Nuty smakowe:
- Kolor wiśniowy Bigarreau, wysoka nieprzezroczystość, intensywny brzeg granatu, błyszczący i z obfitą gliceryną.
- Bardzo intensywny i wyrazisty w nosie. Wędzone, wspomnienia z beczki, palone zmieszane z kawą i kakao. W miarę otwierania pokazuje dojrzałe czarne owoce, minerały i pewne nuty likieru.
- W ustach jest to mocne wino, z dużą ilością owoców, ale jednocześnie bardzo subtelne. Jego dojrzewanie w dębowych beczkach nadaje mu delikatności i szczególnej elegancji. Wielkie czerwone wino, długie i trwałe, które ukazuje całą ekspresję Tempranillo Peludo, unikalnej odmiany winorośli.
Opracowanie i starzenie się:Jest to monowierszowe czerwone wino odmiany Tempranillo Peludo, odmiany historycznej, która praktycznie zniknęła z powodu niskiej wydajności. San Vicente jest produkowana z praktycznie organicznych upraw (nawóz organiczny i bez użycia środków chwastobójczych lub pestycydów) i bardzo wymagającej selekcji (zbiór ręczny w pudełkach i podwójna selekcja w winnicy). San Vicente pokazuje wyjątkowe cechy środowiska, mikroklimatu, winnicy i odmiany. Po fermentacji dojrzewa przez 19 miesięcy w nowych beczkach z dębu Bordeaux French (90%) i American (10%).
Ciekawostki:Od swojego pierwszego rocznika w 1991 roku, San Vicente otworzył nowy grunt w Rioja Qualified Designation of Origin, osiągając doskonałe wyniki od tego czasu.
W samym sercu Sierra de Cantabria, Guillermo Eguren prawie trzy dekady temu postanowił zasadzić rodzimą odmianę Rioja z obszaru Sonsierra: Peludo (owłosioną) Tempranillo. Decyzja o wyborze tylko tej odmiany stanowi cel postawienia na jakość, a nie rentowność. Odmiana, która zanikała z powodu niskiej produkcji, idealna do dojrzewania w beczkach i z której uzyskuje się więcej owocowych, eleganckich i gładkich win. Dzięki temu Guillermo i jego bracia zdołali uzyskać szczególnie wyjątkowe wino, ponieważ pochodzi ono z unikalnej posiadłości, unikalnej odmiany i unikalnej winnicy.
Dane techniczne
- Typ Wina
-
Wina Czerwone
- Styl Wina
-
Czerwone - Mocne
- Rodzaj Winogron
-
Furry Tempranillo
- Rodzaj Starzenia
-
Con crianza
- Zawartość Alkoholu
-
14.5%
- Temperatura Podawania
-
16
- Rocznik
-
2019
- Prezentacja
-
1 butelka
- Idealne na prezent
-
Tak
- Organiczne
-
Uprawa Organiczna
Nagrody i Wyróżnienia
- Robert Parker
-
94
- Peñín
-
96
- Nagrody i poprzednie oceny
-
96 Peñin (2015) | 94 Parker (2015)
- Punkty AporVino
-
99
Do łączenia z
- Łączenie
-
Do wszelkiego rodzaju mięs,
Jagnięcina,
Mięso grilowane,
Wędliny,
Wołowina duszona,
Potrawy z grila.,
Sery twarde,
Kuchnia regionalna,
Mięso czerwone,
Foie,
Mięso grilowane,
Drób,
Zupy i gulasze,
Dziczyzna