Nowy produkt
Z Salamanki w Montaraz produkty są opracowywane ze skrupulatnej selekcji iberyjskich prosiąt i powolnego, spokojnego peklowania, aby nadać życiu delikatności, o niezrównanej konsystencji, smaku i aromacie.
W Montaraz, w celu uzdrowienia szynek, są one przenoszone do naturalnej suszarki, w której wilgotność i temperatura są kontrolowane głównie przez mechanizmy wentylacyjne. Temperatura waha się między 15 a 30 ° C w miesiącach, w których trwa suszenie.
W tym czasie szynka w dalszym ciągu ulega odwodnieniu, a także następuje pocenie (dyfuzja tłuszczu między włóknami mięśniowymi, która pozwoli na utrzymanie aromatu po impregnacji).
Ostateczny smak i aromaty zaczynają być generowane na tym etapie, dzięki serii zmian wytwarzanych w białkach i tłuszczach szynki.
Jakość produktów ma znaczenie i opiera się na trzech aspektach:
Czerwona etykieta palety: Paleta de Bellota Iberica (palety pochodzące od skrzyżowanych świń, więc nie są w 100% ibericos, wyhodowane na wolności w dehesach i karmione podczas ostatniej fazy tuczu naturalnych pastwisk, aromatycznych ziół i żołędzi).