dba o to, aby pochodzenie rodzimych winogron, ich staranne przetwarzanie i kontrola jakości łączyły się, aby zaoferować konsumentowi gwarancję Getaria Txakoli.
Txakoli de Getaria to młode, owocowe białe wino. Ma umiarkowaną zawartość alkoholu (9,5º - 11,5º) i lekką kwasowość. Jest to wino bardzo charakterystyczne i zróżnicowane. Musi być podawany na świeżo, a wraz z małymi igłami kwasu węglowego, będącego wynikiem jego osobliwego opracowania, wydziela pełną gamę aromatów.
Polecamy spróbować go z solonymi anchois i bonito w oleju, z którym my, żniwiarze Txakoli de Getaria, oferujemy Państwu, jeśli odwiedzicie nas w jednej z naszych winnic.
Dwie rodzime odmiany, Hondarrabi Zuri, która stanowi 95% winnicy, i Hondarrabi Beltza, pozostałe 5%, to winorośle, które uprawiane w kratach i na expaldera produkują winogrona, z których wytwarza się Txakoli de Getaria.
Staranne zbiory na początku jesieni, poszukiwanie równowagi cukrów i kwasowości, wraz ze starannym opracowaniem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, z najnowocześniejszymi technologiami tłoczenia i fermentacji, tworzą Txakolí de Getaria.
Winnica. Zimą, gdy winnica jest w spoczynku, przycinanie przeprowadza się w celu pozostawienia produktywnych pędów, których pąki wiosną wykiełkują i rozwiną przyszłe grona. Zbiór odbywa się pod koniec września lub na początku października, kiedy kiście osiągną optymalny punkt dojrzałości i równowagę między cukrami a kwasowością.
Piwnica. Podczas zbiorów winogrona docierają bezpośrednio z winnicy do winnicy i tam rozpoczyna się proces produkcji wina. Po delikatnym wyciśnięciu pęczków uzyskany moszcz fermentuje w kontrolowanej temperaturze przez 15/30 dni, przekształcając się w Txakoli. Kilka miesięcy odpoczynku w piwnicy i Txakoli de Getaria będzie gotowa do degustacji, a następnie zabutelkowania.
To jest biały półwytrawne który wyróżnia się swoim intensywność Tak świeżość . Kolor biały krystaliczny z błyszczy Zielony szmaragd. intensywny aromaty a owoce tropikalny jak ananas, marakuja, banan, cytryna, melon. Mieć smak egzotyczny , orzeźwiający , pyszne , z nutami cytrusowymi. Ma bąbelki styl kędzierzawy że wywyższać ten świeżość wina.
5 pokoleń tworzących Txakoli Ameztoi. Txakoli, które wciąga. Klasyczny txakoli. Świeże i łatwe do picia, aby rozjaśnić każdy dzień w roku. Wibrujący i orzeźwiający który doskonale komponuje się z rybami i białymi mięsami przygotowywanymi na grillu.
A wszedł myśl o młodych ludziach i wibrujący To jest biały półwytrawne to się wyróżnia intensywność I świeżość . Ma bąbelki styl kędzierzawy To wywyższać the świeżość Z wina.
5 pokoleń tworzących Txakoli Ameztoi. Txakoli, które wciąga. Klasyczny txakoli. Świeże i łatwe do picia, aby rozjaśnić każdy dzień w roku. Wibrujący i orzeźwiający który doskonale komponuje się z rybami i białymi mięsami przygotowywanymi na grillu.
5 pokoleń tworzących Txakoli Ameztoi. Txakoli, które wciąga. Klasyczny txakoli. Świeże i łatwe do picia, aby rozjaśnić każdy dzień w roku. Wibrujący i orzeźwiający który doskonale komponuje się z rybami i białymi mięsami przygotowywanymi na grillu.
Ameztoi Primus to txacoli z najlepszych działek w Getaria (Gipuzkoa). Wykonane z Hondarrabi Zuri i fermentowane wraz z osadem. Intensywny i elegancki. Gęsty i świeży zarazem.
Eklipse to txakoli produkowane przez Bodegas Itsasmendi, wino, które jest częścią projektu B+R we współpracy z Radą Prowincji Bizkaia i D.O. Bizkaiko Txakolina. Wytwarzany z winogron pochodzących z ponad 20-letnich winnic położonych na wybrzeżu Biskai i Mukizu, środowiska, którego klimat i bliskość Morza...
Artizar to wino txakoli, które narodziło się z myślą o wyrażeniu małych zakątków i szczegółów winiarskich, które czasami są niezauważalne w większych opracowaniach. Wino produkowane z Hondarrabi Zuri i leżakowane przez 10 miesięcy na osadzie. Atlantyckie doświadczenie, świeże, pełne i eleganckie doznanie , które utrzymuje się na podniebieniu.