Uwagi do degustacji:
- Kolor: Bursztyn do starego złota, intensywne złoto.
- Nos Bez wytrząsania wyglądają 21 stopni alkoholu. Nos ma szeroką złożoność aromatów, zwłaszcza orzechów i przypraw. Przypomina nam biały pieprz, prażone orzechy laskowe, goździki, gałkę muszkatołową, a także szafki lub dym tytoniowy. Drugi pociągnie nas do nut wermutu, suszonych liści lub wiśni. Wino bardzo bogate w zapach ze względu na długi okres w beczce.
- Boca: W ustach będziemy mieli wino o dużej złożoności. Z gorzkim początkiem prażonych orzechów i solą. Jest to bardzo długie, intensywne wino, które ostatecznie prowadzi do Fino del lagar, które było jego podstawą przed przejściem do starzenia się oksydacyjnego. Jest to wieczne wino w ustach.
Opracowanie i starzenie się: Wykonane z winogron Pedro Ximenez, amontillado jest wynikiem hodowli w systemie solera i criadera, który jest uzyskiwany w wyniku starzenia się Fino pod welonem kwiatów w amerykańskich butach z dębu. Aby uzyskać takie Amontillado, czas starzenia oksydacyjnego musi wynosić co najmniej 25 lat.
Dane techniczne
- Typ Wina
-
Wzmocnione
- Styl Wina
-
Czerwone - Mocne
- Rodzaj Winogron
-
Pedro Ximénez
- Zawartość Alkoholu
-
21.0%
- Rocznik
-
1951
- Prezentacja
-
1 butelka
Nagrody i Wyróżnienia
- Robert Parker
-
90
Do łączenia z
- Łączenie
-
Makarony,
Mięso białe,
Przystawki,
Skorupiaki,
Biała ryba,
Sałatki,
Wędliny